Bevoegde schepen
Sofie Renders

Status

In uitvoering

Stand van zaken (indicator)

G

Stand van zaken (toelichting)

De samenwerking tussen Huis van het Kind en het consultatiebureau van Kind & Gezin werd ook in 2023 verder gezet. De pedagogisch coach was op regelmatige tijdsstippen aanwezig om reclame te maken voor Wereldmama's en om een vragenlijst af te nemen van ouders, waarin gepolst werd naar de noden binnen het gezin. We vertalen dit naar ons aanbod vanuit Huis van het Kind. De verpleegkundigen van Kind & Gezin werken als belangrijke toeleider voor Wereldmama's. De gezinsbegeleidster van Kind & Gezin werd uitgenodigd om naar Wereldmama's te komen praten over het onderwerp "Ik ben 2 en ik zeg nee". De mama's kregen de kans om hun vragen en onzekerheden te bespreken. Er werden ook tips meegegeven. Ook Ligo fungeerde als belangrijke toeleider en zorgde dat een aantal mama's uit het project JIA, jongeren in actie, konden aansluiten tijdens onze bijeenkomsten. Dit project richt zich tot jongvolwassenen die een grotere afstand hebben tot de arbeidsmarkt en die een groot risico hebben om in armoede te leven. Tijdens Wereldmama's werden nog een aantal andere gezondheidsthema's besproken: bewegen en spelen, voeding, slapen, zindelijkheid en EHBO.   

In het najaar werd Wereldmama's vervangen door Mama's aan de praat, waar voortaan alle (zwangere) mama's met kinderen van 0 tot 3 jaar welkom zijn.  We gingen een samenwerking aan met vroedvrouw Cindy Schuddinck die de bijeenkomsten mee begeleid. Zij speelt een belangrijke rol in het toeleiden van mama's die zij kent vanuit haar zelfstandige functie. Een vertrouwd gezicht zorgt ervoor dat zij sneller de stap zetten om met onze werking te komen kennismaken. Cindy heeft bovendien zicht op kersverse moeders die dreigen in isolement te raken. Zij kan daar vervolgens snel op inspelen met ons aanbod van Mama's aan de praat. Sommige gezondheidsthema's komen op regelmatige basis terug. Zo was 'voeding' opnieuw een veelbesproken thema. Onder de deelnemende mama's zit een diëtiste met heel wat ervaring met moeilijke eters, wat maakt dat er uitgebreid over uitgewisseld kon worden. Er werden recepten gedeeld van groentepapjes en gezonde tussendoortjes voor jonge kinderen. 
Er was ook aandacht voor de mentale gezondheid van mama's. Mama worden impliceert heel wat veranderingen in het leven van een vrouw. Zo werden enerzijds de positieve ervaringen besproken, maar daarnaast ook de moeilijke facetten. We nodigden ook 2 externe sprekers uit: Stephanie Wauters van Plan S kwam tips & tricks delen over hoe men thuis meer balans kan vinden binnen het drukke gezinsleven en Shana Van Royen kwam samen met de mama's én hun kindje sporten, onder het motto 'een gezonde geest in een gezond lichaam'. 

 

Er werd dit jaar ingezet op de uitbouw van het Opvoedingspunt, waar ouders gratis kunnen langskomen voor opvoedingsondersteuning. Ze kunnen er terecht met hun verhaal. Samen wordt gekeken naar mogelijke oplossingen en ondersteuningsvormen. Indien nodig en op vraag onderneemt de pedagogisch coach samen met het gezin de stap naar andere hulpinstanties. In 2023 werden 20 afspraken vastgelegd, waarvan 17 gesprekken effectief plaatsvonden. 

 

Tijdens onze lezingen/vormingen en het aanbod dat we hadden tijdens Week van de Opvoeding konden (groot)ouders en professionals kennismaken met een aantal bestaande tools en zorginstanties die hun kunnen verder helpen en begeleiden. Ze krijgen zicht op het herkennen van (probleem)signalen en mogelijke manieren om daarmee om te gaan. Het versterkt hen in hun ouderschap en professionalisering. In het najaar werd een vorming EHBO bij baby's, peuters en kleuters georganiseerd, in samenwerking met Gezinsbond. De inschrijvingen liepen zo vlot dat er een aantal mensen op een reservelijst werden gezet. Begin 2024 wordt dezelfde vorming herhaald om hieraan tegemoet te komen. 

