A20020 Organiseren van een scholenoverleg met directies en zorgteams voor de basisscholen en secundaire scholen

Status
ContinuStand van zaken (indicator)
Stand van zaken (toelichting)
BASISONDERWIJS
Directieoverleg
Vaste leden van dit overleg zijn de directies van alle basisscholen, de opbouwwerker basisonderwijs, de schepenen van Onderwijs en Welzijn, het diensthoofd Onderwijs en het diensthoofd Huis van het Kind. Op basis van de agenda kunnen eventueel externen uitgenodigd worden. Het directieoverleg wordt 4 keer per schooljaar georganiseerd.
- Op 22 februari 2024 werd het derde directieoverleg van het schooljaar 2023 - 2024 georganiseerd. Er werd een stand van zaken gegeven over de focuspunten van het huidige schooljaar, waaronder de "School-en-ouders-activiteiten", het huiswerkbegeleidingsproject "Jong-Leren" en de warme transitie basisonderwijs - secundair onderwijs. Vervolgens werden scholen op de hoogte gebracht van het aanbod aan trajecten rond onbetaalde schoolfacturen door VZW Krijt en BudgetInZicht. Sommige scholen gaven aan hiervoor open te staan. Verder werd ook het BOA-decreet uitvoerig bij de directies toegelicht. De dienst Onderwijs gaf meer duiding bij de aanmeldingsperiode die eind februari startte en gaf scholen ook wat meer toelichting bij het verzamelde cijfermateriaal "leerlingengegevens". Tot slot werden de scholen ook nog ingelicht over het scholenproject "Buurten met erfgoed".
- Op 4 juni 2024 vond het vierde en laatste directieoverleg van schooljaar 2023 - 2024 plaats. Er stond heel wat op de agenda. Vooreerst werd door Logo Dender het project "mondzorg" toegelicht waarop scholen vanaf begin volgend schooljaar kunnen intekenen. Nadien keurden alle directies de vernieuwde engagementsverklaring "Ik kan als ouder helpen" goed, die in een werkgroep van directies eerder dit schooljaar werd ontwikkeld. Deze engagementsverklaring zal bij de start van het nieuwe schooljaar aan elke ouder worden bezorgd. Er werd vervolgens een kort verslag gegeven van de gemaakte evaluatie rond het vroegdetectienetwerk armoede met CLB's en betrokken basisscholen. De focuspunten van het voorbije schooljaar werden geëvalueerd en besproken. Er werd o.m. een update gegeven van het aantal beschikbare vrijwilligers van het project Jong-Leren. Voor volgend schooljaar werden drie nieuwe focuspunten voorgesteld: "Train the trainer" van VZW Krijt rond onbetaalde schoolfacturen, warme overgang crèche-kleuterschool, het aanbod activiteiten rond "School en Ouders" en het huiswerkbegeleidingsproject Jong-Leren. Directies kunnen hiermee terug naar hun teams trekken om vanaf september schoolspecifieke klemtonen te leggen. Vanuit de buitenschoolse kinderopvang werd het tekort aan vakantie-opvang en het personeelstekort toegelicht. Samen met de schooldirecties werd er gezocht naar oplossingen. De dienst Onderwijs gaf een update van het aantal vrije plaatsen voor volgend schooljaar, waarna het overleg werd afgesloten met enkele variapunten waaronder de voorstelling van Rots en Water, Paars, Stip-it en de vredesboomactie. Er werd nog even een korte toelichting gegeven over reanimatie op school, schoolzwemmen, registratie speelpleinwerking en het Erasmus+ project met een Finse school vanuit basisschool De Wereldboom.
- Op 26 september 2024 werd het eerste directieoverleg van het nieuwe schooljaar georganiseerd. Er werd vanuit de Dienst Veiligheid aan de directies toelichting gegeven over de Lokale Integrale Veiligheidscel en meer specifiek over radicalisering. Aansluitend werden de aanwezigen ook op de hoogte gebracht van de nieuwe wetgeving "roken aan de schoolpoort" vanuit Generatie rookvrij die vanaf 31 december 2024 in voege gaat. Er werd vervolgens een stand van zaken gegeven over de focuspunten van het nieuwe schooljaar: trajecten rond onbetaalde schoolfacturen, voor het eerst naar school, school en ouders en het huiswerkbegeleidingsproject "Jong-Leren". Ook vanuit de buitenschoolse kinderopvang werd er info gegeven over het updaten van contactnummers in geval van nood, het voorstel tot updaten info op schoolwebsites en de verhuis van de opvanglocatie Ravottersbos. De Dienst Onderwijs gaf nadien meer info over het Centraal Aanmeldingsregister, het voorstel van infodagen te plaatsen op de flyer hiervan en een update van de vrije plaatsen in de Denderleeuwse basisscholen bij de start van het nieuwe schooljaar. Het overleg werd afgesloten met nog enkele kleinere variapunten en korte info over het psychologisch aanbod vanuit de EersteLijnsZone, de toeleiding en promotie door scholen van Nederlandse lessen en oefenkansen, het vernieuwde taalbeleid vanuit het Lokaal Bestuur en een wijziging in de zitdagen van het Groeipakket.
