Status

Continu

Stand van zaken (indicator)

G

Stand van zaken (toelichting)

Het Huis van het Kind werkt op verschillende manieren spel- en ontmoetingskansen voor gezinnen met kinderen uit:

  • Zo gingen er dit jaar 3 gratis sessies babymassage door in Huis van het Kind. Dit zijn momenten waarop kersverse ouders contact kunnen leggen met elkaar. 
  • De werking van de ruilwinkels werd verder gezet. Ruilwinkel De Wissel biedt tweedehands kleren en speelgoed aan op twee locaties. In de ruilwinkel ontmoeten klanten en vrijwilligers elkaar. Ze vergroten op die manier hun sociale netwerk en helpen en steunen elkaar. De vrijwilligers zorgen er tevens voor dat andere activiteiten zoals de speelgoedbeurs, inzamelactie schoolmateriaal, Samenspel, gezinsuitstappen, Mama's aan de praat, Babbelonië, ... extra in de kijker worden gezet. In 2024 bezochten 1714 mensen ruilwinkel De Wissel.

Op 23 mei werd er een vorming met als thema 'de binnenkant van armoede' georganiseerd voor de vrijwilligers van de ruilwinkel. Daarbij werd onder andere stil gestaan bij uitsluiting door armoede of afkomst en dit op de verschillende levensdomeinen.  Ook de kracht van mensen in armoedesituaties kwam aan bod, evenals de eigen kijk naar armoede en die van de samenleving.  Op 21 november 2024 organiseerde het Lokaal Bestuur, samen met de Welzijnsschakels, de theatervoorstelling 'Kansendans' waar ook alle vrijwilligers op uitgenodigd werden.  Er werd een inkijk gegeven in een leven vol armoede en de dagelijkse strijd, gebaseerd op het boek 'De Kansendans' van Caro Bridts en Lieven De Pril.

