Inleiding

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

In het meerjarenplan 2020-2025 zijn de beleidsdoelstellingen, acties en projecten opgenomen die de komende bestuursperiode zullen uitgerold worden. Een ambitieus plan waarmee we Denderleeuw volop in beweging willen brengen.

Het Lokaal Bestuur Denderleeuw zet de komende zes jaar in op vier grote beleidsthema’s en waarden: ‘Bouwen aan buurten’, ‘Iedereen mee’, ‘Zo is Denderleeuw’ en ‘Een sterk team tot jouw dienst’. Dit zijn de 4 grote bouwstenen waarop de 23 grote beleidsdoelstellingen en 74 actieplannen voor 2020-2025 gefundeerd zijn. 

Een meerjarenplanning is geen statisch document, maar is ook continu in beweging. Daarom kan je de aanpassingen aan het meerjarenplan, de opvolgingsrapporten en jaarrekeningen op de voet volgen via het webplatform https://denderleeuw.begrotingsapp.be

Voor de opmaak van het onderdeel ‘beleidsevaluatie’ van de jaarrekening 2021 werd voor het eerst gebruik gemaakt van de opvolgings- en rapporteringstoepassing ‘Pepperflow’.

In deze toepassing werden alle beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties overgenomen die eerder werden gevalideerd door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn naar aanleiding van de goedkeuring van het meerjarenplan 2020-2025 en de latere wijzigingen.

Op deze manier rapporteert het lokaal bestuur Denderleeuw op een open, transparante en overzichtelijke manier over de mate waarin doelstellingen geheel of gedeeltelijk werden bereikt, en actieplannen al dan niet uitgevoerd zijn of op schema zitten.

Bovendien wordt deze informatie verrijkt door de standaardindicatoren ‘stand van zaken’, ‘tijd’ en ‘geld’ per actie, vaak aangevuld met extra cijfermateriaal over de specifieke actie.

Per actie zal de lezer volgende onderdelen te zien krijgen:

  • Status van de actie: nog niet gestart, in onderzoek, in aanbesteding, in uitvoering of uitgevoerd
  • Stand van zaken: geeft in tekstvorm nuttige informatie over het verloop van de uitvoering van de actie (eventueel verrijkt met grafieken en cijfergegevens).

Bij de kleurindicator groen geeft de ‘plantrekker’ aan dat ‘alles op wieltjes’ loopt : alles verloopt volgens plan, er zijn geen noemenswaardige problemen.

Het gebruik van code oranje geeft een knipperlicht aan (dat verder tekstueel wordt toegelicht). Er doet zich bijvoorbeeld een bepaald risico voor waardoor het behalen van de doelstelling deels/tijdelijk in gevaar dreigt te komen.

Rood wordt gebruikt wanneer een actie helemaal niet verloopt zoals voorzien of niet het gewenste resultaat zal opleveren.

  • Tijd: geeft weer hoe het gesteld is met de vooropgestelde planning voor deze actie. De kleurindicatoren duiden aan of alles mooi op schema ligt (groen), of er risico is dat de planning niet gehaald wordt (oranje) of dat de vooropgestelde timing met zekerheid niet zal gehaald worden (rood).
  • Geld: geeft weer hoe het gesteld is met de voorziene financiën voor deze actie. Bij groen zijn er voldoende financiële middelen voorzien of werden geen financiële middelen gekoppeld wegens niet nodig (dus geen money issue). Oranje duidt dan weer op een financieel risico en rood geeft aan dat er te weinig budget is voorzien