Bevoegde schepen
Jan De Nul
Sofie Renders

Status

Continu

Stand van zaken (indicator)

G

Stand van zaken (toelichting)

BASISONDERWIJS

Directieoverleg 2023

Vaste leden van dit overleg zijn de directies van alle basisscholen, de opbouwwerker basisonderwijs, de schepenen van Onderwijs en Welzijn, het diensthoofd Onderwijs en het diensthoofd Huis van het Kind. Op basis van de agenda kunnen eventueel externen uitgenodigd worden. Het directieoverleg wordt 4 keer per schooljaar georganiseerd.

  • Het eerste directieoverleg 2023 vond plaats op 16 januari. Er werd een korte stand van zaken gegeven over de focuspunten van het huidige schooljaar,  een terugkoppeling vanuit de werkgroep vroegdetectie armoede en de dienst Onderwijs gaf de directies meer info over de aanmeldingsprocedure die in februari van start ging. Enkele scholen gaven aan initiatieven rond het verhogen van de ouderbetrokkenheid op scholen te willen nemen (zie A20030).
  • Het volgende directieoverleg vond plaats op 30 maart. De directies werden er op de hoogte gebracht dat er dankzij een subsidiëring vanuit het Plan Samenleven een aanspreekpunt/coach werd aangeworven voor de vrijwilligers en studenten van het project Jong-Leren. Een directie wiens school het project "Welkom in de klas" had opgestart om de ouderbetrokkenheid te verhogen, deelde haar ervaringen met de andere scholen. Verder werd er aan de scholen een aanbod gedaan tot het volgen van een inspiratiesessie verbindende communicatie voor schoolteams in 2024 in het kader van de vroegdetectie armoede. Tot slot werd er ook even stil gestaan bij enkele signalen rond de verkeersveiligheid aan de Denderleeuwse schoolpoorten en gaf de dienst Onderwijs een korte stand van zaken rond het aanmeldingssysteem 2023-2024.
  • Het laatste directieoverleg van het schooljaar 2022-2023 vond plaats op 12 juni. De focuspunten van het voorbije schooljaar werden geëvalueerd en een voorstel van focuspunten voor volgend schooljaar werd gedaan: een warme overgang tussen basisonderwijs en secundair onderwijs, toekomst School en Ouders met het organiseren van een bustour en de huiswerkbegeleiding Jong-Leren. De scholen werden ook op de hoogte gebracht van een bijsturing van de schoolpoortaanwezigheden vanuit het onderwijsopbouwwerk. Vanaf schooljaar 2023-2024 zal die aanwezig zijn aan 2 scholen in een frequentie van 2 dagen per maand. De organisatie van en participatie aan ouderactiviteiten die de ouderbetrokkenheid significant kunnen verhogen, vormen hierbij een belangrijke doelstelling. Tot slot werd door het diensthoofd Vrije tijd het Vrijetijdshuis voorgesteld en werd er even stil gestaan bij de noden en signalen vanuit de scholen rond vrije tijd. De concrete planning voor het uitrollen van het vroegdetectienetwerk in alle scholen voor het schooljaar 2023-2024 werd voorgesteld.
    Er werd ook beslist dat met ingang van het schooljaar 2023-2024 de directie van de Academie voor Muziek en Podiumkunsten van Denderleeuw voortaan mee zal aansluiten. Als onderwijsinstelling krijgen zij ook meer en meer te maken met dezelfde problematieken als de andere scholen in Denderleeuw. Dit kan bovendien kansen bieden tot het uitbreiden van bestaande samenwerkingen en netwerken.
  • Het eerste directieoverleg van het schooljaar 2023-2024 vond plaats op 28 september. De focuspunten van het nieuwe schooljaar werden voorgesteld: een warme overgang tussen basisonderwijs en secundair onderwijs, een aantal initiatieven rond School en Ouders (waaronder de projecten Welkom in de Klas en de organisatie van de bustour) en het huiswerkbegeleidingsproject Jong-Leren. Op vraag van de scholen werd ook de engagementsverklaring opnieuw bekeken. Op het overleg werd een eerste aanzet met iedereen besproken, dat nadien verder zal worden uitgewerkt. Verder werd er meer duiding gegeven bij het politietoezicht en de verkeersveiligheid in de schoolomgevingen door een van de politiecommissarissen, werd er gepolst naar ervaringen van scholen met onbetaalde schoolfacturen en lichtte de dienst Onderwijs de procedure voor het centraal aanmeldingsregister van 2024-2025 verder toe.
  • Omwille van ziekte van verschillende leden van het directieoverleg werd het geplande overleg van 8 december geannuleerd. De agendapunten werden verschoven naar de volgende bijeenkomst op 22 februari 2024.

Zorgoverleg 2023

Vaste leden van dit overleg zijn de zorgcoördinatoren van alle basisscholen, de opbouwwerker basisonderwijs en het diensthoofd Huis van het Kind.  Dit overleg wordt gezien als een denk- en werkgroep om concrete acties uit te werken. Op basis van agenda kunnen eventueel externen uitgenodigd worden. Het ZorgPlusOverleg zal 3 keer per schooljaar doorgaan als er vanuit het directieoverleg vraag naar is.

