Bevoegde schepen
Sofie Renders

Status

In uitvoering

Stand van zaken (indicator)

O

Stand van zaken (toelichting)

Op 1 januari 2022 startte Denderleeuw op met een fysiek Lokaal Loket Kinderopvang in het Huis van het Kind. Het Lokaal Loket Kinderopvang is een neutraal informatie- en ondersteuningspunt voor ouders die op zoek zijn naar kinderopvang (zie A20202). Via dit loket wordt de zoektocht naar kinderopvang eenvoudiger en toegankelijker voor ouders.  Op 1 april 2022 werd het digitaal kinderopvangloket gelanceerd. De initiatieven baby- en peuteropvang en belangrijke toeleiders volgden een workshop om  te leren werken met het nieuwe softwareprogramma van Opvang Vlaanderen en om ouders te begeleiden in hun zoektocht naar kinderopvang. Tegelijkertijd werd een grootschalige promocampagne opgezet om het kinderopvangloket bekend te maken bij de burgers - én met succes: op minder dan een maand ontving het loket ruim 100 opvangvragen. Op 31 december 2022 stond de teller al op 942, waarvan 327 unieke vragen. Via een goedwerkend loket kan het lokaal bestuur duidelijke en concrete cijfers over de nood en tekorten aan kinderopvang voorleggen aan het Agentschap Opgroeien. Het opgeleverde cijfermateriaal is bijgevolg cruciaal voor het in aanmerking komen van toekomstige uitbreidingsrondes voor extra kindplaatsen.

De laatste uitbreidingsronde dateert van maart 2021. Toen kreeg Kinderopvang Helan (voorheen Partena) 9 extra gesubsidieerde plaatsen toebedeeld, die ten laatste in 2024 dienen ingezet te worden. Het lokaal bestuur bekijkt met de private partner op welke manier deze extra kindplaatsen kunnen gerealiseerd worden op ons grondgebied. 

Daar Denderkind vzw destijds naast de extra gesubsidieerde plaatsen greep, drong de vraag m.b.t. eventuele tussenkomst van het lokaal bestuur in de ouderbijdrage (vrije prijs) zich op. Naar het voorbeeld van Stad Aalst werkte het Huis van het Kind i.s.m. het OCMW een project 'betaalbare kinderopvang in Denderleeuw' uit. Via dit project wordt een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Denderkind vzw, waarin het OCMW één voltijdse en één flexibele kindplaats op jaarbasis inkoopt voor een leefloner met een GPMI. De bijkomende steun vanuit het OCMW bedraagt in realiteit het verschil tussen de prijs aan inkomenstarief en het vast tarief van de kinderopvang. De samenwerking ging van start op 1 augustus 2022; dit verloopt goed.

Gezien de sterk dalende trend van het aantal aangesloten onthaalouders bij de gemeentelijke dienst voor baby- en peuteropvang en de grote opvangnood in Denderleeuw, drong een nieuwe promocampagne 'Word onthaalouder' zich op. Er werden artikels gepubliceerd in het gemeentelijk infoblad, een infobrochure, flyers en affiches verspreid en twee infomomenten georganiseerd voor geïnteresseerde kandidaten in september 2022. Helaas kwam hier niemand op af. In het najaar maakte er zich toch 1 geïnteresseerde kandidaat-onthaalouder bekend. Gesprekken zijn lopende. Een opstart in april 2023 ligt in de mogelijkheden.

Op 22 november 2022 contacteerde Agentschap Opgroeien het lokaal bestuur met de melding dat de vergunning van privé-initiatief Kinderdagverblijf De Bengeltjes werd opgeheven met onmiddellijke ingang vanaf 23 november 2022. Deze beslissing zorgde er in één klap voor dat er 36 kindplaatsen op ons grondgebied geschrapt werden. Dit stelt de discrepantie tussen vraag en aanbod nog scherper. Het Huis van het Kind bracht de opvangnoden in kaart en contacteerde naburige gemeenten met de vraag naar beschikbare kindplaatsen. Tegelijkertijd werd een oproep gelanceerd naar alle organisatoren baby- en peuteropvang in heel Vlaanderen om de opvanglocatie over te nemen, aanvankelijk tijdelijk, later definitief, maar helaas tot op heden zonder resultaat.

Tijd (indicator)

O

Tijd

Geld (indicator)

G

Geld

De vraag naar kinderopvang overstijgt het aanbod in Denderleeuw. Gezinnen in armoede kunnen enkel terecht bij organisaties die tarieven hanteren volgens gezinsinkomen. Vanuit het OCMW wordt gesignaleerd dat mensen vanuit werkloosheid of leefloon een nieuwe tewerkstelling niet kunnen aanvatten door een gebrek aan kinderopvang.  Een mogelijkheid bestaat er in het aankopen van  kinderopvangplaatsen bij een privé-aanbieder (niet-gesubsidieerd). Het totale kostenplaatje loopt echter op tot €65.000 per jaar. Dit is niet voorzien in het meerjarenplan. Met het voorziene budget van  €10.000  onder A20330 - Drempels op vlak van taal en kinderopvang wegwerken voor leefloners in functie van re-integratie op de arbeidsmarkt, werd een alternatief uitgewerkt nl. inkopen van één voltijdse en één flexibele kindplaats op jaarbasis. Dit project ging van start op 1 augustus 2022. 

(Budget) Jaarrekening 2022

Rekening 2021 Rekening 2022 MJP 2022 NIEUW
Exploitatie
Ontvangsten 0,00 1.210,75 0,00
Uitgaven 0,00 3.664,00 12.500,00
Totaal Exploitatie 0,00 -2.453,25 -12.500,00