A20101 Kinderen en jongeren engageren bij het beleid en waken over het kindvriendelijk karakter van beslissingen

Status
ContinuStand van zaken (indicator)
Stand van zaken (toelichting)
Intussen zijn we al ruim zes jaar in het bezit van het label 'Kindvriendelijke gemeente'. Vorig jaar werd intensief gewerkt aan een dossier voor de verlenging van ons label. De strategische werkgroep kindvriendelijkheid (SWaG) kwam hiervoor tweemaal bij elkaar. Dit zijn alle gemeentelijke diensten (Huis van het Kind, Vrije tijd, Organisatie, Openbare ruimte, Wonen & Ondernemen, Communicatie, sociale dienst, ...) en partners zoals de lokale politie en opbouwwerk. De kerngroep kindvriendelijkheid verwerkte de input tot een lijvig dossier. Van hieruit werd een langetermijnstrategie met een actieplan opgemaakt. Op 28 september 2023 werd ons volledig dossier goedgekeurd door de gemeenteraad, zodat dit tijdig kon ingediend worden bij de jury op 1 oktober 2023. De juryverdediging vond plaats op 9 februari 2024, waar een delegatie vanuit Denderleeuw (schepen van Welzijn, adjunct-algemeen directeur, projectmedewerker organisatie, diensthoofd Huis van het Kind, diensthoofd Vrije Tijd en de jeugdconsulent) met trots ons kindvriendelijk beleid heeft verdedigd en een antwoord heeft geboden op kritische vragen van de jury.
Op 24 juni 2024 vond de labeluitreiking kindvriendelijke steden en gemeenten plaats in Beveren. Denderleeuw was één van de gelukkigen, waardoor het lokaal bestuur een verlenging van het label kreeg voor een periode van zes jaar. Met het diensthoofd Huis van het Kind en onze jeugdconsulent als nieuwe centrale trekkersrol, doopten we de werkgroep om tot SWaG 3.0. De werkgroep werd op 9 december 2024 samengeroepen. Er werd teruggeblikt op het afgelopen jaar. De kindvriendelijke acties tot en met eind december 2024 werden geïnventariseerd. Er werd ook vooruitgeblikt naar ons nieuw actieplan, waarop verder zal gewerkt worden in 2025.
- Als Kindvriendelijke Gemeente blijft Denderleeuw inzetten op ontmoetingsruimten op maat van kinderen en jongeren. De beschikbare ruimte is immers beperkt. Zo werd dit jaar bijvoorbeeld de herinrichting van het speelplein in Hoogsteenveld en de aanleg van het Sint-Annapleintje gerealiseerd.
- Via het Plan Samenleven voerde Habbekrats i.s.m. het Agentschap voor Integratie en Inburgering een bevraging uit bij jongeren i.v.m. het vrijetijdsaanbod in Denderleeuw. Hiervoor werd ook samengewerkt met de secundaire scholen. De resultaten van de bevraging maken een belangrijk onderdeel uit van een intern proces, waarop het huidig aanbod gespiegeld wordt aan de noden van de jongeren. Het intern proces met de dienst Vrije Tijd, het Huis van het Kind, de dienst Samenleven is opgestart in juni 2024.
- In het kader van het nieuwe decreet BOA (buitenschoolse opvang en activiteiten) werd ook in juni 2024 een kindbevraging gelanceerd bij zowel kleuters als lagere schoolkinderen om te peilen naar hun wensen op vlak van opvang en vrije tijd. De resultaten hiervan werden verwerkt, samen met de ouder- en verenigingenbevraging. In een werkgroep (Buitenschoolse Kinderopvang en Vrije Tijd) evalueerden we het opvang(zomer)aanbod in 2024 en tekenden we de krijtlijnen uit voor zomer 2025. De werkgroep heeft het aanbod - binnen de mogelijkheden van de verschillende diensten - maximaal op elkaar afgestemd in functie van de gedetecteerde noden. De speelpleinwerking zal opnieuw vijf weken werking aanbieden, van 7 t.e.m. 25 juli 2025 en van 4 t.e.m. 14 augustus 2025. Uit de BOA-bevraging bleken 13 verenigingen/organisaties interesse te hebben in een samenwerking met het Lokaal Bestuur. De werkgroep heeft deze andere aanbieders van
vrijetijdsinitiatieven gecontacteerd om een samenwerking voor bijkomend kampaanbod te bespreken. Ook aanbieders van kampen over de gehele zomerperiode werden bevraagd naar hun mogelijkheden/beschikbaarheden. Uit de verschillende bevragingen werd Cowa-Bunga VZW, Tessa Fundance en Skills VZW gekozen om extra kampen te organiseren in de gemeentelijke infrastructuur. Op die manier bieden we komende zomer, buiten het eigen aanbod, acht extra kampen aan (onder voorbehoud van de inschrijvingen). Alsook promoten we dit jaar in de SchavUit het extern aanbod van o.a. Studio One, Tennisclub Denderleeuw en Standaard Denderleeuw mee. - In 2024 werd alsook ingetekend op een nieuwe gunning voor onderwijsopbouwwerk, jeugdopbouwwerk en buurtopbouwwerk.
