Bevoegde schepen
Sofie Renders

Status

In uitvoering

Stand van zaken (indicator)

O

Stand van zaken (toelichting)

In de wijk Leeuwbrug waren in 2023 onder de vlag van 'Leeuwbrug beweegt' 2 externe opbouwwerkers actief, voor respectievelijk buurtopbouwwerk en het wijkrenovatietraject. Het buurtopbouwwerk zet in op community building, grondrechten en publieke ruimte in Leeuwbrug. Voor het wijkrenovatietraject werkt de opbouwwerker samen met de technische partner RenoseeC. Zij zetten zich in om de woonkwaliteit in de wijk te verbeteren, zowel voor woningrenovaties als voor bvb. groene ruimte in de wijk.

De samenwerking met de externe partner vond een einde in november 2023. Het lokaal bestuur neemt tijdelijk deze taken gedeeltelijk over en gaat op zoek naar een partner om het buurtopbouwwerk en wijkverbeteringstraject terug volwaardig in te vullen de komende jaren.

Community Building: presentie, outreach, ontmoeten, samenleven

Sinds het ontmoetings- en renovatiecentrum ‘De Cement’ aan de Sint-Annakerk in gebruik genomen werd bereiken buurtbewoners de opbouwwerkers sneller dan voorheen: de aanwezigheid midden in de wijk heeft duidelijk een drempelverlagend effect. De aanwezigheid van beide werkingen, zowel het buurtopbouwwerk als het wijkrenovatietraject, zorgt voor een positieve wisselwerking.

Daarnaast blijft de buurtopbouwwerker inzetten op outreach en zichtbaar aanwezig zijn in de wijk. Ook dit zorgt voor een laagdrempeliger contact met buurtbewoners. 

De opbouwwerker voor het wijkrenovatietraject zet eveneens in op outreach, vertrekkende vanuit de krijtlijnen voor het project wijkrenovatie: buurtbewoners informeren, enthousiasmeren voor renovatie, alsook de sociale ondersteuning van bewoners in een kwetsbare positie bij het instappen in het project.
Waar buurtbewoners zelfstandig aan de slag kunnen, nemen de collega’s van RenoseeC het technische luik voor hun rekening. Buurtbewoners die kampen met zorgen op andere domeinen, zoals bvb. problemen rond energiefacturen, mantelzorg, vragen rond de schoolloopbaan van hun kinderen, worden door de opbouwwerker verder ondersteund. Waar nodig en mogelijk worden deze mensen doorverwezen naar andere dienst- en/of hulpverlening. 

Er wordt vanuit de buurtwerking ingezet op een breed activiteitenaanbod in de wijk, al dan niet gericht op specifieke groepen bewoners. Er worden ook grotere activiteiten als ontmoetingsmomenten op straatniveau georganiseerd. 
Voorbeelden zijn: 
•    De Kerstspeurtocht, georganiseerd en aangeboden door Dienst Vrije Tijd
•    Soepmomenten met buren en passanten onder de bruggen in de wijk of aan De Cement
•    Wijkfeest Leeuwbrug in februari; mede dankzij de inzet van buurtbewoners
•    Paaszoektocht
•    Leeuwbrug Feest in juni, met kindertheater, initiatie salsa, rommelmarkt en in nauwe samenwerking met wijkschool ’t Landuiterke.

Voor elke activiteit wordt ingezet op de diversiteit aanwezig in de wijk, zowel naar bereik, inclusie, als naar medewerking van buurtbewoners. Bij grotere wijkactiviteiten kunnen we beroep doen op buurtbewoners om een handje te helpen. In de toekomst kan hieruit mogelijk een buurtcomité of een vaste vrijwilligersgroep groeien.

De opbouwwerker van 'Leeuwbrug beweegt' organiseert ook collectieve momenten gericht op woonkwaliteit
Voorbeelden van een infosessie en workshops georganiseerd voor buurtbewoners

•    Leeuwbrug Vochtvrij
•    Infosessie voor eigenaars-verhuurders ifv renovatie en sociaal verhuur
•    Slim energie besparen
•    Infostand op Leeuwbrug Feest in juni 

Medewerkers binnen het wijkrenovatietraject zetten ook een vormingsmoment op voor gemeente-en OCMW-personeel, opbouwwerkers en andere partnerorganisaties in Denderleeuw, politie, ... die vanuit hun dienstverlening bij mensen thuis komen, om hen te informeren over hoe ze slechte panden / woningen van mindere kwaliteit kunnen herkennen. Hier werd een goede basis gelegd voor een nauwere samenwerking met het Sociaal Huis voor wederzijdse doorverwijzing van bewoners in Leeuwbrug met renovatienoden. 