Vanaf januari t.e.m. juni 2023 werd dit vijfmaal georganiseerd onder de naam 'vroegdetectienetwerk armoede' (zie A20041). Aan de directies werd op 12 juni  2023 het voorstel gedaan om in het schooljaar 2023-2024 te werken met de methodiek "12 sleutels van ouderbetrokkenheid" (Warm, welkom en wederkerig: naar een goede ouder-schoolsamenwerking) en  initiatieven uit te werken rond een warme overgang tussen basisonderwijs en secundair onderwijs.

Het eerste ZorgPlusOverleg van het nieuwe schooljaar was gepland op 1 december 2023, maar door afwezigheid van de onderwijsopbouwwerker werd dit overleg geannuleerd. Een nieuwe datum moet nog vastgelegd worden, maar zal voorzien worden in de loop van februari-maart 2024. Op de agenda stond het bijbrengen van enkele inzichten en het uitwerken van verschillende praktische acties om een warme overgang tussen basisonderwijs en secundair onderwijs tot stand te brengen.

 

SECUNDAIR ONDERWIJS

Directieoverleg 2023

Vaste leden zijn de directies van beide secundaire scholen, de opbouwwerker secundair onderwijs,  schepenen van Onderwijs en Welzijn,  diensthoofd Onderwijs en diensthoofd Huis van het Kind. Zorgcoördinatoren, leerlingbegeleiders en anderen kunnen o.b.v.  agenda uitgenodigd worden. Het directieoverleg gaat normaal gezien minimum drie keer per schooljaar door. In de periode januari – juni 2023 werden twee directie-overlegmomenten georganiseerd.

  • Het hoofdthema van het overlegmoment op  16 februari 2023 was een eerste terugkoppeling van de participatiemomenten met de leerlingen. Zes grote thema's werden besproken: brede leer- en leefomgeving, diversiteit en racisme, identiteit, ouders en school, schoolkosten en Smartschool. Het project Generatie Rookvrij werd eveneens voorgesteld aan de directies.
  • Op 30 mei 2023 vond een intern overleg plaats tussen de gemeentelijke diensten en de directies secundair onderwijs. Er werd meer duiding gegeven bij de beslissing van het college van burgemeester en schepenen om de samenwerking met de externe partner te beëindigen.
  • Het eerste directieoverleg in schooljaar 2023-2024 vond plaats op 30 september 2023. De implicaties van de stopzetting van de samenwerking met de externe partner werden besproken (zowel financieel als inhoudelijk). De initiatieven die het lokaal bestuur in de afgelopen periode heeft ondernomen, werden toegelicht. Er werd teruggeblikt op de PSP-analyse die de onderwijsopbouwwerker secundair onderwijs had opgemaakt. Hieruit kwamen drie focuspunten naar voren: overgang van basis naar secundair onderwijs,  meer inzicht verwerven in armoede en kwetsbaarheid en tot slot ouderparticipatie en leerlingenbetrokkenheid. Mogelijke quick wins werden aangehaald. Als variapunten werden de capaciteitsbevraging vanuit dienst Onderwijs, de verkiezingen en de waarschuwing voor het nationaal fenomeen Moneymule aangehaald. 

Jeugdwelzijnsoverleg 2023 (cf. ZorgPlusOverleg)

Dit overleg richt zich in de eerste plaats tot 'eerstelijnswerkers’ in Denderleeuw die regelmatig in contact komen met jongeren zoals CLB, leerlingbegeleiders en politie. Andere deelnemers worden uitgenodigd op basis van concrete vragen of thema’s, op basis van inbreng, expertise.

  • In de periode januari - juni 2023 was er een Jeugdwelzijnsoverleg op 18 april 2023. De thema's ‘beschikbare buitenruimte' en 'het vrijetijdsaanbod voor jongeren’ werden uitgediept met de aanwezigen. Alle noden, signalen en mogelijke oplossingen met betrekking tot deze twee thema's werden opgelijst.
  • Het volgende jeugdwelzijnsoverleg vond plaats op 21 september 2023. De stopzetting van de samenwerking met de externe partners werd toegelicht. De werking van het Huis van het Kind en de dienst Vrije tijd werd voorgesteld. Er werd ingezoomd op de PSP-analyse van het onderwijsopbouwwerk secundair onderwijs. Drie focuspunten kwamen hierbij aan bod: school en studiekeuze, armoedegevoeligheid, ouderparticipatie en leerlingenbetrokkenheid. Dit leidde tot enkele aanbevelingen voor het secundair onderwijs. Verder werd het eerstelijnspsychologisch aanbod  toegelicht door de psychologen die we lokaal inschakelen. Zij bieden hulpverlening voor jongeren tussen 12 en 25 jaar aan een verlaagd tarief in 't Kasteeltje. Tot slot werd ons goedgekeurd subsidiedossier Plan Samenleven voorgesteld. Er is namelijk een behoefteonderzoek opgestart door Habbekrats vzw bij jongeren: zij worden bevraagd  inzake sport- en cultuurparticipatie.

Er werd afgesproken om een volgend jeugdwelzijnsoverleg te organiseren van zodra de functie van jeugdopbouwwerker opnieuw is ingevuld. Intussen gaan we aan de slag met de ‘quick wins’ vanuit de PSP-analyse, het vrijetijdsaanbod, de ondersteuning voor en aan jongeren en het aanbod geestelijke gezondheidszorg.

Zie ook A20021

Tijd (indicator)

G

Tijd

Geld (indicator)

G

Geld

(budget) Jaarrekening 2023

Rekening 2022 Rekening 2023 MJP 2023 NIEUW