Bevoegde schepen
Sofie Renders

Status

Continu

Stand van zaken (indicator)

G

Stand van zaken (toelichting)

In 2023 zijn we 5 jaar in het bezit van het label 'Kindvriendelijke gemeente'. Als lokaal bestuur kregen we dit label in principe voor 6 jaar toegekend. Halverwege vond een formele tussentijdse evaluatie plaats. De jury adviseerde ons om in 2024 ons label van Kindvriendelijke gemeente te verlengen. Dit advies was voorwaardelijk. Bedoeling is onverminderd te blijven inzetten op onze strategie kindvriendelijkheid en vooruitgang te kunnen aantonen op de werkpunten van de jury.

In de periode januari - september 2023 werd intensief aan ons dossier voor de verlenging van het label gewerkt. De strategische werkgroep kindvriendelijkheid (SWaG) kwam tweemaal bij elkaar. Dit zijn alle gemeentelijke diensten (Huis van het Kind, Vrije tijd, Organisatie, Openbare ruimte, Wonen & Ondernemen, Communicatie, sociale dienst,  ...) en partners zoals de lokale politie en opbouwwerk. Voor de opmaak van ons Kompas gingen we met onze SWaG als volgt aan de slag: per bouwsteen van een kindvriendelijke gemeente vroegen we input over de visie op de bouwsteen, de kindvriendelijke realisaties sinds 2018, de lessons learned en plannen voor de toekomst van onze kinderen en jongeren. De werkgroepen startten telkens vanuit het inspiratiekader van Kindvriendelijke Steden en Gemeenten en de reflectievragen uit het Kompas per bouwsteen. De kerngroep kindvriendelijkheid verwerkte de input tot een lijvig dossier. Van hieruit werd eind juni 2023 een langetermijnstrategie met een actieplan opgemaakt. Het Kompas en het actieplan werd voorgelegd aan het managementteam op 22 augustus 2023 en het schepencollege op 12 september 2023. Op 28 september 2023 werd ons dossier goedgekeurd door de gemeenteraad. De juryverdediging vindt plaats op 9 februari 2024.

Als Kindvriendelijke Gemeente zet Denderleeuw in op ontmoetingsruimten op maat van kinderen en jongeren. De beschikbare ruimte is beperkt, dat werd ook meermaals duidelijk tijdens de coronacrisis. Eind 2021 werd een co-creatief traject gestart ter invulling van een perceel in Iddergem waarbij de focus ligt op jongeren 12+ (vooral voor meisjes). Het traject wordt begeleid door een expert Dorpsdynamiek van Atelier Romain. Na een eerste participatiemoment werden drie scenario's opgemaakt voor een mogelijke speel- en ontmoetingsruimte in de Biestbaan. Op 31 maart 2022 werden deze voorgesteld tijdens een tweede participatiemoment. Eind juni 2022 werd er een finaal plan opgesteld voor de inrichting van de Biestbaan. Na goedkeuring van subsidies heeft de dienst Openbare ruimte een concreet inrichtingsplan uitgetekend. Het plan werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 27 juni 2023 en kan tot uitvoering gebracht worden.

Voor het ontwerp van ons nieuwe Vrijetijdshuis met belevingsbib werd een ruim participatietraject opgezet. Het Vrijetijdsforum werd samengeroepen als ideale partner om beleidsadvies te geven en de finale visietekst te bespreken. Zij stippelden een traject uit samen met de administratie om het project een boost te geven qua ideeën. Er werd een online bevraging georganiseerd bij alle inwoners (incl. een luik voor -12-jarigen), specifieke bevragingen naar leerkrachten en leerlingen op de middelbare scholen, een offline bevraging georganiseerd bij de leden van de jeugdraad, de bezoekers van ons ontmoetingshuis, ... Tijdens het schooljaar 2022-2023 voerde de dienst Vrije Tijd nog een participatietraject uit in de scholen (5de en 6de leerjaar), met een focus op de nieuwe werking en dienstverlening. 

De jeugddienst richtte twee structurele inspraakstructuren in: de jeugdwerkraad BRUL en de jeugdbeleidsraad CHAUD. Daar waar BRUL zich op de georganiseerde jeugd focust (jeugdverenigingen en –huizen) wil CHAUD ook de stem van de niet-georganiseerde jeugd vertolken.

De werking van de jeugdbeleidsraad Chaud ondervond in 2021 sterk de impact van corona, omdat geplande acties niet konden doorgaan. In februari 2023 kwam de raad wel opnieuw samen. Om de werking te reactiveren is het echter van belang om nieuwe leden aan te trekken. Chaud organiseerde daarom, met ondersteuning van onze dienst Vrije tijd, in het najaar van 2023 een laagdrempelig jongerenevenement (Chauffage XL) om zo opnieuw zichtbaarheid te geven aan de werking en zo ook jongeren te stimuleren om mee te werken aan een participatief jongerenbeleid.

De jeugdwerkraad 'Brul' organiseerde reeds verschillende activiteiten voor alle actieve leiding en bestuursleden van de Denderleeuwse jeugdverenigingen. In het voorjaar 2023 vond het Brulbal plaats in jeugdhuis Pingie. Het lokaal bestuur ondersteunt deze fuif als waardering voor het werk van de jeugdverenigingen.

Zie ook o.a. A20322 Verdere uitbouw van het jeugdopbouwwerk om jongeren in kwetsbare situaties te versterken, A20020 Organiseren van een scholenoverleg met directies en zorgteams voor de basisscholen en secundaire scholen

Tijd (indicator)

G

Tijd

Geld (indicator)

G

Geld

(budget) Jaarrekening 2023

Rekening 2022 Rekening 2023 MJP 2023 NIEUW
E Exploitatie
Uitgaven 4.355,71 3.602,76 5.000,00
Totaal Exploitatie -4.355,71 -3.602,76 -5.000,00