Bevoegde schepen
Marnick Vaeyens

Status

In uitvoering

Stand van zaken (indicator)

G

Stand van zaken (toelichting)

Broekpak

  • De begrazing werd vervangen door een maaibeurt met afvoer. De verschillende landschapsvormen worden beheerd door de eigen groendienst of de landschapswerkers die via een aanbesteding worden aangesteld. 
  • De ingang aan de Broekstraat werd heringericht in het kader van het nieuwe jeugdhuis. Intern vinden overlegmomenten plaats om de vorm, functie en evolutie van het Broekpark op te volgen en/of aan te passen. 
  • De uitbreiding van het geboortebos werd hernomen nadat dit de vorige jaren moeilijker was door corona. Een aanplant in samenwerking met het Bosloket werd in het voorjaar van 2022 uitgevoerd. Samen met jonge gezinnen werden 450 nieuwe bomen aangeplant. De voorbereidingen voor de aanplant in 2023 werden reeds eind 2022 aangevat. Deze zal doorgaan op zondag 5 februari conform beslissing van het schepencollege van 6 december 2022. Dit wordt de laatste aanplant in de hiervoor voorziene zone daar het overige deel potenties heeft voor de ontwikkeling van een bloemenrijk grasland.
  • Er werd in 2021 beslist het RUP Verruimd Broekpark te herzien om een ander landschaps- en natuurbeheer ter hoogte van de huidige zone voor openluchtrecreatie te kunnen hanteren. Op heden wordt dit beperkt door enkele zeer specifieke inrichtingsvoorschriften in het RUP.  De herziening van het RUP Verruimd Broekpark werd door de gemeenteraad van 22 september 2022 definitief vastgesteld. Via de herziening van een aantal inrichtingsvoorschriften maken we het zo mogelijk om de invulling van het hele Broekpark op een recreatieve maar ook ecologisch duurzame manier verder te zetten. Er zullen voor alle duidelijkheid enkel zachte vormen van recreatie toegelaten zijn. Voorbeelden zijn een speelbos of een BMX-parcours, zodanig dat het groene karakter van het Broekpark gevrijwaard blijft. 

  • Het Bosloket bekeek bijkomende mogelijkheden tot bosaanplant. Deze zijn inmiddels gebundeld in een visiedocument en focussen op de nog aan te kopen percelen binnen het gereviseerde RUP.

  • De zones die vroeger als afvalstortplaats in gebruik waren zijn sinds einde 2022 onderhevig aan een oriënterend bodemonderzoek. Dit volgens de gratis aangereikte procedure door de Vlaamse Overheid met als doel, indien geschikt, deze gronden te bebossen. Deze onderzoeken lopen verder in 2023.

 

Kouter

  • Er werd in 2021 een subsidiedossier ingediend voor de aanstelling en werking van een erosiecoördinator. Begin 2023 verwachten we de subsidiebeslissing. 
  • Er werd in 2021 door de Vlaamse Regering een delegatieverzoek ingewilligd aan de gemeente voor een herbestemming van de Vlamovenput naar een zone voor landschappelijk waardevol agrarisch gebied en zachte recreatie met aandacht voor natuur. In 2022 werden met de provincie reeds een aantal aftastende gesprekken gevoerd. In 2023 wordt bekeken op welke manier een gemeentelijk RUP-initiatief kan worden opgestart, dit in samenwerking met de provincie die het PRUP Dender Wind parallel uitwerkt. 
  • Er werd in 2021 beslist tot herneming van het RUP Steenweg Noord en RUP Steenweg Zuid. Deze RUP's voorzien een zone voor bedrijvigheid langsheen de Steenweg te herbestemmen. Dit in functie van het vrijwaren van onze open kouter achter diverse bestaande bedrijvigheid enerzijds en het tegemoetkomen aan een tekort aan zones voor gemeenschapsvoorzieningen anderzijds. Wat dit betreft werd op 8 november 2022 de startnota goedgekeurd door het schepencollege voor de beide RUP's.  
  • Er werd in 2022 beslist een bermbeheerplan op te stellen met als doel een optimaal beheer in kader van het verhogen van de biodiversiteit in de gemeente. Het plan zal in 2024 worden uitgewerkt. 32km bermen zullen worden geïnventariseerd waarvan het overgrote deel aanwezig ter hoogte van de Kouter.
  • Er werd eind 2022 beslist het lidmaatschap aan te gaan met Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen. De organisatie staat landbouwers bij met betrekking tot de aanleg van hagen, heggen, houtkanten, hoogstam(fruit-)bomen en poelen. Er wordt advies gegeven, een beplantingsplan opgemaakt en er worden aanplantingen of graafwerken uitgevoerd. Er wordt bijgestaan bij het aanvragen van VLIF-steun voor niet-productieve investeringen (departement Landbouw en Visserij), zodat de aanlegkost voor de landbouwer beperkt blijft. Er wordt ook nauw samengewerkt met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en er wordt voor gezorgd dat de acties kaderen binnen de huidige of toekomstige beheersovereenkomsten die de landbouwer heeft.

Tijd (indicator)

G

Tijd

Geld (indicator)

G

Geld

(Budget) Jaarrekening 2022

Rekening 2021 Rekening 2022 MJP 2022 NIEUW
Exploitatie
Ontvangsten 0,00 823,50 0,00
Uitgaven 174,90 910,01 1.500,00
Totaal Exploitatie -174,90 -86,51 -1.500,00