Bevoegde schepen
Sofie Renders

Status

In uitvoering

Stand van zaken (indicator)

G

Stand van zaken (toelichting)

In de bestaande werking van De Palaver wordt ingezet op het uitbouwen van verschillende functies:

ONTMOETEN 

Ontmoetingscafé

Iedere week op dinsdag- en donderdagnamiddag wordt de Palaver ingericht als ontmoetingscafé: twee dames van het lokaal bestuur zorgen samen met de coördinator en opbouwwerker van de Palaver voor een gezellig samenzijn. Een 50-tal regelmatige bezoekers vinden er wekelijks hun babbel, leggen een kaartje, vertellen over het dagelijks leven,... Een ideale plaats om vriendschappen te onderhouden of nieuwe vriendschappen uit te bouwen. Iedereen uit Denderleeuw is welkom in het ontmoetingscafé.  

Samenspel 

De wekelijkse woensdagactiviteiten voor ouders en kinderen blijven een groot succes.  De opkomst is groot én divers. Stilaan bereiken we ook wat meer vaders en neemt de etnisch-culturele diversiteit toe.

Het activiteitenaanbod wordt per semester vastgelegd. Buurtsport en Samenspel stemmen nog steeds hun aanbod op elkaar af en komen met een gezamenlijke flyer naar buiten. Dit werkt: gezinnen en kinderen stromen vlot door van het ene naar het andere aanbod. 

Het aanbod voor kinderen tijdens Samenspel is divers: sport, spel, crea, lokale uitstappen. Er ging een vertelmoment door i.s.m. de bibliotheek. Er wordt ook met thema's zoals milieu gewerkt waarbij kinderen bv. zwerfvuil rapen in de buurt met behulp van afvalgrijpers. 
Daarnaast zoekt de opbouwwerker Kinderarmoede zoveel mogelijk aansluiting op het lokaal programma (buitenspeeldag, carnaval, Sinterklaas, ...)

Voor het inhoudelijk programma voor ouders wordt er samengewerkt met Huis van het Kind en dienst Vrije tijd.  Beide diensten kwamen al langs om met ouders in gesprek te gaan over thema's zoals afval sorteren, vrije tijd en UitPas, positief opvoeden, ... 

De vrijwilligers van Samenspel vormen een sterke groep die op woensdagnamiddag mee ondersteunt. Tegelijk ontstaat er heel wat spontaan initiatief vanuit aanwezige ouders. Ze reiken de opbouwwerkers van SAAMO niet alleen thema's aan om mee aan de slag te gaan (bv. vrouw zijn in Denderleeuw n.a.v. internationale vrouwendag), ze steken ook graag zelf de handen uit de mouwen om bv. iets lekker klaar te maken voor de kinderen. 

Het concept ‘Samenspel’ is ondertussen ook bijgestuurd, onder impuls van de opbouwwerker Kinderarmoede die Samenspel coördineert: een uur voor de start kunnen kinderen en hun ouders langskomen in de Palaver voor een gratis kom soep en een eenvoudige broodmaaltijd.  Dit wordt warm onthaald. 

Gezinsuitstappen 

Elke schoolvakantie gaan er gezinsuitstappen door. We werken in deze activiteiten zoveel mogelijk drempels weg (bereikbaarheid, betaalbaarheid, begrijpbaarheid, inschrijvingsmodaliteiten, ...) zodat ook gezinnen in een kwetsbare situatie kunnen deelnemen. 
De uitstappen gingen naar: Harry Malter,  Plopsaland (met enorme dank aan de Denderlions), Oostende/ de Zee, Natuurexpeditie (i.s.m. vzw Broes), Halloween in Bobbejaanland (i.s.m. Rap Op Stap).

De gezinsuitstappen kennen een groot succes - voor sommige activiteiten moeten de opbouwwerkers met een kleine wachtlijst werken. Hier en daar, wanneer de wachtlijst heel lang werd, hebben de opbouwwerkers gekozen om het aantal inschrijvingen uit te breiden, zodat meer mensen van het aanbod konden genieten. 

Week van verbondenheid 

We organiseerden in mei 2022 de Langste Tafel in teken van de Week van Verbondenheid. Iedereen kon aanschuiven aan één lange tafel en van een gratis pannenkoek genieten. Op die manier werd ingezet op meer warmte en verbondenheid en vragen we om elkaar niet te lossen wanneer het moeilijk gaat. We organiseerden de pannenkoekennamiddag tijdens het 2-wekelijks ontmoetingscafé in de Palaver. We zagen mooie ontmoetingen tussen verschillende generaties en culturen. Ook mensen die schuchter of alleen binnenkwamen, vonden aansluiting aan de lange tafel en genoten van een babbel. Vrijwilligers zetten zich in voor het bakken van pannenkoeken en de bediening. Een mooie samenwerking. 

Kerstbrunch

De Kerstbrunch - ooit ontstaan vanuit de sociale dienst in het OCMW-gebouw-  is ondertussen een traditie binnen De Palaver. In 2022 is de kerstbrunch na een (corona-)onderbreking van 2 jaar opnieuw kunnen doorgaan. Deze wordt georganiseerd met deelname van alle partners van de Palaver en zorgt voor één specifiek ontmoetingsmoment waarbij professionals, vrijwilligers en doelgroep elkaar informeel kunnen ontmoeten tijdens een lekkere maaltijd en een muzikale ondersteuning. Voor de editie van 2022 kunnen we van een succes spreken: zowel in diversiteit van de bezoekers, als het aanbod aan eten, de gesprekken rond tafel, ... We mochten een 120 bezoekers ontvangen.

