Bevoegde schepen
Sofie Renders

Status

Continu

Stand van zaken (indicator)

G

Stand van zaken (toelichting)

Begin 2023 werd door de pedagogisch coach een promocampagne gelanceerd voor de verdere uitbouw van het Opvoedingspunt. Zo werd de bestaande flyer herwerkt en verspreid. Er werd eveneens een artikel  in De Schakel gepubliceerd waarin de pedagogisch coach toelichtte met welke opvoedingsvragen ouders bij haar terecht kunnen. Deze informatie is ook terug te vinden op onze website.

Belangrijke toeleiders zoals onze onderwijsopbouwwerkers zorgen er mee voor dat het Opvoedingspunt zichtbaar wordt aan de schoolpoorten, op belangrijke schoolactiviteiten zoals oudercontacten, schoolfeesten en andere bijeenkomsten. In het Opvoedingspunt wordt er in de eerste plaats geluisterd naar mensen, uitgewisseld en indien nodig doorverwezen. Indien ouders dit wensen mogen ze, vrijblijvend, een nieuwe afspraak maken om samen te bekijken waar ze staan en hoe het gaat. 

 

  2023 2024 2025
Aantal gesprekken op afspraak bij het Opvoedingspunt 17    
Thema's die hoofdzakelijk aan bod komen tijdens deze gesprekken moeilijk gedrag binnen de thuiscontext (vnl. kleuters en tieners)
vragen na een scheiding
   

 

 

Om het vormings- en activiteitenaanbod in 2023 mee helpen vorm te geven, hebben we vanuit Huis van het Kind een bevraging voor ouders met kinderen van 0 tot 25 jaar gelanceerd. We ontvingen 234 ingevulde vragenlijsten. Op die manier is ons vormingsaanbod afgestemd en proberen we de betrokkenheid te verhogen. 

Het (vormings)aanbod dat jaarlijks terugkomt voor ouders, zijn de babymassages en de Week van de Opvoeding.

De Week van de Opvoeding 2023 vond plaats tussen 16 en 24 mei, waarbij een aantal vormingen bepaalde (opvoedings)thema's mee hielpen bespreekbaar maken. Het gaf de kans aan (groot)ouders en professionals om vragen te stellen, achtergrondinformatie en tips te verkrijgen. Het vormingsaanbod is er voor gezinnen met (klein)kinderen van 0 tot 18 jaar en voor professionals die werken met gezinnen en kinderen. Daarnaast hadden we ook het opzet om (groot)ouders en hun kinderen een aantal ontspannende activiteiten aan te bieden waarbij 'kwaliteitstijd' met elkaar doorbrengen centraal stond:

  • Mijn kind is hoogsensitief. Hoe ga ik hiermee om?  - voor (groot)ouders en professionals met kinderen tot 18 jaar
  • Ouder-kind yogasessie - voor (groot)ouders met kleuters 
  • Opvoeden met schermpjes. Help mijn kind tiktokt ook! - voor (groot)ouders en professionals met kinderen tussen 6 en 16 jaar
  • Liedjestheater/familievoorstelling 'Het geheim van de vuurtoren' - voor (groot)ouders en kinderen van alle leeftijden 
  • Omgaan met faalangst bij kinderen - voor (groot)ouders en professionals met kinderen uit de lagere school
  • Rondreizende digitale kamishibai doorheen de buitenschoolse kinderopvanglocaties 

We organiseerden ook in juni een lezing "Ouders onder hoogspanning", waarbij professor en stressexpert Marie-Anne Vanderhasselt het had over stress binnen het gezin, hoe het te begrijpen enerzijds en aan te pakken anderzijds. 

Op 4 oktober ging er, in samenwerking met de Gezinsbond, een vorming "EHBO bij baby's, peuters en kleuters" door.  Er was een maximale opkomst, met heel wat mensen op de wachtlijst. In 2024 plannen we dit opnieuw in, wegens groot succes. 

In november werd gestart met de Magenta workshops. Deze werden gegeven voor ouders met een kind met extra zorgnoden en dit onder begeleiding van een ouder met een kind met extra zorgnoden. Gedurende 4 bijeenkomsten werd stilgestaan bij een aantal thema's: tijd, hulp, overleg en wegwijs. Een balans zoeken tussen zorg, werk en leven staat centraal tijdens deze workshops. 

Eveneens in november organiseerde het Huis van het Kind "Puberware Party". Tijdens deze vorming/voorstelling werd stilgestaan bij de opvoeding van een puber. Ouders konden er hun vragen stellen en kregen de kans om hun ervaringen te delen. Dit konden ze doen in aanwezigheid van een échte puber. 

Van september 2022 tot en met juni 2023 vond wekelijks "Wereldmama's", een praatgroep voor anderstalige mama's met kinderen tussen 0 en 3 jaar, plaats. Er werden 13 mama's bereikt. De thema's die reeds aan bod gekomen zijn: bewegen en spelen met kinderen, voorlezen en kinderboeken, zindelijkheid, ... Naast deze opvoedingsthema's werden ook het aanbod en faciliteiten voor kinderen en ouders in Denderleeuw bekeken en besproken. We hielpen - indien nodig - ook op administratief vlak voor vakantiekampen, buitenschoolse kinderopvang, Lokaal Loket Kinderopvang, sportclubs, de bib, opleidingen (VDAB), ...

In het najaar 2023 werd overgegaan van Wereldmama's naar "Mama's aan de praat". Deze nieuwe praatgroep richt zich tot alle (zwangere) mama's van -9 maanden tot 3 jaar en worden begeleid door de pedagogisch coach Dorien Bigaré, en vroedvrouw Cindy Schuddinck. Naast het centraal stellen van de ontmoeting tussen deze mama's worden heel wat ouderschapsthema's besproken, soms in samenwerking met een externe spreker: wat betekent het om mama te zijn, voeding, zorgen voor meer balans binnen het gezinsleven en bewegen samen met je kind. Deze thema's worden tijdig gecommuniceerd via sociale media en naar de mama's die reeds deelnemen via een Whatsapp-bericht. 
In de periode september - december 2023 werden 15 mama's bereikt.

  2023 2024 2025
Wereldmama's 13 NVT NVT
Mama's aan de praat 15    

De pedagogisch coach staat eveneens in voor het vormingsaanbod van de kinderbegeleiders uit de buitenschoolse kinderopvang. Volgende vormingen werden gevolgd in 2023:

  • Levensreddend handelen bij kinderen
  • Omgaan met agressie bij kinderen (opfrissing + oefenen)
  • Talentenworkshops voor en door kinderbegeleiders
  • Optimaal gebruik maken van elkaars talenten 

Tijd (indicator)

G

Tijd

Geld (indicator)

G

Geld

(budget) Jaarrekening 2023

Rekening 2022 Rekening 2023 MJP 2023 NIEUW