Bevoegde schepen
Marleen Van der Hoeven

Status

In uitvoering

Stand van zaken (indicator)

G

Stand van zaken (toelichting)

Samen met Haaltert, Lede en Erpe-Mere diende lokaal bestuur Denderleeuw een subsidiedossier in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur (Afdeling Gelijke Kansen, Integratie en Inburgering) voor de ondersteuning van de uitbouw van een lokaal e-inclusiebeleid. Het project  ‘Doe de Digiboost’ kreeg in 2022 een subsidie van 200.000 euro, aangevuld met eigen middelen ter waarde van 50.000 euro. Denderleeuw heeft een trekkersrol en betaalt 40% van dit bedrag, de drie andere gemeenten elk 20%.
Het project loopt over drie jaar en richt zich vooral op senioren, jongeren (via scholen), mensen in armoede of met anderstalige achtergrond. We bewandelen twee sporen: 

1.    Het aanleren en/of versterken van digitale vaardigheden en competenties
2.    Een digi-vriendelijke omgeving creëren

We zitten perfect op schema: er is een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de deelnemende gemeenten, er is 1 VTE projectmedewerker aangesteld (1 coördinator en 4 medewerkers, elk  20%) en er werd een projectgroep opgericht. In de verschillende gemeentes worden vrijwilligers gezocht en wordt de bevraging voor de scholen voorbereid. Op aanraden van het Vlaams Kenniscentrum Mediawijs wordt de algemene bevraging bij de kwetsbare bevolkingsgroepen niet uitgevoerd: het is een titanenwerk en de bevragingen die plaats vonden in grote steden (Gent, Antwerpen, Kortrijk,  ...) vertonen allemaal dezelfde tendensen. We kunnen ons best op deze tendensen baseren om actie te ondernemen. Intussen werd ook het communicatieluik opgestart.

Het is de bedoeling de Buurtcomputer Denderleeuw een volwaardige partner te maken in dit verhaal.

We kregen van 'Ondernemers voor een Warm België' 37 laptops. Deze zullen ingezet worden in het project 'Doe de Digiboost'. Het OCMW zorgt voor de verdeling van de toestellen.

 

Daarnaast werd, ism Copact en lokale besturen Ninove en Geraardsbergen, een subsidiedossier ingediend voor het project Digibanken. Met dit project willen we de realisatie van de doelstellingen van 'Doe de Digiboost' een belangrijke ondersteuning geven door een uitleendienst voor hardware op te zetten. Aangezien de aankoop van hardware binnen de projectsubsidie voor de uitbouw van een lokaal e-inclusiebeleid niet toegestaan is, is dit project in hoge mate complementair aan en versterkend voor het project ‘Doe de digiboost’.

 

De zoektocht naar vrijwilligers bij de Buurtcomputer blijft voortdurende aandacht vragen. We proberen via verschillende sporen (oa Vlaanderen Vrijwilligt) mensen warm te maken als digihelper. Daarnaast zoeken we ook vrijwilligers met een migratieachtergrond, in de hoop de stap naar de digipunten en de initiaties voor kwetsbare groepen te verkleinen. 

We blijven bovendien proberen kwetsbare groepen toe te leiden naar de Buurtcomputer, o.a. door samenwerking met het OCMW.

In het najaar van 2022 organiseerde de Buurtcomputer als vanouds weer een aantal vormingen: het succes hing samen met het onderwerp. De initiatie 'Windows 10 voor mensen met een beperking' kende geen succes, heel wat andere initiaties waren volzet en hadden zelfs nood aan een wachtlijst: Apple iOS,  wandelen via een wandelapp, MyNexuzhealth, ... De initiaties van de Buurtcomputer blijven over het algemeen zeer gewild, vooral bij de oudere inwoners. De voorstelling van het najaarsaanbod 2022 gebeurde in aanwezigheid van de peter van de Buurtcomputer, Steven Van Gucht.

 

Het digipunt van de Buurtcomputer kent zeer veel succes in de bibliotheek. In het Huis van de Sociale Economie loopt het minder vlot. Een oplossing zou kunnen zijn om te verhuizen naar het Huis van het Kind, maar de vrijwilligers staan daar niet voor open.
In 2022 werd ook een digipunt opgestart in de Palaver. Tot grote tevredenheid van de medewerkers van Saamo. De vrijwilligers voelen zich hier echter niet erg thuis. We proberen dit op te lossen door een nieuwe vrijwilliger.
Intussen vragen ook de medewerkers van het OCMW of het mogelijk is bij hen een digipunt te installeren.  We proberen ook deze vraag in te vullen.


Tijd (indicator)

G

Tijd

Geld (indicator)

G

Geld

Aangezien de Buurtcomputer volledig draait op vrijwilligers, is de financiële impact beperkt tot het voorzien in degelijk materiaal (laptops, tablets) . Hierin wordt op vraag voorzien door de dienst ICT.

Het project 'Doe de digiboost' werkt met subsidies van de Vlaamse overheid (200.000 euro) , aangevuld met een eigen inbreng van de verschillende deelnemende gemeenten (20.000 euro voor Denderleeuw).

Het project Digibank Dender-Zuid kadert in het relanceplan Vlaamse Veerkracht. Copact vzw verkreeg een subsidie van 477.000 euro, is trekker van en beheert de financiën voor het project.

(Budget) Jaarrekening 2022

Rekening 2021 Rekening 2022 MJP 2022 NIEUW
Exploitatie
Ontvangsten 0,00 230.000,00 230.000,00
Uitgaven 0,00 41.464,68 179.750,00
Totaal Exploitatie 0,00 188.535,32 50.250,00