Bevoegde schepen
Jan De Nul
Sofie Renders

Status

In uitvoering

Stand van zaken (indicator)

G

Stand van zaken (toelichting)

ONDERWIJSOPBOUWWERK BASISONDERWIJS

In het najaar van 2021 is de opbouwwerker basisonderwijs uit dienst gegaan bij SAAMO Oost-Vlaanderen. Na overleg met SAAMO werd gekozen om een volgende opbouwwerker basisonderwijs aan te werven binnen ons lokaal bestuur. De nieuwe onderwijsopbouwwerker is sinds 30 augustus 2022 aan de slag. Begin september 2022 bracht de onderwijsopbouwwerker aan elke basisschool een kennismakingsbezoek, waarbij hij met de directie en  zorgcoördinator een gesprek had. Deze gesprekken gaven een goed zicht op gemeenschappelijke aandachtspunten en vormden de basis voor de heropstart van zowel het directieoverleg als het ZorgPlusOverleg.

Directieoverleg
Vaste leden van dit overleg zijn de directies van alle basisscholen, de opbouwwerker basisonderwijs, de schepenen van Onderwijs en Welzijn, het diensthoofd Onderwijs en het diensthoofd Huis van het Kind.
Op basis van de agenda kunnen eventueel externen uitgenodigd worden. Het directieoverleg zal 4 keer per schooljaar georganiseerd worden.

Voor de komst van de nieuwe onderwijsopbouwwerker werd er door de dienst Onderwijs een spoedoverleg met de directies georganiseerd op 16 maart 2022 in het kader van de Oekraïnecrisis. Onder de groep vluchtelingen verwachtte men namelijk een grote groep schoolgaande kinderen, die 60 dagen na inschrijving in het vreemdelingenregister leerplicht hebben. In dit directieoverleg werden onderling afspraken gemaakt om een eenvormig antwoord te kunnen bieden op vragen op vlak van onderwijs en inschrijvingen. 

Op 16 juni 2022 werd nog een tweede directieoverleg ingepland. Daar werd de inkanteling van het onderwijsopbouwwerk in het Huis van het Kind toegelicht, evenals de acties uit het meerjarenplan. Er werd een stand van zaken weergegeven inzake de Oekraïnecrisis en het centraal aanmeldingsregister.

Sinds de komst van de nieuwe onderwijsopbouwwerker vonden er twee directieoverlegmomenten plaats. Op 6 oktober 2022 stond het nieuw decretaal kader voor inschrijvingen 2023-2024 op de agenda (cf. het centraal aanmeldingsregister). Op 27 oktober 2022 werd gesproken over de zichtbaarheid van het onderwijsopbouwwerk via flyers, een digitale webpagina en aanwezigheid bij de schoolpoort. Er werden 3 actiepunten voor dit schooljaar weerhouden: organisatie ouder-kindactiviteiten, lege boterhamdozen en huiswerkbegeleiding. Er werd ook afgesproken om begin 2023 van start te gaan met de werkgroep vroegdetectie armoede. Tot slot werd nog wat toelichting gegeven bij het nieuwe inschrijvingsdecreet.

CLB-Overleg
Op 21 november 2022 werd dit overleg eenmalig georganiseerd voor alle CLB-medewerkers die de Denderleeuwse basisscholen begeleiden. Bedoeling was om in kleinere kring en na de afwezigheid van de vorige onderwijsopbouwwerker de doelstellingen van onderwijsopbouwwerk en de klemtonen die uit het directieoverleg kwamen, even opnieuw te duiden. Daarnaast werd afgesproken dat ze in functie van agenda aansluiten bij het ZorgPlusOverleg.

ZorgPlusOverleg
Vaste leden van dit overleg zijn de zorgcoördinatoren van alle basisscholen, de opbouwwerker basisonderwijs en het diensthoofd Huis van het Kind.  Dit overleg wordt gezien als een denk- en werkgroep om concrete acties uit te werken. Op basis van agenda kunnen eventueel externen uitgenodigd worden. Het ZorgPlusOverleg zal 3 keer per schooljaar doorgaan als er vanuit het Directieoverleg vraag naar is.

Op 9 december 2022 werd teruggekoppeld vanuit het directieoverleg: de 3 actiepunten werden verder uitgediept en besproken. LIGO kwam haar aanbod ouder-kindactiviteiten voorstellen en gaf meer duiding bij het project "Welkom in de klas".  Geïnteresseerde scholen kunnen rechtstreeks contact opnemen.  Er werd ook meer tekst en uitleg gegeven bij de werkgroep vroegdetectie armoede. Heel wat scholen engageerden zich om mee te stappen in dit verhaal.

