Status

Continu

Stand van zaken (indicator)

G

Stand van zaken (toelichting)

ONDERWIJSOPBOUWWERK BASISONDERWIJS

Sinds 30 augustus 2022 wordt de functie van onderwijsopbouwwerker basisonderwijs ingevuld binnen het team 'kind en school' van Huis van het Kind . Door deze functie te verankeren binnen de werking van het Huis van het Kind kan er optimaal ingezet worden op het versterken van gelijke onderwijskansen. De onderwijsopbouwwerker basisonderwijs werkt in principe in tandem met de onderwijsopbouwwerker secundair onderwijs die via een externe partner wordt ingeschakeld. Een nieuwe convenant werd hiervoor afgesloten, met opstart in september 2024.

Sinds enkele jaren bieden vrijwilligers, met ondersteuning vanuit ons lokaal bestuur, huiswerkbegeleiding aan huis aan via het project Jong-Leren (zie A20031). Van januari tot juni 2024 konden 16 gezinnen begeleid worden. Dit gebeurde dankzij de inzet van 9 vaste vrijwilligers, 6 studenten kleuteronderwijs Odisee Hogeschool Aalst en 4 studenten sociaal werk van de HoGent. Eind mei liep de stageperiode van de studenten af. Ook enkele vrijwilligers hebben aangegeven hun engagement te willen beëindigen. De vraag overstijgt echter het aanbod.  Via het Plan Samenleven kunnen we nu nog steeds extra middelen inzetten op een brugfiguur onderwijs. Zij legt zich vooral toe op het begeleiden, opvolgen en coachen van de vaste vrijwilligers en studenten. Met het oog op de toekomst zet zij ook volop in op de zoektocht naar nieuwe vrijwilligers voor het project Jong-Leren en probeert nieuwe samenwerkingsverbanden te realiseren.

Het huiswerkbegeleidingsproject aan huis, Jong-Leren, kon in de eerste helft van het nieuwe schooljaar 30 gezinnen verder helpen. (zie ook A20030). Die sterke groei is te danken aan het binnenhalen van een subsidie gekoppeld aan de projectoproep "Armoedebestrijding en sociale inclusie" van de Nationale Loterij, waardoor een samenwerking kon worden aangegaan met lesgevers van het BijlesHuis die 14 gezinnen kunnen begeleiden.
Hierdoor konden we vanuit het Lokaal Bestuur voor een deeltje tegemoet komen aan de bijzonder grote vraag naar huiswerkbegeleiding. Hoewel de wachtlijsten voorlopig wel zijn weggewerkt, merken we via de scholen dat er nog steeds heel wat ouders op zoek zijn naar huiswerkbegeleiding. Er komt ook meer en meer vraag naar begeleiding voor oudere kinderen om zich voor te bereiden op het secundair onderwijs. Helaas kan het project Jong-Leren, dat zich vooral focust op de leeftijd derde kleuterklas, eerste en tweede leerjaar, niet aan deze nood voldoen. Hier liggen zeker nog uitdagingen en groeikansen voor de komende jaren.

Het traject vroegdetectienetwerk kinderarmoede vormt een belangrijke schakel als ondersteuning voor schoolteams in het omgaan met gezinnen in precaire opvoedingssituaties, dat ook in de periode januari - juni 2024 werd verder gezet. Op 12 januari 2024 werd er i.s.m. VZW Praatkracht een inspiratiesessie "verbindende communicatie" georganiseerd voor alle Denderleeuwse scholen. Zowel basisscholen als secundaire scholen sloten hierop aan. Ze kregen er heel wat praktische tips en materialen aangeboden die kunnen ondersteunen bij het overbrengen van moeilijke boodschappen aan kwetsbare ouders en jongeren. Er werden ook een aantal extra vormingen en workshops voorgesteld waarmee geïnteresseerde schoolteams verder aan de slag kunnen. Omdat de onderwijsopbouwwerker in juni 2024 graag in kaart wou brengen hoe de scholen en CLB's aan de slag gegaan zijn met de signalenbundel, organiseerde hij voor beide groepen een overlegmoment waarbij ook de hoofdmaatschappelijker werker en het aanspreekpunt voor scholen uit het Sociaal Huis aansloten (zie A20041). Om het vuur hier brandend te blijven houden, dient er wel nagedacht te worden hoe scholen ondersteund kunnen worden om dit traject van vroegdetectie ook blijvend en structureel in hun schoolwerking te verankeren. 

Zie ook A20021 en A20030

 

ONDERWIJSOPBOUWWERK SECUNDAIR ONDERWIJS

Sinds september 2024 ging onze onderwijsopbouwwerker secundair onderwijs aan de slag. De onderwijsopbouwwerker kan aanwezig zijn bij oudercontacten om te assisteren met verschillende barrières zoals taal en cultuur, zodat de communicatie tussen beide partijen zo helder mogelijk verloopt. Wanneer ouders vragen hebben over Smartschool, schoolfacturen of opvoedkundige kwesties, zorgt de onderwijsopbouwwerker ervoor dat deze bij de juiste persoon terechtkomen.

Wanneer de onderwijsopbouwwerker een ondersteuningsvraag van een gezin ontvangt, kan zij een huisbezoek doen. Dit biedt de ouders de gelegenheid om in een veilige omgeving al hun vragen te stellen en zorgt ervoor dat er voldoende diepgang kan worden verkregen om de situatie volledig in kaart te brengen. Op deze manier is het makkelijker om een vertrouwensband op te bouwen.

Na de ondersteuningsvraag kan de onderwijsopbouwwerker fungeren als brugfiguur tussen school, ouders en leerling.

Tijd (indicator)

G

Tijd

Geld (indicator)

G

Geld

Rekening 2023 Rekening 2024 (A)MJP 2024 v_2024005