Status

Continu

Stand van zaken (indicator)

G

Stand van zaken (toelichting)

ONDERWIJSOPBOUWWERK BASISONDERWIJS

Net als vorig jaar nam de onderwijsopbouwwerker basisonderwijs ook in de periode januari tot juni 2024 deel aan een maandelijks oudermoment op school. Hij bracht de school in contact met verschillende organisaties en zorgde voor concrete hulp, toeleiding en ondersteuning waar nodig. Volgende zaken kwamen daarbij aan bod:

  • Steunpunt Welzijn informeerde de aanwezige ouders over het aanbod van de Digipunten. Ze probeerde mogelijke knelpunten in beeld te brengen. De onderwijsopbouwwerker speelde hierop in door het lokale aanbod te vermelden en toe te leiden waar nodig. Enkele concrete hulpvragen werden intussen mee opgelost.
  • Ouders werden geïnformeerd over het vrijetijdsaanbod binnen onze gemeente in de vakanties. De inschrijvingsprocedure werd toegelicht en op vraag werden ouders ook geholpen om hun kind in te schrijven.
  • Er was heel veel interesse en vraag in/naar het aanmelden van nieuwe kinderen in onze Denderleeuwse basisscholen. Omdat daar toch een digitale drempel bleek, was er een samenwerking met vrijwilligers van Digipunt waardoor ouders hun kind meteen konden aanmelden.
  • VZW Rap op Stap kwam hun werking en vakantieaanbod verder toelichten. Ouders kregen meteen ook de mogelijkheid om zich in te schrijven voor de gezinsuitstap van De Palaver in de paasvakantie. Dit zorgde ervoor dat heel wat ouders zelf de weg vonden naar het inschrijven van de gezinsuitstappen voor de zomervakantie later dit schooljaar.
  • Geïnteresseerde ouders kregen een rondleiding en meer informatie over de Academie voor Podiumkunsten. Mensen kregen ondersteuning bij het aanmaken van een account en werden ook geïnformeerd hoe ze hun kind verder konden inschrijven.

Voor het nieuwe schooljaar werden samen met de onderwijsopbouwwerker en de school de onderwerpen voor de oudermomenten vastgelegd. Nieuw hierbij is dat er op vraag iemand van het Sociaal Huis kan aansluiten om concrete antwoorden te geven op hulpvragen van mensen. Volgende zaken kwamen aan bod:

  • September 2024: kennismaking met alle nieuwe ouders en het tonen van de schoolwebsite, klasblogs, schoolwerking, klaswerking, ...
  • Oktober 2024: bustour voor alle nieuwe ouders doorheen onze gemeente waarbij ook ouders van andere scholen konden aansluiten (zie ook A20030)
  • November 2024: bezoek aan de bibliotheek waarbij ouders kennis maakten met de bib-werking, het aanbod en meteen konden inschrijven
  • December 2024: voorstellen van de CLB-werking door VCLB Ninove

Onze vrijwilligers van Jong-Leren  (huiswerkbegeleiding) kregen in 2024 ook weer enkele interessante vormingen aangeboden:

  • Op 22 februari organiseerden we in samenwerking met het Netwerk Geestelijke Gezondheid een eerste intervisiemoment. Aan de hand van concrete casussen konden onze vrijwilligers hun ervaringen, bezorgdheden en drempels uiten. Ze kregen de nodige inzichten en technieken aangeboden om hiermee om te gaan.
  • Op 14 maart organiseerden we in samenwerking met Welzijnsschakels Aalst een vorming "De binnenkant van armoede". Onder leiding van een lesgever en een ervaringsdeskundige kregen de deelnemers meer inzichten in de armoedeproblematiek. Dit kan hen helpen bij de omgang met vaak kwetsbare gezinnen. 
  • Op 27 juni tot slot organiseerden we een laatste intervisie waarbij de vrijwilligers en studenten het werkjaar konden afsluiten en met elkaar nog enkele ervaringen konden uitwisselen. 
  • Op 28 november was er een "omstaanderstraining" aangeboden vanuit het Agentschap voor Inburgering en Integratie. Dit was eerder een theoretisch onderdeel waarop in 2025 een oefenatelier zal volgen waarbij de deelnemers verder kunnen inoefenen. De aanwezigen leerden onder meer het verschil tussen een passieve omstaander en een actieve omstaander, leerden manieren om te reageren en kregen inzichten in de factoren die een reactiekeuze kunnen beïnvloeden. 

Zie ook A20041

 

ONDERWIJSOPBOUWWERK SECUNDAIR ONDERWIJS

Het Jeugdwelzijnsoverleg draait rond het aanbieden, organiseren en/of opvolgen van acties om het welzijn van kinderen en jongeren te verhogen. Kinderen en jongeren in het algemeen en maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren in het bijzonder staan centraal (niet de deelnemende organisaties/ diensten). Dit overleg richt zich in de eerste plaats tot 'eerstelijnswerkers’ in Denderleeuw die regelmatig in contact komen met jongeren zoals CLB, leerlingbegeleiders en politie. Andere deelnemers worden uitgenodigd op basis van concrete vragen, thema’s of expertise. Het Jeugdwelzijnsoverleg blijft zichzelf kritisch bekijken: stap voor stap willen we vanuit dit overleg meer jongeren in een maatschappelijk kwetsbare positie mee aan tafel. Tegelijk zullen we meer partners uitnodigen.

Wie deelneemt aan het Jeugdwelzijnsoverleg kan mee de inhoud bepalen, steeds vertrekkend vanuit zorgen, vragen, bekommernissen van jongeren zelf. Er wordt ruimte gelaten om andere signalen in te brengen, zij het dat deze ook (moeten) vertrekken van het standpunt en de noden van jongeren. Op het Jeugdwelzijnsoverleg wordt dan met deze thema’s, signalen, en desgewenst cases aan de slag gegaan. We trachten door dit overleg mee een positief effect te hebben op de visie en het beleid rond jongeren bij verschillende instanties in Denderleeuw. 

De onderwijsopbouwwerker werkt samen met de jeugdopbouwwerker aan de voorbereiding van het jeugdwelzijnsoverleg. In het voorjaar van 2025 is het de bedoeling om de diverse eerstelijnswerkers bijeen te brengen. Tijdens het overleg worden de signalen die beide opbouwwerkers hebben opgepikt teruggekoppeld en geanalyseerd, om te bepalen hoe we hiermee aan de slag kunnen.

De onderwijsopbouwwerker neemt deel aan besprekingen over leerlingen met spijbelgedrag en/of andere problematiek(en) en sluit, op verzoek, aan bij lessen of studies om een specifieke leerling of klasgroep beter te leren kennen. Hierdoor kan zij advies geven over de beste benadering van deze leerlingen. Waar mogelijk voert de onderwijsopbouwwerker zelf gesprekken met de leerlingen om de onderliggende oorzaken te achterhalen en samen naar oplossingen te zoeken. Deze gesprekken kunnen ook buiten de schooluren of de schoolomgeving plaatsvinden om de drempel voor de leerling te verlagen. Na het gesprek kan de onderwijsopbouwwerker fungeren als brugfiguur tussen school, ouders en leerling.

Zie ook A20020, A20030 en A20040

Tijd (indicator)

G

Tijd

Geld (indicator)

G

Geld

Rekening 2023 Rekening 2024 (A)MJP 2024 v_2024005
E Exploitatie
Ontvangsten 22.080,00 38.464,00 42.129,05
Uitgaven 78.186,46 75.774,83 105.318,28
Totaal Exploitatie -56.106,46 -37.310,83 -63.189,23