Bevoegde schepen
Jan De Nul
Sofie Renders

Status

Continu

Stand van zaken (indicator)

G

Stand van zaken (toelichting)

ONDERWIJSOPBOUWWERK BASISONDERWIJS

Sinds januari 2023 sluit de onderwijsopbouwwerker elke laatste woensdag van de maand aan op een oudermoment op school. Verschillende thema's zijn reeds aan bod gekomen: toeleiding naar vrije tijd en inschrijven voor sportkampen, aanmeldingssysteem, organisatie schoolfeest, kennismaking met Digipunt en de website van de school. Door zijn aanwezigheid kunnen kwetsbare ouders met vragen onmiddellijk ergens terecht en kan hij als belangrijke toeleider naar andere diensten het schoolteam verlichten in hun dagelijkse werking. Heel wat flyers en brochures van allerlei gemeentelijke diensten en initiatieven worden op dat moment aangeboden.

Ook in het nieuwe schooljaar neemt de onderwijsopbouwwerker deel aan een maandelijks oudermoment op school. Dit schooljaar kwamen o.a. de verkenning van de schoolwebsite, kennismaking met het CLB en de voorstelling van de fietsbieb en het autodelenproject aan bod. Soms sluit een externe medewerker aan (bijvoorbeeld CLB), maar meestal worden de oudermomenten vorm gegeven door de brugfiguur van de school met de ondersteuning van de onderwijsopbouwwerker.

Ook in 2023 bleven we inzetten op de vorming van de vrijwilligers die actief zijn in de huiswerkbegeleiding Jong-Leren. In samenwerking met het Agentschap Inburgering en Integratie kregen ze in het voorjaar twee vormingen aangeboden rond het eigen referentiekader en cultuursensitief handelen. Zo krijgen ze meer tools in handen om met kwetsbare groepen om te gaan. In het najaar werden niet alleen de vaste vrijwilligers gevormd, ook zes studenten sloten aan (die per 2 aan een gezin gekoppeld worden). Samen met VZW De Aanstokerij kregen ze op een speelse manier 2 vormingen voorgeschoteld rond verbindende communicatie. Deze tools kunnen ze goed gebruiken in hun omgaan met kwetsbare groepen.

Zie ook A20041

ONDERWIJSOPBOUWWERK SECUNDAIR ONDERWIJS

Het Jeugdwelzijnsoverleg draait rond het aanbieden, organiseren en/of opvolgen van acties om het welzijn van kinderen en jongeren te verhogen. Kinderen en jongeren in het algemeen en maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren in het bijzonder staan centraal (niet de deelnemende organisaties/ diensten). Dit overleg richt zich in de eerste plaats tot 'eerstelijnswerkers’ in Denderleeuw die regelmatig in contact komen met jongeren zoals CLB, leerlingbegeleiders en politie. Andere deelnemers worden uitgenodigd op basis van concrete vragen of thema’s, op basis van inbreng, expertise. Het Jeugdwelzijnsoverleg blijft zichzelf kritisch bekijken: stap voor stap willen we vanuit dit overleg meer jongeren in een maatschappelijk kwetsbare positie mee aan tafel. Tegelijk zullen we meer partners uitnodigen.

Wie deelneemt aan het Jeugdwelzijnsoverleg kan mee de inhoud bepalen, steeds vertrekkend vanuit zorgen, vragen, bekommernissen van jongeren zelf. Er wordt ruimte gelaten om andere signalen in te brengen, zij het dat deze ook (moeten) vertrekken van het standpunt en de noden van jongeren. Op het Jeugdwelzijnsoverleg wordt dan met deze thema’s, signalen, en desgewenst cases aan de slag gegaan. We trachten door dit overleg mee een positief effect te hebben op de visie en het beleid rond jongeren bij verschillende instanties in Denderleeuw. 

Waar op het eerste Jeugdwelzijnsoverleg in het najaar van 2022 het thema ‘beschikbare buitenruimte en vrijetijdsaanbod’ kwam bovendrijven, werd daar op het Jeugdwelzijnsoverleg van 18 april 2023 op verder gebouwd. 

Op 21 september 2023 vond het volgende Jeugdwelzijnsoverleg plaats. De stopzetting van de samenwerking met de externe partners werd toegelicht. Na de voorstelling van de diensten Huis van het Kind en Vrije tijd werd ingezoomd op de PSP-analyse van het onderwijsopbouwwerk secundair onderwijs. Drie focuspunten en aanbevelingen voor het secundair onderwijs kwamen aan bod. Verder werd het eerstelijnspsychologisch aanbod voor jongeren van 12 tot 25 jaar en het binnen gehaalde subsidiedossier 'Plan Samenleven' toegelicht.

Zie ook A20020, A20030 en A20040

Tijd (indicator)

G

Tijd

Geld (indicator)

G

Geld

(budget) Jaarrekening 2023

Rekening 2022 Rekening 2023 MJP 2023 NIEUW
E Exploitatie
Ontvangsten 0,00 22.080,00 22.129,05
Uitgaven 69.345,22 78.186,46 29.289,21
Totaal Exploitatie -69.345,22 -56.106,46 -7.160,16