 

Als Gezonde gemeente lanceerde het Huis van het Kind  samen met dienst Vrije tijd op 31 mei 2023 het project Generatie Rookvrij, met als doel zoveel mogelijk plaatsen waar kinderen komen rookvrij te houden. Aan volwassenen wordt gevraagd niet te roken in de buurt van kinderen en jongeren, want zien roken doet roken. In een eerste fase werden alle speelpleintjes rookvrij gemaakt (mei 2023); in een tweede fase zullen alle omgevingen van de gemeentelijke gebouwen rookvrij gemaakt worden en in een derde fase staan alle scholen, privé sport- en recreatiedomeinen op het programma. 

 

Op 1 mei  2023 diende het lokaal bestuur ook een nieuwe projectaanvraag in voor brede gezinsondersteuning voor aanstaande en jonge gezinnen in armoede ter realisatie van de grondrechten met het oog op structurele kinderarmoedebestrijding. In de zomer kregen we echter het bericht dat ons dossier helaas niet werd weerhouden. Wat wel positief is, is dat sinds 19 juni 2023 een coördinator kinderarmoede aan de slag is binnen onze gemeente. Een deel van haar takenpakket is grondrechtenonderzoek verrichten, wat in het najaar werd opgestart na een inwerkperiode in de zomer. Zo werden er bij vijf gezinnen meerdere huisbezoeken gedaan om na te gaan op welke rechten en diensten het gezin beroep kon doen, hen door te verwijzen en/of te begeleiden bij aanvragen en de opvolging hiervan. 

 

Begin juni 2023 werd gestart met het inzamelen van schoolmateriaal.  Wie een teveel aan boekentassen, pennen, mappen, schriften, brooddozen, enzovoort had, kon deze binnenbrengen in ruilwinkel De Grote Wissel gedurende de maanden juni, juli en augustus. Dit materiaal werd door vrijwilligers gesorteerd om vanaf 22 augustus te verdelen via ruilwinkel De Grote Wissel. Op die manier konden de kosten in de vaak dure septembermaand wat worden gedrukt.
In augustus kwamen er 40 gezinnen schoolmateriaal uitkiezen in een afgebakende ruimte voor de ruilwinkel in De Palaver. Nadien werd het overblijvende schoolmateriaal verder aangeboden in De Grote Wissel zelf.  

 

Op 17 oktober 2023, de Internationale dag tegen armoede, werd de luierbank gelanceerd om gezinnen in een kwetsbare situatie te ondersteunen. Het organiseren van een luierbank biedt ons immers de mogelijkheid om, naast de materiële steun, ook laagdrempelig contact te leggen met gezinnen en hun noden te achterhalen. Zo kunnen we hen daarin ondersteunen en toeleiden naar bepaalde diensten om structureel het verschil te kunnen maken in alle ontwikkelingskansen van hun kind(eren).
Er werden zes inzamelboxen geplaatst, verspreid over de gemeente: Administratief centrum, Huis van het kind, Kind en Gezin, De Palaver, Sociaal huis en de bibliotheek. 
In een luierbox kunnen inwoners ongebruikte luiers van alle maten en merken die ze zelf niet meer nodig hebben deponeren. Die worden vervolgens per maat in pakketten van 10 luiers verdeeld. Voor deze verdeling kunnen we rekenen op de hulp van Schoonderhage. Via begeleid werk komt iemand in Huis van het Kind de luiers sorteren en verpakken. Vervolgens worden de luierpakketten via ruilwinkel De Kleine Wissel op een laagdrempelige manier onder kwetsbare gezinnen verdeeld. Ze kunnen tweewekelijks voor één jeton een pakket luiers komen afhalen. 

         

De coördinator kinderarmoede is wekelijks in De Palaver aanwezig en maandelijks op de voedselbedeling. Bezoekers worden er actief benaderd om hen warm te maken aan activiteiten deel te nemen of van bepaalde diensten gebruik te maken, zoals bijvoorbeeld Mama's aan de praat, de ruilwinkel of Samenspel. Door regelmatig aanwezig te zijn en gesprekken aan te knopen, ontstaat een zeker vertrouwen, wat maakt dat mensen sneller de stap durven zetten naar een bepaalde dienst. Bovendien worden op die manier bepaalde noden achterhaald, waar dan gericht acties aan kunnen worden gekoppeld. 

Ruilwinkel De Wissel: zie A20231 

Tijd (indicator)

G

Tijd

Gezien niet-weerhouden projectaanvragen de afgelopen jaren werd de inzet van een gezinsondersteuner nog niet gerealiseerd. Op 19 juni 2023 startte wel de coördinator kinderarmoede op.

Geld (indicator)

G

Geld

(budget) Jaarrekening 2023

Rekening 2022 Rekening 2023 MJP 2023 NIEUW
E Exploitatie
Uitgaven 3.027,50 4.480,00 5.000,00
Totaal Exploitatie -3.027,50 -4.480,00 -5.000,00