- De jeugddienst zette het werk binnen zijn twee structurele inspraakstructuren, de jeugdwerkraad BRUL en de jeugdbeleidsraad CHAUD, verder. BRUL bewaart zijn focus op de georganiseerde jeugd (jeugdverenigingen en –huizen), CHAUD vertolkt de stem van de niet-georganiseerde jeugd.
- Jeugdbeleidsraad Chaud blijft moeilijkheden ondervinden om nieuwe leden aan te trekken. Toch prioriteert Chaud om de stem van de jongeren te laten gelden in Denderleeuw. Op zaterdag 28 september 2024 organiseren Chaud, Jeugdcentrum Pingie en Jeugdhuis Stam X, in samenwerking met de jeugddienst Debattle. Debattle is een debat voor en door jongeren, met de lokale politici. Ter voorbereiding van dat debat, lanceerden de betrokken partijen in mei de jongerenbevraging “Laat je stem horen in Denderleeuw!”. De bevraging werd gelanceerd op Facebook en actief bevraagd bij leerlingen van de secundaire school Leonardocollege tijdens een bezoek. De bevindingen van de bevraging benutten de jeugddienst en jeugdbeleidsraad om activiteiten en beleid op maat van jongeren in Denderleeuw te maken. Het vormt bovendien de leidraad voor Debattle en het memorandum.
- De jeugdwerkraad 'Brul' organiseerde in 2024 verschillende activiteiten voor alle actieve leiding en bestuursleden van de Denderleeuwse jeugdverenigingen. Als waardering voor de inzet van de vrijwilligers, ondersteunt Lokaal Bestuur Denderleeuw het Brulbal en de Brulbeque. Brul organiseerde alsook, mits ondersteuning van de jeugddienst, activiteiten met een sterk jeugdaanbod voor hun eigen leden.
- In kader van brandveilige lokalen, werden de zes jeugdverenigingen op donderdag 31 oktober 2024 uitgenodigd op de site Brandweerpost Denderleeuw. Tijdens de opleiding leerden de aanwezige leiding en bestuursleden hoe ze brandveilig moeten handelen in hun jeugdlokalen. Voorafgaand ontvingen de nodige verantwoordelijken ook een toelichting omtrent wettelijke verplichtingen van de preventionist van de brandweer.
- Naar jaarlijkse traditie vierden de jeugdverenigingen op vrijdag 18 oktober 2024 de Dag van de Jeugdbeweging. Door de voorziene werken aan het grasveld aan het Administratief Centrum vond het evenement dit jaar plaats in de tuin van Het Kasteeltje. De aanwezigen genoten van koffiekoeken, fruitsap, warme chocomelk en ontvingen een gadget. Zie ook A30303.
- In het voorjaar van 2024 trof de jeugddienst de voorbereidingen om de Stip-it campagne (allemaal samen tegen pesten) in september 2024 uit te rollen. De campagne is een samenwerking tussen de dienst Vrije Tijd, Huis van het Kind en de inclusiecoördinator. Gedurende de maand september werd de campagne definitief gelanceerd. Op de kick-offdag van onze campagne, ontwaakten de inwoners in Denderleeuw vol Stip-it visuals. Op 15 locaties brachten we met krijtspray de vier kenmerkende stip-it stippen op de grond aan. De lagere en secundaire scholen en de jeugdverenigingen ontvingen allen een stip-it banner om zichtbaar op hun site omhoog te hangen, met als duidelijke boodschap "dit is een pestvrije zone". Verschillende gemeentelijke locaties hingen ook de vier stippen zichtbaar in het straatbeeld. Alsook wapperde de anti-pestvlag, gekozen uit inzendingen uit de georganiseerde wedstrijd in de lagere scholen, als symbool aan Het Kasteeltje.
Zie ook o.a. A20322 Verdere uitbouw van het jeugdopbouwwerk om jongeren in kwetsbare situaties te versterken, A20020 Organiseren van een scholenoverleg met directies en zorgteams voor de basisscholen en secundaire scholen
Tijd (indicator)
Tijd
Geld (indicator)
Geld
Rekening 2023 | Rekening 2024 | (A)MJP 2024 v_2024005 | ||
---|---|---|---|---|
E | Exploitatie | |||
Uitgaven | 3.602,76 | 2.493,96 | 5.000,00 | |
Totaal Exploitatie | -3.602,76 | -2.493,96 | -5.000,00 |