Status

In uitvoering

Stand van zaken (indicator)

G

Stand van zaken (toelichting)

Sinds begin juni 2020 kunnen inwoners gebruik maken van elektrische deelwagens in onze gemeente. Door de deelwagens te verspreiden over het grondgebied van de gemeente willen we als lokaal bestuur de drempel verlagen en nog meer burgers laten kennis maken met autodelen. Van de 15 gemeenten in de Denderstreek en Vlaamse Ardennen die gebruik maken van de deelwagens van de private aanbieder binnen dit project, telt onze gemeente het meeste aantal ritten door privépersonen. Gemiddeld zijn dit zo'n 80 ritten per maand.

In onze gemeente staat een deelwagen aan het station en in de Bouchtstraat (het proefproject in Welle werd stopgezet wegens onvoldoende gebruik). Het college van burgemeester en schepenen keurde in zitting van 16 mei 2023 de bestelling van één extra deelwagen goed. Deze werd geplaatst aan de publieke laadpaal in de Zandplaatstraat. Er werd hiervoor een overeenkomst afgesloten met Valckenier Share voor 24 maanden. 

Het contract voor de deelwagen in de Bouchtstraat loopt ten einde op 1 juli 2024 en werd door het schepencollege van 4 juni 2024 alvast verlengd voor een nieuwe periode van 5 jaar.

Begin januari 2024 kwam er nog 1 elektrische deelwagen bij. Deze krijgt een tijdelijke standplaats op parking Paristyl in de Tulpenlaan. Deze deelwagen is een initiatief van de vervoersregio Aalst in het kader van het interregionaal hoppinpunt 'Denderleeuw station'. Vanaf 1 januari 2024 zal de bestaande deelwagen aan het station ook behoren tot de vloot van de vervoerregio. Zowel de deelwagen aan het station als deze op parking Paristyl worden vanaf 2024 gefinancierd met het budget 'vervoer op maat' van de vervoerregio Aalst. 

Begin 2025 werd de publieke laadpaal voor het Hoppinpunt Denderleeuw station in dienst gesteld. Hierdoor werd de deelwagen op parking Paristyl verplaatst naar zijn vaste standplaats in de Stationsstraat, naast de andere deelwagen aan het station.

  2020 2021 2022 2023 2024 2025
Aantal deelwagens op ons grondgebied 2 3 2 3 4 4

De voorzieningen die noodzakelijk voor het hoppinpunt 'Denderleeuw station' zijn werden vastgelegd in een Unieke Verantwoordingsnota dewelke behandeld en besproken werd met alle betrokken partners, zijnde:
- Team MOW
- Lokaal bestuur Denderleeuw
- Provincie Oost-Vlaanderen
- NMBS
- De Lijn

 

De vervoersregioraad selecteerde Denderleeuw station als tweede grootste station van de provincie Oost-Vlaanderen als interregionaal hoppinpunt

Het college van burgemeester en schepenen nam in zitting van 25 juli 2023 kennis van de Unieke Verantwoordingsnota voor het Stationsplein en gaf in zitting van 28 november 2023 goedkeuring voor de opgestelde nota m.b.t. het hoppinpunt Denderleeuw station. 

In zitting van 28 mei 2024 werd een beslissing genomen over de inrichting van de standplaats voor de deelfietsen aan het station. Aan het Kasteeltje in dat kader in de eerste helft van januari 2025 fietsbeugels geplaatst in Hoppinstijl. Het deelfietssysteem van de vervoersregio was op 20 augustus 2024 operationeel in alle gemeenten en steden van de vervoersregio Dender. De lancering werd gevierd met een persmoment op het stationsplein in Aalst.

Er zijn in totaal met 8 elektrische deelfietsen beschikbaar aan het station van Denderleeuw. 

  2024 2025
Aantal deelfietsen op ons grondgebied 8  

 

Binnen het project 'netwerk mobipunten' werd ook een basisanalyse opgesteld met een aantal potentiële plekken voor bijkomende mobipunten, meer bepaald:

• Station Welle (zie verder Hoppinpunt Welle Station)
• Sociale woonwijk Hemelrijk
• Plein gemeentehuis Denderleeuw (zie verder Hoppinpunt Bouchtplein)

Studiebureau Deloitte en Tractebel Engie werkten binnen de Vervoersregioraad samen met Denderleeuw een ontwerpplan uit voor een Hoppinpunt (nieuwe benaming voor mobipunt) aan het station van Denderleeuw. De fiche voor Denderleeuw station werd besproken op verscheidene overlegmomenten met de betrokken partners (NMBS, De Lijn, provincie en team MOW). Er bestaat nog discussie over de aansluiting van de F415 en het verdere traject richting Stationsstraat - Thontlaan. De implementatie van het Hoppinpunt op het terrein is uitgesteld omdat dit geïntegreerd moet worden in de werken aan het spoor van Infrabel, de heraanleg van het Stationsplein door de gemeente en de aanleg van een busstation door De Lijn links van het stationsgebouw op de parking van de NMBS.

Binnen de Vervoersregioraad werd eind 2021 ook een voorstel gedaan voor de uitrol van fase 2 Hoppinpunten in de regio. Voor Denderleeuw kwamen Station Welle, Station Iddergem en Dorp Welle in aanmerking voor de uitwerking van een studie tot op het niveau van unieke verantwoordingsnota. Het studiebureau werkte schetsen uit voor deze drie locaties. Bijkomend studiewerk bleek nog nodig voor Station Welle en Dorp Welle. Voor Station Iddergem werd een consensus bereikt.

Daarnaast keurde het college van burgemeester en schepenen in zitting van 14 februari 2023 de integratie van een Hoppinpunt aan het Bouchtplein goed in fase 3 van RUP Centrum. De uitvoering van deze fase 3 werd niet voorzien in het meerjarenplan.

Tijd (indicator)

G

Tijd

Geld (indicator)

G

Geld

Het nodige budget voor het verder zetten van het contract voor 2 deelwagens is voorzien voor 2022. Voor het jaar 2023 werd bijkomend budget voorzien via budgetwijziging.

De kosten zijn subsidieerbaar via het Lokaal Energie- en Klimaatpact (50 % eigen inbreng, 50 % trekkingsrechten).

In zitting van 16 mei 2023 werd beslist om een contract af te sluiten voor nog 1 extra deelwagen voor 24 maanden. Ook deze kosten zijn subsidieerbaar via het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

De deelwagens aan het station en op parking Paristyl worden vanaf 2024 gefinancierd met budget 'vervoer op maat' van de vervoersregio Aalst.

Rekening 2023 Rekening 2024 (A)MJP 2024 v_2024005
E Exploitatie
Uitgaven 11.872,51 15.872,36 25.700,00
Totaal Exploitatie -11.872,51 -15.872,36 -25.700,00