VERWIJZEN 

Wekelijks kunnen inwoners op dinsdag in de Palaver terecht met onthaalvragen voor het CAW. Om de twee weken op dinsdag staat  DEWACO en de wijkagent in de Palaver klaar om inwoners verder te helpen met hun specifieke vragen. Doorlopend staan er opbouwwerkers klaar die ondersteunen.

IJVEREN VOOR SOCIALE BESCHERMING 

De Wissel

De kleine en grote Wissel draaien terug op volle toeren, zoals in het pre-corona tijdperk. Een sterk uitgebouwde vrijwilligersploeg staat in voor de dagelijkse werking, de opbouwwerker Kinderarmoede leidt de hele werking in goede banen.

Gezinnen kunnen er zonder afspraak terecht om kleren binnen te brengen of mee te nemen,  met jetons als ruilmiddel. De grote Wissel zette extra in op promotie en samenwerking zodat de instroom van kleren groter werd. Het aanbod van voldoende jongenskledij blijft een aandachtspunt.

Sinds dit jaar kunnen ook scholen vlotter bij ons terecht: zorgleerkrachten krijgen een basispakket jetons waarmee ze kledij kunnen halen voor leerlingen die het kunnen gebruiken (vb.  sportkledij, kledij voor op schoolklassen, ...).

Naar jaarlijkse gewoonte gebeurt er vanuit de Wissel een inzamelactie van schoolmaterialen voor de start van het schooljaar en wordt er een speelgoedruilbeurs georganiseerd in aanloop naar Sinterklaas en de eindejaarsperiode.
Dit jaar zagen we een grote vraag naar schoolmaterialen en op enkele namiddagen was alle materiaal ‘verkocht’. De speelgoedbeurs wordt in samenwerking met Huis van het Kind, OCMW en dienst Vrije Tijd uitgewerkt.  We zagen een fijne opkomst en vooral de meerwaarde om dit jaarlijks te herhalen. De vraag naar dit ruilsysteem blijft groot. 

 

PARTNERSCHAPPEN VERSTERKEN 

Menstruatiearmoede: samenwerking secundair onderwijs, OCMW, jeugdhuis 

Het project menstruatiearmoede heeft zich sterk gefocust op het aangaan van partnerschappen. De idee om rond dit thema te werken vertrok vanuit een buurtbewoonster en een leerlinge. Bovendien waren er diverse actoren betrokken bij dit project: 2 middelbare scholen, het OCMW en het jeugdhuis Stam X; elk vanuit een andere invalshoek met zijn/haar expertise. Dit vormde meteen ook de meerwaarde van het project en zorgde ervoor dat de bewustwording rond het thema menstruatiearmoede breed verspreid raakte. Bovendien hebben de middelbare scholen de intentie om dit thema jaarlijks op te pikken, telkens bij de start van het schooljaar. Voor hen is het een project dat niet eindig is aangezien de problematiek dat ook niet is. 

 

PARTICIPATIE VERSTERKEN 

Kort voor de zomer vond een brainstorm over de werking van Palaver plaats. De opbouwwerkers ontvingen enerzijds signalen van eenzaamheid van buurtbewoners en bezoekers van de Palaver; mensen zijn op zoek naar verbinding. Anderzijds missen de vrouwen uit de wijk een plek voor zichzelf: een moment waar ze elkaar kunnen ontmoeten.

Vanuit deze (en latere) signalen werd door de opbouwwerkers van de Palaver extra aanbod georganiseerd:

  • Afgelopen zomer gingen de opbouwwerkers met (alleenstaande) volwassenen op daguitstap naar zee. Een 30-tal mensen nam deel: het werd een warme dag vol verbinding en ontmoeting. Op de planning stond een bezoek aan de Atlantikwall Raversyde en in de namiddag was er ruimte om in kleine groepjes of individueel vrije tijd door te brengen. Deze succesvolle activiteit krijgt in 2023 normaal gezien een vervolg.
  • Er werd een start gemaakt met een vrouwengroep.  Het doel is dat de groep maandelijks bijeenkomt om het te hebben over thema’s die hen aanbelangen. Het sterke hierbij is dat de agenda door de groep zelf wordt bepaald. In 2022 is de groep 3 keer samengekomen. Deze groep van diverse samenstelling naar afkomst en leeftijd heeft een goeie vertegenwoordiging.
  • Het dartstornooi is georganiseerd op aangeven van buurtbewoners. Zowel het tornooi zelf als de daaropvolgende verderzetting met dartsavonden sinds eind 2022 zorgt voor een toestroom van nieuwe gezichten in de Palaver.
  • Een Denderleeuwenaar vroeg aan de opbouwwerkers of hij een quiz mocht organiseren in de Palaver. Samen met de opbouwwerkers werd deze quiz-avond zowel inhoudelijk als praktisch voorbereid.
    De quiz was vrij snel volgeboekt: een groot succes. Na afloop horen we lovende feedback van deelnemers.

Zie ook A10401 & A10410

Tijd (indicator)

G

Tijd

Geld (indicator)

G

Geld

(Budget) Jaarrekening 2022

Rekening 2021 Rekening 2022 MJP 2022 NIEUW
Exploitatie
Ontvangsten 12.532,88 24.096,80 22.000,00
Uitgaven 40.658,63 46.656,80 47.653,25
Totaal Exploitatie -28.125,75 -22.560,00 -25.653,25