Bevoegde schepen
Sofie Renders

Status

In uitvoering

Stand van zaken (indicator)

G

Stand van zaken (toelichting)

Via projectoproepen wordt getracht een gezinsondersteuner die multiproblemgezinnen ondersteunt, aan te werven.  De subsidies voor de  projecten 'Samen gezondheidsongelijkheid verminderen' en het project 'Vernieuwend aanbod Huizen van het kind' werden niet binnengehaald, zodat er (nog) geen gezinsondersteuner beschikbaar is om deze taak op te nemen.  Ook dit jaar diende het lokaal bestuur een nieuwe projectaanvraag in voor brede gezinsondersteuning voor aanstaande en jonge gezinnen in armoede ter realisatie van de grondrechten met het oog op structurele kinderarmoedebestrijding. Helaas werd ook ditmaal ons dossier niet weerhouden.

Tot september 2021 nam het project Kinderkansen (samenwerking via projectsubsidies Denderleeuw, Ninove en Geraardsbergen) de rol van rechtenverkenner op voor Denderleeuw. Deze taak is nu weggelegd voor de recent aangeworven opbouwwerker kinderarmoede (indiensttreding op 19 juni 2023). Op deze manier wordt het grondrechtenonderzoek verankerd in de werking van Huis van het Kind.

Intussen zet het samenwerkingsverband GBO (geïntegreerd breed onthaal) Regio Aalst in op het toeleiden van kwetsbare gezinnen met kinderen (0-12 jaar) en kwetsbare ouderen (65+) naar lokale rechten en diensten op maat. Er werd in november 2022 een infosessie georganiseerd voor alle aanmelders, waaraan alle medewerkers van het Huis van het Kind hebben deelgenomen. Deze info werd ook op 20 juni 2023 toegelicht aan de coördinator kinderarmoede.

Sinds juli 2023 heeft de coördinator kinderarmoede ingezet op zichtbaarheid. Door wekelijks enkele dagen aanwezig te zijn in De Palaver en maandelijks op de voedselbedeling wordt zij een vertrouwd gezicht en leert de coördinator kinderarmoede de gezinnen kennen. Op die manier krijgt zij gaandeweg ook zicht op de vragen en noden van gezinnen in een kwetsbare situatie. Bij de begeleiding van deze gezinnen wordt nagegaan of het gezin op de hoogte is van hun basisrechten en in welke mate deze al gerealiseerd zijn of nog gerealiseerd kunnen worden. De coördinator kinderarmoede verwijst het gezin vervolgens door naar de juiste organisatie en/of begeleidt hen bij het aanvragen van deze rechten of diensten.
In het kader van een grondrechtenonderzoek werden er bij vijf gezinnen meerdere huisbezoeken gedaan om na te gaan op welke rechten en diensten het gezin beroep kon doen, hen door te verwijzen en/of te begeleiden bij aanvragen en de opvolging hiervan. 
Daarnaast gaat de coördinator aan de slag met enkelvoudige hulpvragen van gezinnen, die mogelijks, maar niet altijd, resulteren in een uitgebreider rechtenonderzoek. De meeste vragen en noden situeren zich op vlak van huiswerkbegeleiding, kinderopvang en vrijetijdsbesteding voor de kinderen. Uit gesprekken met verschillende gezinnen blijkt dat mensen nog al te vaak onvoldoende op de hoogte zijn van bepaalde diensten of activiteiten en hoe ze zich kunnen inschrijven. Hierop wordt extra ingezet in de komende periode.


Tijd (indicator)

G

Tijd

Tot dusver werd nog geen subsidiedossier binnengehaald voor de aanwerving van een gezinsondersteuner. Op 19 juni 2023 startte wel onze coördinator kinderarmoede op. Zij heeft zich ingewerkt in het grondrechtenonderzoek en zet hier actief op in vanaf het najaar 2023.

Geld (indicator)

G

Geld

(budget) Jaarrekening 2023

Rekening 2022 Rekening 2023 MJP 2023 NIEUW