- Op 26 november 2024 organiseerden we het tweede directieoverleg van dit schooljaar. Eerste agendapunt was een stand van zaken van de focuspunten van dit schooljaar. Zo werd er eerst wat uitleg gegeven over de eerste vormingssessie binnen het traject "Voor het eerst naar school". Ook het project Welkom In de Klas werd geëvalueerd waarbij de deelnemende scholen hun ervaringen met de andere directies konden delen. Er werd een update gegeven van het aantal begeleide gezinnen vanuit "Jong-Leren" en er werd ook nog iets meer verteld over het traject "Warme overgang basisonderwijs - secundair onderwijs".
Tweede agendapunt van het overleg ging over UiTPAS DENDER waarbij de handleiding voor scholen bij de scholenapplicatie werd toegelicht. Als derde agendapunt gaf het diensthoofd van Huis van het Kind toelichting bij de samenstelling van het adviesorgaan Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) n.a.v. de nieuwe bestuurscyclus. Als afsluiter werd het stappenplan voor waarborgen van de permanentie in de buitenschoolse kinderopvang overlopen en werden de sluitingsdagen voor het nieuwe schooljaar overlopen.
Zorgoverleg
Vaste leden van dit overleg zijn de zorgcoördinatoren van alle basisscholen, de opbouwwerker basisonderwijs en het diensthoofd Huis van het Kind. Dit overleg wordt gezien als een denk- en werkgroep om concrete acties uit te werken. Op basis van agenda kunnen eventueel externen uitgenodigd worden. Het ZorgPlusOverleg zal drie keer per schooljaar doorgaan als er vanuit het directieoverleg vraag naar is.
Op het overleg van 29 februari 2024 had elke basisschool en elke secundaire school uit onze gemeente iemand afgevaardigd. Bovendien sloten ook alle betrokken CLB's aan. Vooreerst werden de knelpunten en succesfactoren in beeld gebracht die ouders en scholen ervaren bij de overgang van het basisonderwijs naar het secundair onderwijs. Scholen gingen met elkaar in dialoog en vertelden hoe zij, elk op hun manier, die overgang in goede banen probeerden te leiden. Heel wat mooie voorbeelden werden uitgewisseld. Er werd voorgesteld om een scholenmarkt te organiseren waarbij ouders op een neutrale locatie een zicht krijgen op het aanbod qua scholen en studierichtingen. De meningen hierover waren verdeeld, maar een compromis kan worden uitgewerkt waar iedereen zich goed bij voelt en een warme overgang mogelijk maakt. Tot slot kregen de scholen nog een aantal tips en tools mee om de overgang te vergemakkelijken waaronder enkele links naar externe organisaties met expertise terzake.
Op 25 november 2024 ging het eerste ZorgPlusOverleg van het nieuwe schooljaar 2024 - 2025 door. Samen met de pedagogisch coach vanuit Huis van het Kind en de onderwijsopbouwwerker werd er een eerste sessie (in een reeks van 3) uitgewerkt rond het thema "Voor het eerst naar school". Zes basisscholen namen hieraan deel. Per school was er telkens minstens een zorgcoördinator en de leerkracht van de instapklas aanwezig.
Na een korte introductie en kennismaking werd er eerst stil gestaan bij het begrip "transities", waarna er meer info gegeven werd over de transitie naar het kleuteronderwijs in Vlaanderen. Enkele belangrijke en herkenbare drempels werden daarbij in kaart gebracht, gestaafd door wetenschappelijk onderzoek alsook praktijkvoorbeelden. Scholen namen ruim de tijd om met mekaar in overleg te gaan en ervaringen uit te wisselen. Dit alles vormde de aanloop naar een blik op het instaptraject van elke school. Scholen werden uitgenodigd om tegen de volgende bijeenkomst met het team een blik te werpen op het instaptraject van hun school a.d.h.v. een uitvoerige vragenlijst. Deze zal op de volgende sessie een aanloop vormen om uiteindelijk te komen tot een draaiboek bij het opmaken van een wenbeleid.