 

Grondrechten (signaal- en brugfunctie, verbeteren woonkwaliteit, …)

Zowel de buurtopbouwwerker als de opbouwwerker van het wijkrenovatietraject (hier dan specifiek in kader van de sociale begeleiding bij renovatie) ondersteunen buurtbewoners rond verschillende thema’s zoals geldzorgen, wonen, werk, vrije tijd, discriminatie, onderwijs, ….
Buurtbewoners maken problemen die anders binnenskamers blijven bespreekbaar. Hierdoor kan de hij/zij sneller doorverwijzen naar passende dienst- en/of hulpverlening, eventueel mee de eerste stappen zetten in het aanpakken van een moeilijke situatie, ... In sommige situaties biedt het luisterend oor van de buurtopbouwwerker al voldoende soelaas.

Taskforce Leeuwbrug werd dit jaar twee maal georganiseerd om de vinger aan de pols te houden van beide projecten en voldoende vlot te kunnen inspelen op vraagstukken uit de wijk.

Voor het wijkrenovatietraject bestaat er bovendien een bijkomende stuurgroep, waar naast de betrokken diensten ook een vertegenwoordiger van Vlaanderen aanwezig is. Een aantal prangende vaststellingen vanuit het Wijkrenovatietraject worden hier besproken en waar mogelijk aangepakt. Voorbeelden:

  • voorfinanciering van renovatie is voor veel gezinnen een zware, soms onmogelijke financiële drempel
  • aanpassingen van het Vlaamse premiereglement, alsook veranderingen in de Vlaamse Woonlening
  • gemeentelijke premies en de drempels die buurtbewoners ervaren om deze aan te vragen/ toegekend te krijgen
  • woonproblemen van huurders in de wijk, vermoeden van huisjesmelkerij

 

Publieke (groene) ruimte 
In de wijk Leeuwbrug is weinig speelruimte terwijl er een groot aantal jonge gezinnen met kinderen in de wijk woont. Dankzij een betrokken buurtbewoner en met de medewerking van een student aan het KASK werd in kaart gebracht welke mogelijke open terreinen in de wijk in functie van ontmoeting in spel zouden kunnen gebruikt worden. 
Er werd in overleg met de Kerkfabriek gekozen om aan De Cement een eerste ‘kampje’ uit te werken. Hiervoor werden verschillende workshops met en voor buurtbewoners en -kinderen georganiseerd. Het resultaat: een wilgenkamp werd in april gerealiseerd, naast De Cement.

Andere acties rond publieke/ groene ruimte:

  • Heraanleg St-Annastraat en Bosstraat: de opbouwwerkers van Leeuwbrug hebben deelgenomen aan de bewonersvergadering omtrent de geplande werken van deze twee straten. In overleg met de dienst Openbare ruimte werd afgesproken dat de opbouwwerkers kunnen ondersteunen bij het uitleggen van bewonersbrieven aan buurtbewoners, regelen van afkoppelingswerken bij buurtbewoners - al dan niet samen met de afkoppelingsdeskundige, …  Als resultaat van het participatietraject met de bewoners ikv aanleg Sint-Annapleintje, kwam er in juli 2023 een werfdoek met de toekomstplannen voor het pleintje. 
  • Project “Leeuwbrug Gevelgroen”: er is een werkgroep samengesteld om Leeuwbrug meer te vergroenen. De werkgroep bestaat uit RenoseeC, het opbouwwerk, energiehuis Solva en het lokaal bestuur, en focust op geveltuintjes. Naast het warm maken van bewoners voor een geveltuin, wordt met akkoord van de Kerkfabriek aan de Sint-Annakerk een geveltuin uitgewerkt door de Geveltuinbrigade. Deze aanplanting wordt als demo gebruikt worden voor andere geïnteresseerde buurtbewoners. De interesse in een geveltuin bij inwoners in Leeuwbrug is momenteel zeer karig. In 2023 werd enkel de geveltuin aan de Sint-Annakerk aangeplant.
  • Problemen in de stationsbuurt: omwille van overlast heeft de buurtopbouwwerker deelgenomen aan verschillende overlegmomenten met de politie, het jeugdopbouwwerk en de burgemeester om deze problemen samen aan te pakken. Vanuit het buurtopbouwwerk werd ook een bevraging gedaan bij de handelaars in de stationsbuurt.

De samenwerking met de externe partner voor buurtopbouwwerk werd door het lokaal bestuur opgezegd midden 2023 met einddatum 31 oktober 2023. Voor het wijkverbeteringstraject zette de externe partner de samenwerking stop met einddatum 31 januari 2024.

Eind 2023 besliste het lokaal bestuur om in 2024 opnieuw in te zetten op buurtopbouwwerk en het wijkverbeteringstraject via een externe partner. De nodige administratieve en budgettaire voorbereidingen werden hiervoor genomen.

Tijd (indicator)

G

Tijd

Geld (indicator)

G

Geld

(budget) Jaarrekening 2023

Rekening 2022 Rekening 2023 MJP 2023 NIEUW
E Exploitatie
Uitgaven 66.497,12 55.083,33 67.000,00
Totaal Exploitatie -66.497,12 -55.083,33 -67.000,00