Status

Continu

Stand van zaken (indicator)

G

Stand van zaken (toelichting)

Op zondag 21 januari 2024 keerde de Sint-Antoniusviering terug naar Iddergem. De tovenaars zakten massaal af naar het dorp om de varkenskopverkoop te vieren. De viering versterkt het samenhorigheidsgevoel tussen de inwoners en werd intussen erkend als immaterieel erfgoed in Vlaanderen. Heel veel 'Eregemnaren' hechten belang aan deze viering en het behoud van de lokale tradities. Vanaf 10.30 uur werd iedereen traditiegetrouw verwacht op het dorpsplein voor de varkenskopverkoop. Volksfiguur Gerrit Borreman leidde de 'verkoop' in goede banen op zijn eigen, ludieke manier. De viering werd afgesloten met een waar volksfeest, waar warmte en verbinding centraal stonden, met muzikale ondersteuning van BA1. Zoals gewoonlijk kon je proeven van allerlei lokale lekkernijen en natuurlijk ook jenever. De winnaar van de varkenskopverkoop kreeg niet alleen de varkenskop, maar ook een waardebon voor beide slagerijen in Iddergem. 

 

Op zondag 28 april 2024 werd de wandeling 'Via Tenera' georganiseerd. De activiteit startte aan de voet van de Schiptrekkersbrug met een welkomstwoord aan de bronzen Sint-Jakobsschelpen die in Denderleeuw werden aangebracht. De schelpen van Via Tenera zijn een concept uit de christelijke pelgrimstraditie, specifiek verbonden met de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, ook bekend als de Camino de Santiago. De schelpen markeren de route naar Santiago. Vervolgens werd in Den Breughel de nieuwe pelgrimsgids voorgesteld door het Compostela-genootschap met een receptie en een broodjeslunch. Daarna werd de wandeling ingezet naar Ninove, gevolgd door een gegidst bezoek aan de Abdijkerk in Ninove. 

 

Naar jaarlijkse traditie was, op donderdag 25 juli, de 'Pikkeling' te gast in Iddergem. Hof Ten Henne vormde opnieuw het decor voor internationale folklore met optredens van buitenlandse dans- en muziekgroepen. Dansgroepen uit Georgië, Colombia en Tsjechië lieten de bezoekers proeven van hun traditionele dansen. Kinderen konden zich uitleven op het springkasteel of een bezoek brengen aan de grimestand. 

 

Op maandag 11 november werd Wapenstilstand herdacht met plechtigheden in Denderleeuw, Welle en Iddergem. Na de hulde en het neerleggen van de bloemenkrans op de begraafplaats in Welle, onder begeleiding van Muziekmaatschappij Sint-Cecilia Welle, volgde een viering in de Sint-Annakerk in Leeuwbrug. Nadien vertrok de optocht naar de begraafplaats van Denderleeuw, het monument ter nagedachtenis van Dr. Cochez en het gedenkteken voor de gesneuvelde soldaten aan de Sint-Amanduskerk Denderleeuw. Er werd telkens hulde gebracht aan de gesneuvelden, gevolgd door een kransneerlegging. Twee authentieke legerjeeps en Koninklijke Harmonie De Dendergalm begeleidden de optocht naar het kerkhof waar het nationaal volkslied, de Vlaamse Leeuw en The Last Post gespeeld werden. Ook Iddergem herdacht op 11 november zijn oorlogsslachtoffers. De plechtigheden werden er ingericht door NSB Iddergem, de Heemkundige Kring van Iddergem en Stravbier. Naar aanleiding van Koningsdag (Dag van de Dynastie) werd op zondag 17 november het Te Deum gezongen in de Sint-Annakerk in Leeuwbrug.  

 

Het project ‘Buurten met erfgoed’ is een methode voor lagere scholen, in het bijzonder voor leerlingen van het 3e en 4e leerjaar. Tijdens schooljaar 2024-2025 organiseert Erfgoedcel Denderland in samenwerking met het lokaal bestuur dit project voor scholen in Denderleeuw. De Wereldboom , GBS De Toverlelie  en 't Landuiterke stapten in in dit project. Het project neemt de scholen mee op zoektocht naar het verhaal achter hun eigen omgeving. ‘Buurten met erfgoed’ wil de banden tussen de scholen en het lokale erfgoed opnieuw aanhalen. Leerkrachten (en (groot)ouders) werken hiervoor samen met lokale en regionale erfgoed-, cultuur- en natuurmedewerkers. Op de startdag maken de leerkrachten en erfgoedwerkers eerst kennis met het begrip erfgoed. Vervolgens wordt de gemeente grondig verkend en wordt er nagedacht welke erfgoedelementen kinderen zouden kunnen interesseren. Daarna worden verschillende brainstormtechnieken ingezet om tot een idee voor een origineel erfgoedproject voor elke school te komen. Tijdens drie terugkoppelingsmomenten komen de leerkrachten en erfgoedwerkers opnieuw samen om de stand van zaken van het project te overlopen. Doorheen het schooljaar wordt het erfgoedproject op school ontwikkeld en uitgevoerd. 

Tijd (indicator)

G

Tijd

Geld (indicator)

G

Geld

Rekening 2023 Rekening 2024 (A)MJP 2024 v_2024005
E Exploitatie
Uitgaven 14.623,35 12.915,44 15.500,00
Totaal Exploitatie -14.623,35 -12.915,44 -15.500,00