Op het overleg van 9 december 2024 lag de focus op de methodiek "De 12 sleutels van ouderbetrokkenheid". Jammer genoeg sloten er slechts vanuit drie basisscholen zorgcoördinatoren aan. Hoofddoel van deze vorming was scholen in beweging krijgen om initiatieven uit te werken die een nauwe ouder-school samenwerking kunnen bevorderen. Dit is immers winst voor iedereen. De uitdaging hierbij is om ouderbetrokkenheid te zien als een wederkerige relatie tussen school en ouders. De onderwijsopbouwwerker lichtte a.d.h.v. concreet spelmateriaal, filmpjes, audiofragmenten, links en vanuit persoonlijke ervaringen elke sleutel van de methode verder toe. Scholen kregen ruim de kans om met mekaar in overleg te gaan en om goede praktijkvoorbeelden maar ook drempels met mekaar uit te wisselen. Er werd o.m. lang stil gestaan bij het onderscheid tussen schoolbetrokkenheid en thuisbetrokkenheid. In een later stadium kan op vraag met een specifieke school een apart traject hiertoe opgestart worden.
SECUNDAIR ONDERWIJS
Directieoverleg
Vaste leden zijn de directies van beide secundaire scholen, de opbouwwerker secundair onderwijs, schepenen van Onderwijs en Welzijn, diensthoofd Onderwijs en diensthoofd Huis van het Kind. Zorgcoördinatoren, leerlingbegeleiders en anderen kunnen o.b.v. agenda uitgenodigd worden. Het directieoverleg gaat normaal gezien minimum drie keer per schooljaar door.
In september 2024 startte een nieuwe onderwijsopbouwwerker secundair onderwijs op. In augustus ging ook een jeugdopbouwwerker aan de slag. Beide opbouwwerkers stelden zich in de loop van de maand september voor aan de directies van de secundaire scholen en maakten een planning op van hun aanwezigheden op de verschillende campussen (op maandag: Leonardocollege Nieuwstraat, op dinsdag: Middenschool Anne Frank Atheneum, op donderdag: Anne Frank Atheneum, op vrijdag: Leonardocollege Middenstraat).
Op 17 december 2024 werd het eerste directieoverleg georganiseerd. Er werd terug geblikt op de realisaties van het opbouwwerk de afgelopen maanden . Cijfers van het onderwijsopbouwwerk alsook van het jeugdopbouwwerk werden meer gedetailleerd onder de loep genomen. De directies werden nadien gevraagd om te brainstormen over vragen en/of concrete opdrachten die zij kunnen linken aan de doelstellingen opgenomen in de convenant van de onderwijsopbouwwerker. Ze kregen ook de ruimte om feedback te geven op de samenwerking die er de afgelopen maanden had plaatsgevonden. Na een korte pauze zoomde het diensthoofd Huis van het Kind in op de nieuwe wetgeving vanaf 31 december 2024 in kader van het rookverbod op publieke plaatsen waar veel kinderen komen. Ook het gratis eerstelijnspsychologisch aanbod voor jongeren werd toegelicht. Tot slot nam diensthoofd Veiligheid het woord en lichtte het thema radicalisering en de werking van de Lokale Integrale Veiligheidscel toe.
Jeugdwelzijnsoverleg (cf. ZorgPlusOverleg)
Dit overleg richt zich in de eerste plaats tot 'eerstelijnswerkers’ in Denderleeuw die regelmatig in contact komen met jongeren zoals CLB, leerlingbegeleiders en politie. Andere deelnemers worden uitgenodigd op basis van concrete vragen of thema’s, op basis van inbreng, expertise.
In het laatste jeugdwelzijnsoverleg van 2023 werd afgesproken om een volgend jeugdwelzijnsoverleg te organiseren van zodra de functie van jeugdopbouwwerker opnieuw is ingevuld. Intussen werd aan de slag gegaan met de ‘quick wins’ vanuit de PSP-analyse, het vrijetijdsaanbod, de ondersteuning voor en aan jongeren en het aanbod geestelijke gezondheidszorg.
Nu intussen zowel een jeugdopbouwwerker en onderwijsopbouwwerker secundair onderwijs enkele maanden aan de slag zijn, bereiden zij samen een jeugdwelzijnsoverleg voor. In het voorjaar van 2025 is het de bedoeling om de diverse eerstelijnswerkers bij elkaar te brengen. Tijdens het overleg worden de signalen die beide opbouwwerkers hebben opgepikt teruggekoppeld en geanalyseerd, om te bepalen hoe we hiermee aan de slag kunnen.
Zie ook A20021
Tijd (indicator)
Tijd
Geld (indicator)
Geld
Rekening 2023 | Rekening 2024 | (A)MJP 2024 v_2024005 |
---|