Bevoegde schepen
Sofie Renders

Status

Continu

Stand van zaken (indicator)

G

Stand van zaken (toelichting)

Het Huis van het Kind werkt op verschillende manieren spel- en ontmoetingskansen voor gezinnen met kinderen uit:

  • Zo gingen er dit jaar 4 gratis sessies babymassage door in Huis van het Kind. Dit zijn momenten waarop kersverse ouders contact kunnen leggen met elkaar.

 

  • Ook de werking van de ruilwinkels en Samenspel werd gecontinueerd in 2023 en werd intussen verankerd in de werking van het Huis van het Kind. Vanaf 19 juni 2023 is bovendien onze coördinator kinderarmoede opgestart, die de organisatie van de ruilwinkels en Samenspel coördineert en andere opvoedingsprojecten rond kinderarmoede uitwerkt.
    Ruilwinkel De Wissel biedt tweedehands kleren en speelgoed aan op twee locaties. In Huis van het Kind is De Kleine Wissel gevestigd, die baby- en peuterkledij verdeelt, terwijl De Grote Wissel zich in De Palaver bevindt en kleren en speelgoed voor kinderen van 3 tot 12 jaar aanbiedt. Beide ruilwinkels worden open gehouden door een team van  15 vrijwilligers, die instaan voor het sorteren en ruilen van de binnengebrachte kledij. In de ruilwinkel ontmoeten klanten en vrijwilligers elkaar. Ze vergroten op die manier hun sociale netwerk en helpen en steunen elkaar. De vrijwilligers zorgen er tevens voor dat andere activiteiten zoals de speelgoedbeurs, inzamelactie schoolmateriaal, Samenspel, gezinsuitstappen, Mama's aan de praat, Babbelonië, ... extra in de kijker worden gezet.   
    Van begin september tot eind december 2023 mochten we 546 bezoekers in ruilwinkel De Wissel ontvangen.


 

  • Sinds september wordt elke woensdagnamiddag Samenspel georganiseerd in De Palaver. Het is een wekelijks spel- en ontmoetingsmoment voor kinderen van 0 tot 12 jaar, vergezeld van een (groot)ouder of opvoedingsverantwoordelijke. Er wordt gratis soep en brood aangeboden. Daarna wordt er een spel- en/of knutselactiviteit voorzien, met als doel samen spelen te stimuleren, het spelaanbod uit te breiden en de creativiteit aan te wakkeren. Ouders kunnen er samen met hun kind(eren) spelen en/of een babbeltje slaan met andere ouders. Laagdrempelig ontmoeten staat voorop, waarbij ouders ervaringen kunnen uitwisselen met elkaar. Door het contact met andere gezinnen wordt hun netwerk uitgebreid.
    Doordat de activiteit gratis is en er niet wordt gewerkt met inschrijvingen, is de stap om langs te komen minder hoog. Gemiddeld is er een opkomst van een veertigtal kinderen en tien à vijftien ouders. Op dit moment is er nog weinig betrokkenheid van ouders tijdens de spelactiviteiten. De komende periode zal hier verder worden op ingezet.
    Er is een samenwerking met de bibliotheek die een boekenbox voorziet, waarvan het aanbod regelmatig wisselt. Daarnaast is men vanuit de bib komen voorlezen met een kamishibai tijdens de voorleesweek. Op die manier komen kinderen meer in contact met boeken, voorlezen, lezen. 
    Verschillende jeugdbewegingen zijn in september langs gekomen om spelletjes met de ouders en kinderen te spelen en/of hun aanbod uit te leggen om zo de drempel te verlagen om zich in te schrijven in de jeugdbeweging. 

    Op woensdagnamiddag zijn er bovendien verschillende andere diensten aanwezig in De Palaver zoals Rap op  Stap, Digipunt, Fons!, een maatschappelijk werker van het Sociaal Huis, ... wat maakt dat gezinnen er naast spel en ontmoeting ook voor verschillende hulpvragen terecht kunnen.

