Status

Continu

Stand van zaken (indicator)

G

Stand van zaken (toelichting)

Ook in 2024 heeft de pedagogisch coach ingezet op de verdere bekendmaking van het Opvoedingspunt. Belangrijke toeleiders zoals onze onderwijsopbouwwerkers zorgen er mee voor dat het Opvoedingspunt zichtbaar wordt aan de schoolpoorten, op belangrijke schoolactiviteiten zoals oudercontacten, schoolfeesten en andere bijeenkomsten. In het Opvoedingspunt wordt er in de eerste plaats geluisterd naar mensen, uitgewisseld en indien nodig doorverwezen. Indien ouders dit wensen mogen ze, vrijblijvend, een nieuwe afspraak maken om samen te bekijken waar ze staan en hoe het gaat. 

De pedagogisch coach was gedurende 4 maanden afwezig, waardoor het aantal gesprekken lager liggen dan in het jaar 2023. 

  2023 2024 2025
Aantal gesprekken op afspraak bij het Opvoedingspunt 17 11  
Thema's die hoofdzakelijk aan bod komen tijdens deze gesprekken moeilijk gedrag binnen de thuiscontext (vnl. kleuters en tieners)
vragen na een scheiding

moeilijk gedrag binnen de thuis- en schoolcontext (lagere schoolleeftijd)
vragen na scheiding,  moeilijk gedrag binnen pleeggezin, bezorgdheden kleinkinderen

 

 

 

Ook dit jaar werkte de pedagogisch coach een vormings- en activiteitenaanbod uit. 

  • Het (vormings)aanbod dat jaarlijks terugkomt voor ouders, zijn de vier sessies babymassages en de Week van de Opvoeding. Door een te laag aantal inschrijvingen werd de laatste sessie babymassage op 26 november 2024 door de organiserende partner geannuleerd. 
  • De Week van de Opvoeding 2024 vond plaats tussen 16 en 23 mei, met als thema 'verbinding', waarbij een aantal vormingen bepaalde (opvoedings)thema's mee hielpen bespreekbaar maken. Het vormingsaanbod is er voor gezinnen met (klein)kinderen van 0 tot 18 jaar en voor professionals die werken met gezinnen en kinderen. Er werd ook een activiteit voor de kinderen voorzien:
    • De Grote Meneer Oei Talentenshow  - een familievoorstelling voor (groot)ouders en alle lagere schoolkinderen
    • Help mijn kind doet lastig. Een inkijk in het afgestemd opvoeden - voor (grootouders en professionals met kinderen van de kleuter- of lagere schoolleeftijd. 
    • Opvoeden in een eenoudergezin - voor (groot)ouders, professionals en alle geïnteresseerden
    • Rots en Water weerbaarheidstraining - een workshop voor lagere schoolkinderen
    • Rots en Water lezing rond weerbaarheid - voor (groot)ouders en professionals
  • Wegens groot succes in 2023 ging er op 14 februari 2024, in samenwerking met de Gezinsbond, een vorming "EHBO bij baby's, peuters en kleuters" door.  Er was opnieuw een maximale opkomst.
  • Op 29 februari 2024 werd een lezing rond cyberpesten voor ouders georganiseerd en op 21 maart 2024 een lezing over omgaan met verlies en rouw bij kinderen en jongeren.  We hadden een mooie opkomst van respectievelijk 16 en 18 ouders.
  • Op 5 november 2024 werd de lezing 'als je baby of peuter niet als een roosje slaapt' georganiseerd en op 5 december 2024 een lezing over 'goed genoeg ouderschap'.  Er was een opkomst van 8 en 13 ouders. 
  • Naast deze lezingen werd er ook een driedelige reeks van  Sherborne workshops georganiseerd op 23, 30 november en 7 december 2024 voor ouders met een kind tussen 1,5-2,5 jaar oud. Er waren 6 ouder-kind duo's aanwezig. 

 

In 2024 werden de bijeenkomsten "Mama's aan de praat" verdergezet. Deze praatgroep richt zich tot alle (zwangere) mama's van -9 maanden tot 3 jaar en worden begeleid door de pedagogisch coach en een vroedvrouw. Naast het centraal stellen van de ontmoeting tussen deze mama's worden heel wat ouderschapsthema's besproken, soms in samenwerking met een externe spreker: wat betekent het om mama te zijn, voeding, bewegen samen met je kind, voorlezen, sensorisch spelen, ... Deze thema's worden tijdig gecommuniceerd via sociale media en naar de mama's die reeds deelnemen via een Whatsapp-bericht. In 2024 werden 19 mama's bereikt, waardoor sinds de opstart van Mama's aan de praat in totaal 34 mama's werden bereikt.

  2023 2024 2025
Wereldmama's 13 NVT NVT
Mama's aan de praat 15 19  

 

De pedagogisch coach staat eveneens in voor het vormingsaanbod van de kinderbegeleiders uit de buitenschoolse kinderopvang. Volgende vormingen werden gevolgd in 2024:

  • Communiceren met anderstalige kinderen en ouders
  • Verbindende communicatie
  • Verontrusting
  • Levensreddend handelen bij kinderen

Sinds 13 juni 2024 draagt onze gemeente het label van pleegzorggemeente. Denderleeuw is de 31ste pleegzorggemeente in Vlaanderen, met 27 pleeggezinnen, 40 pleegkinderen en 2 pleeggasten. Als lokaal bestuur engageren we ons om een duurzame samenwerking aan te gaan met de dienst voor pleegzorg. Het doel van dit engagement is om het maatschappelijk draagvlak voor pleegzorg te vergroten en pleegzorg in Denderleeuw op een laagdrempelige manier bekend te maken. Onze pedagogisch coach is hierin de trekker.

Van 8 tot en met 17 november 2024 vond de Week van de Pleegzorg plaats. Dit jaar bestaat Pleegzorg Vlaanderen 10 jaar, wat een feestelijk editie werd met symbolische pannenkoeken: net zoals elke familie zijn eigen pannenkoekenrecept heeft, heeft elk pleeggezin zijn eigen manier om van pleegzorg een succesverhaal te maken. Ook bij ons stonden pannenkoeken die week centraal om aandacht te vragen voor pleegzorg

  • Scholen en diensten gingen woensdag 13 november 2024, tijdens de grote pannenkoeken--voor-pleegzorgdag, aan het bakken en deelden hun foto's op sociale media met de #pannenkoekenvoorpleegzorg. 
  • Zaterdag 16 november werden pleegouders in Denderleeuw uitgenodigd voor een pannenkoekenfeest.

Andere initiatieven tijdens die week:

  • In de bibliotheek werd er een infostand voorzien met daarin een aantal boeken die rond pleegzorg gaan.
  • In De Schakel van november-december verscheen er een artikel met daarin een interview met een pleegoudergezin van Denderleeuw. 

Tijd (indicator)

G

Tijd

Geld (indicator)

G

Geld

Rekening 2023 Rekening 2024 (A)MJP 2024 v_2024005