  • Sinds september 2023 wordt elke woensdagnamiddag Samenspel georganiseerd door onze coördinator kinderarmoede in De Palaver. Het is een wekelijks spel- en ontmoetingsmoment voor kinderen van 0 tot 12 jaar, vergezeld van een (groot)ouder of opvoedingsverantwoordelijke. Doordat de activiteit gratis is en er niet wordt gewerkt met inschrijvingen, is de stap om langs te komen minder hoog. Er wordt bovendien gratis soep en brood aangeboden. Daarna wordt er een spel- en/of knutselactiviteit voorzien, met als doel samen spelen te stimuleren, sociale ervaringen op te doen, het spelaanbod uit te breiden en de creativiteit aan te wakkeren. Voor anders- en meertalige kinderen en hun opvoeders biedt Samenspel bovendien een extra mogelijkheid om Nederlands te oefenen. Ouders kunnen er even tot rust komen, samen met hun kind(eren) spelen en/of een babbeltje slaan met andere ouders. Laagdrempelig ontmoeten staat voorop, waarbij ouders ervaringen kunnen uitwisselen met elkaar. Door het contact met andere gezinnen wordt hun netwerk uitgebreid. Andere ouders kunnen ontmoeten is voor veel ouders een bron van sociale en emotionele steun. Ze vinden (h)erkenning bij elkaar, kunnen ervaringen en belevingen delen en ontwikkelen een groter zelfvertrouwen en zelfwaardegevoel.
    Op woensdagnamiddag zijn er bovendien verschillende andere diensten aanwezig in De Palaver zoals Rap op  Stap, Digipunt, Fons, een maatschappelijk werker van het Sociaal Huis, budgetcafé (CAW), ... wat maakt dat gezinnen er naast spel en ontmoeting ook voor verschillende hulpvragen terecht kunnen.
    We bereikten per woensdag gemiddeld veertig  kinderen en een vijftiental ouders. Het hoogtepunt bereikten we in december toen de Sint op bezoek kwam. Er waren maar liefst ruim 120 kinderen aanwezig.
    De betrokkenheid van ouders is zeer wisselend en hangt af van de aanwezige ouders, de activiteit, het moment, ... In februari 2024 werd samen gezeten met enkele vaste bezoekers van Samenspel om na te gaan wat ze goed vonden aan de werking en wat ze graag anders zagen ter verbetering.
    We blijven ijveren voor meer ouderbetrokkenheid in de toekomst en startten eind dit jaar een werkgroep op om het concept van Samenspel te herdenken en de toekomstvisie voor de werking van de Palaver uit te tekenen. In dit kader wordt in het voorjaar van 2025 een ouderbevraging uitgevoerd om ons toekomstig beleid af te kunnen stemmen op hun noden en vragen.
  • De tweemaandelijkse bijeenkomsten Mama's aan de praat werden ook in het voorjaar van 2024 verder gezet in De Palaver. Alle (zwangere) mama's met kinderen tussen 0 en 3 jaar zijn hier welkom. Deze ontmoetingsmomenten werden begeleid door de pedagogisch coach en een vroedvrouw. Inhoudelijk hebben we ingezet op thema's die aansluiten bij hun leefwereld: voeding, mama-zijn en balans brengen binnen je gezin. De inbreng van de mama's staat centraal en is telkens een waardevolle aanvulling. Vaak herkennen mama's zich in elkaars verhaal, wat steun kan bieden, of soms komen ze tot nieuwe inzichten door het verhaal van iemand anders. Daarnaast zetten we ook nog steeds in op samen dingen doen, bv. bewegingsoefeningen met de kinderen. Er werd ook een Whatsapp-groep 'Mama's aan de praat' opgericht waardoor de mama's ook met elkaar in contact staan los van de fysieke bijeenkomsten. Sommige mama's spreken ook met elkaar af in de schoolvakanties, zodat hun kinderen samen kunnen spelen. Hun 'village' wordt op die manier uitgebreid. 
  • Tijdens de Week van de Opvoeding organiseerden we tal van vormingen en workshops (zie A20230).
  • Op 23, 27 november en 7 december 2024 werden er een reeks Sherborne workshops georganiseerd voor ouders met kinderen tussen 1,5-2,5 jaar. Deze bewegingsmomenten zijn niet alleen goed voor de ontwikkeling van kinderen, maar ze zijn ook goed voor de band tussen ouder en kind. Ook de deelnemende ouders en kinderen kregen de kans om in contact te komen met elkaar.
  • Er wordt vanuit de buitenschoolse kinderopvang samengewerkt met de bibliotheek van Denderleeuw door het ontlenen van allerlei soorten boeken, strips en de kamishibai. Op die manier krijgen kinderen ook in hun vrije tijd de kans om te lezen. Er wordt ook nog meer ingezet op taal binnen de buitenschoolse kinderopvang en vooral de verankering ervan in de dagelijkse werking, zodat kinderen maximale taalkansen krijgen en dit op een speelse manier. In het voorjaar werden in dit kader twee vormingen georganiseerd: 'communicatie met anderstalige ouders en kinderen' en 'verbindende communicatie'. Er wordt ook verder samen met de kinderbegeleiders werk gemaakt van een taalbeleid en de werkgroep 'taal' met telkens een vertegenwoordiger van elke opvanglocatie verder gezet. Tijdens de Voorleesweek in november kregen (groot)ouders de kans om te komen voorlezen in de verschillende opvanglocaties. Ook de bibliotheek liet kinderbegeleiders en kinderen genieten van een interactief verhaal die ze in Toverboom en Wellenestje kwamen voorlezen. 
  • In de buitenschoolse kinderopvang observeert en bevraagt de pedagogisch coach het welbevinden en de betrokkenheid van de kinderen in bepaalde opvanglocaties. Deze gegevens worden besproken met de kinderbegeleiders om enerzijds samen te gaan kijken naar positieve factoren die ervoor zorgen dat kinderen zich goed voelen en kunnen spelen, anderzijds zoeken we samen naar elementen die maken dat dit voor sommige kinderen moeilijker verloopt. Met behulp van een aantal gezamenlijk gedragen actiepunten willen we ervoor zorgen dat de buitenschoolse kinderopvang een plek wordt waar élk kind zich thuis voelt en tot betrokken spel komt.  
  • Jaarlijks worden tijdens schoolvakanties vanuit de Palaver enkele gezinsuitstappen georganiseerd in samenwerking met Rap op Stap via Vlaanderen Vakantieland 'Iedereen verdient vakantie'. Zo’n uitstap zorgt ervoor dat gezinnen met een beperkt budget op daguitstap kunnen. Ouders kunnen die dag de spanning en zorgen eens los laten en genieten van een dagje uit met hun kinderen. Het geeft hen zuurstof om weer even verder te kunnen en ze kunnen contact leggen met andere gezinnen. Bovendien doen ze zo ervaringen op en leren nieuwe vaardigheden aan waardoor de drempel verlaagt om een individuele daguitstap te plannen. Op 4 januari 2024 werd een daguitstap naar Planckendael georganiseerd. Deze was meteen volgeboekt. Na deze succesvolle daguitstap werd een nieuwe uitstap geboekt naar De Sierk in De Haan tijdens de paasvakantie. Ook deze uitstap was een voltreffer. Begin juli stond er een gezinsuitstap naar Oostende op het programma en eind augustus trokken we vanuit De Palaver met de gezinnen naar het provinciedomein in Huizingen. Twee weken na de start van de inschrijvingen waren beide daguitstappen volzet. Veel gezinnen werden op een wachtlijst geplaatst. Ondanks het grote inschrijvingssucces kampten we de dag zelf met veel 'no shows'. Op 30 oktober 2024 werd een gezinsuitstap naar Bellewaerde georganiseerd, wat een groot succes bleek. Op 11 december gingen we met de allerkleinsten naar Binnenspeeltuin De Kakelbont, wat een heel gezellige maar drukke namiddag werd met 49 deelnemers.
  • In juni 2024 werd Denderleeuw een pleegzorggemeente. We willen hiermee niet alleen pleegzorg op een laagdrempelige manier bekendmaken, maar we willen de pleegouders in Denderleeuw ook samenbrengen door in te zetten op ontmoeting. Tijdens de Week van de Pleegzorg in november 2024 organiseerden we een pannenkoekenfeestje om hen te bedanken voor hun dagelijks engagement. Dit moment zorgde er eveneens voor dat zij met elkaar in contact werden gebracht en ervaringen als pleegouder konden uitwisselen. 

Tijd (indicator)

G

Tijd

Geld (indicator)

G

Geld

Rekening 2023 Rekening 2024 (A)MJP 2024 v_2024005
E Exploitatie
Ontvangsten 8.566,61 0,00 8.500,00
Uitgaven 7.157,95 9.778,74 10.000,00
Totaal Exploitatie 1.408,66 -9.778,74 -1.500,00