 

OPBOUWWERK SECUNDAIR ONDERWIJS

September 2021 werd er voor het eerst in Denderleeuw een onderwijsopbouwwerker secundaire scholen ingezet via partner SAAMO. Als eerste opdracht werd gevraagd een analyse te maken van de huidige situatie flankerend onderwijs. Na een jaar onderzoek, interviews, naslagwerk, cijfermateriaal enz...  werd in het najaar van 2022 een PSP-analyse gepresenteerd.

Directieoverleg

Vaste leden zijn de directies van beide secundaire scholen, de opbouwwerker secundair onderwijs,  schepenen van Onderwijs en Welzijn,  diensthoofd Onderwijs en diensthoofd Huis van het Kind. Zorgcoördinatoren, leerlingbegeleiders en anderen kunnen o.b.v.  agenda uitgenodigd worden. Directieoverleg gaat zoals afgesproken minimum drie keer per schooljaar door. In 2022 werd er een extra overleg ingepland naar aanleiding van het afronden van de analyse door de onderwijsopbouwwerker secundair onderwijs. 

  • Op 22 februari 2022 werden er o.a. afspraken gemaakt over de timing en focus van de analyse die door de opbouwwerker secundair onderwijs gemaakt wordt.
  • Op 10 mei 2022 werden de eerste bevindingen van de analyse gepresenteerd: signalen die beide directies (h)erkennen werden besproken. In voorbereiding op het schooljaar 2022-2023 werden voorlopig al twee thema's weerhouden om mee aan de slag te gaan. Een belangrijke beslissing was om de signalen ook actief terug te koppelen naar zowel ouders, als naar leerlingen en leerkrachten. 
  • Op 20 september 2022 werden voornamelijk de wijzigingen aan het inschrijvingsdecreet en de gevolgen hiervan voor het secundair onderwijs besproken. Enkel GO! Atheneum Denderleeuw zou deze aanmeldingsprocedure voor hun klassen van de B-Stroom gebruiken. Verder werd een stand van zaken rond de analyse gegeven en werd het project e-Inclusie in de verf gezet.
  • Op 29 november 2022 werd de finale versie van de analyse gepresenteerd, in combinatie met de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen vanuit SAAMO Oost-Vlaanderen (o.a. rond schoolkosten, identiteit van leerlingen, Smartschool, taal).  Er werden met de directies afspraken gemaakt voor participatiemomenten, waar leerlingen en leerkrachten hun prioriteiten kunnen bepalen. Daarnaast zullen ook ouders gevraagd worden naar hun prioriteiten uit de overgebleven topics. Op basis hiervan zullen de komende projecten voor het onderwijsopbouwwerk in het secundair onderwijs gedistilleerd worden.

Jeugdwelzijnsoverleg (cf. ZorgPlusOverleg)

In overleg met de directies van GO! Atheneum en Leonardo College werd afgelopen schooljaar duidelijk gekozen om een ZorgPlusoverleg voor het secundair onderwijs op te starten, analoog aan wat al bestaat in het basisonderwijs. Dit om te kunnen focussen op concrete cases en informatie-uitwisseling, met als doel de ondersteuning van (kwetsbare) leerlingen te versterken. Op dit overleg zijn normaal gezien leerlingenbegeleiders, CLB-medewerkers en de opbouwwerker secundair onderwijs van SAAMO Oost-Vlaanderen als vaste leden aanwezig. Op basis van nood of agenda kunnen schooldirectie, politie en/of andere partners die betrokken zijn bij  jongeren (zoals CGG, vzw Uit De Marge, onze jeugddienst) uitgenodigd worden.
Bij de verkenning voor het opstarten van dit overlegorgaan bleek Uit De Marge ongeveer dezelfde partners voor ogen te hebben voor een Jeugdwelzijnsoverleg (JWO).  Om de kostbare tijd van de voorziene leden uit schoolomgeving en partners zo veel mogelijk te kunnen vrijwaren werd ervoor gekozen om de krachten te bundelen.

Op 22 november 2022 ging het eerste JWO door, waar met de aanwezige leden de krijtlijnen voor dit overleg werden uitgetekend (afbakening van thema's en topics, aantal bijeenkomsten, aanwezige leden, ...) en waarop voor onderwijs standaard tijd en ruimte voorzien zal worden. Indien er mettertijd toch nood zou zijn aan een apart overleg voor de onderwijscontext wordt dit ter harte genomen. Het volgende JWO staat gepland in het voorjaar van 2023. 

Tijd (indicator)

G

Tijd

Geld (indicator)

--

Geld

(Budget) Jaarrekening 2022

Rekening 2021 Rekening 2022 MJP 2022 NIEUW
Exploitatie
Uitgaven 0,00 0,00 0,00
Totaal Exploitatie 0,00 0,00 0,00