 

  • Van januari tot en met juni 2023 werden er wekelijkse ontmoetingsmomenten met Wereldmama's georganiseerd. Naast het bespreken van opvoedingsthema's staat het ontmoeten centraal. We investeren om deze reden ook in het creëren van een gezellige en gemoedelijke omgeving, bijvoorbeeld door het samen voorbereiden van een brunch, waarbij iedereen iets van eten meebrengt. Samen dingen ondernemen en elkaar tijdens deze momenten beter leren kennen verlaagt de drempel om nadien moeilijkere thema's te bespreken. We geven de mama's hiermee ook de kans om een leuke activiteit met hun kindje(s) te ondernemen in groep. Zo werd al samen naar de bib van Denderleeuw gegaan om het aanbod te leren kennen en de kinderen in de boeken te laten duiken, was er een kennismaking met Rap-op-Stap, een afspraak met de Wereldmama's in Ninove waarbij het ruilhuis en de speelotheek werden voorgesteld en speelgoed kon ontleend worden, werden de speelmogelijkheden in Denderleeuw toegelicht, ... Kinderen kunnen op die manier eens kennismaken met een nieuwe omgeving en speelmogelijkheden. Deze wekelijkse ontmoetingsmomenten vergroten bovendien het sociale netwerk van deze mama's. Vaak zitten zij thuis in isolement. De stap om een eerste keer langs te komen is dikwijls groot, maar het motiveerde hen wel telkens om naar buiten te komen, wat geleidelijk aan ook effect heeft op andere levensdomeinen. De kinderen die meekomen naar Wereldmama's gaan meestal niet naar een kinderdagverblijf of onthaalouder, waardoor ze niet veel in contact komen met andere kinderen. Op deze manier krijgen ze toch de kans om betekenisvolle interacties aan te gaan met leeftijdsgenootjes

  • In het najaar werd de werking van Wereldmama's vervangen door Mama's aan de praat, bijeenkomsten die tweemaandelijks plaatsvinden in De Palaver. We verruimden de doelgroep zodat alle (zwangere) mama's met kinderen tussen 0 en 3 jaar konden aansluiten. De groep van Wereldmama's verdween op die manier niet, maar werd juist uitgebreid. Ook deze ontmoetingsmomenten werden begeleid door de pedagogisch coach Dorien Bigaré, en nieuw door vroedvrouw Cindy Schuddinck. Inhoudelijk hebben we ingezet op thema's die aansluiten bij hun leefwereld: voeding, mama-zijn en balans brengen binnen je gezin. De inbreng van de mama's staat centraal en is telkens een waardevolle aanvulling. Vaak herkennen mama's zich in elkaars verhaal, wat steun kan bieden, of soms komen ze tot nieuwe inzichten door het verhaal van iemand anders. Daarnaast zetten we ook nog steeds in op samen dingen doen: bewegingsoefeningen met de kinderen en het bereiden van een brunch. 
    Er werd eveneens een Whatsapp-groep 'Mama's aan de praat' opgericht waardoor de mama's ook met elkaar in contact staan los van de fysieke bijeenkomsten. Het is een plaats waar dingen gedeeld worden: praktische informatie over het voorbije of komende ontmoetingsmoment, leuke activiteiten die in de buurt georganiseerd worden, de eerste dag terug aan het werk/naar de onthaalouder, ... wat zorgt voor verbondenheid. Sommige mama's spreken ook met elkaar af in de schoolvakanties, zodat hun kinderen samen kunnen spelen. 

 

  • Tijdens de Week van de Opvoeding organiseerden we tal van vormingen en workshops (zie A20230).

 

  • Er wordt vanuit de buitenschoolse kinderopvang samengewerkt met de bibliotheek van Denderleeuw door het ontlenen van allerlei soorten boeken, strips en de kamishibai. Op die manier krijgen kinderen ook in hun vrije tijd de kans om te lezen. In de zomervakantie kwam iemand van de bibliotheek voorlezen in een van de opvanglocaties. Er wordt ook nog meer ingezet op taal binnen de buitenschoolse kinderopvang en vooral de verankering ervan in de dagelijkse werking, zodat kinderen maximale taalkansen krijgen en dit op een speelse manier. We maken samen met de kinderbegeleiders werk van een taalbeleid. Zo werd er een werkgroep 'taal' opgericht met telkens een vertegenwoordiger van elke opvanglocatie om dit te bewerkstelligen. 
  • In de buitenschoolse kinderopvang werden ouders op een aantal momenten uitgenodigd: tijdens de "Voorleesweek" mochten (groot)ouders  zelf een boekje  komen voorlezen in de kinderopvang en tijdens de "Week van de Kinderopvang" werden ze getrakteerd op een drankje en een hapje. Voor ouders is dit een signaal dat ze welkom zijn in de opvang en betrokken worden in de werking. Het zorgt voor een klimaat van vertrouwen
  • In de buitenschoolse kinderopvang observeert en bevraagt de pedagogisch coach het welbevinden en de betrokkenheid van de kinderen in bepaalde opvanglocaties. Deze gegevens worden besproken met de kinderbegeleiders om enerzijds samen te gaan kijken naar positieve factoren die ervoor zorgen dat kinderen zich goed voelen en kunnen spelen, anderzijds zoeken we samen naar elementen die maken dat dit voor sommige kinderen moeilijker verloopt. Met behulp van een aantal gezamenlijk gedragen actiepunten willen we ervoor zorgen dat de buitenschoolse kinderopvang een plek wordt waar élk kind zich thuis voelt en tot betrokken spel komt. 

 

  • Met de drukke cadeautjesmaand in het vooruitzicht, werd op zaterdagnamiddag 25 november de speelgoedruilbeurs georganiseerd op de bovenverdieping van De Palaver. In de weken voordien werd in de ruilwinkel allerlei speelgoed ingezameld om het zo een tweede leven te geven bij gezinnen in een kwetsbare situatie. Soms stapelen de kosten zich immers zo erg op dat het bijna onmogelijk is cadeaus te voorzien voor elk feest. Gezinnen konden tijdens de speelgoedbeurs van 14 u tot 16 u allerlei speelgoed uitkiezen in ruil voor jetons. Van 16 u tot 17 u kon speelgoed meegenomen worden zonder jetons. De speelgoedbeurs, die voor de derde keer werd georganiseerd, was een groot succes.
         

 

  • Jaarlijks worden tijdens schoolvakanties vanuit de Palaver enkele gezinsuitstappen georganiseerd in samenwerking met Rap op Stap via Vlaanderen Vakantieland 'Iedereen verdient vakantie'. Zo’n uitstap zorgt ervoor dat gezinnen met een beperkt budget op daguitstap kunnen. Ouders kunnen die dag de spanning en zorgen eens los laten en genieten van een dagje uit met hun kinderen. Het geeft hen zuurstof om weer even verder te kunnen en ze kunnen contact leggen met andere gezinnen. Bovendien doen ze zo ervaringen op en leren nieuwe vaardigheden aan waardoor de drempel verlaagt om een individuele daguitstap te plannen. Op 4 januari 2024 staat een daguitstap naar Planckendael op de planning. Deze was al snel volgeboekt. 

Tijd (indicator)

G

Tijd

Geld (indicator)

G

Geld

(budget) Jaarrekening 2023

Rekening 2022 Rekening 2023 MJP 2023 NIEUW
E Exploitatie
Ontvangsten 4.409,40 8.566,61 8.500,00
Uitgaven 74.630,30 7.157,95 23.000,00
Totaal Exploitatie -70.220,90 1.408,66 -14.500,00