Bevoegde schepen
Sofie Renders

Status

In uitvoering

Stand van zaken (indicator)

G

Stand van zaken (toelichting)

In de wijk Leeuwbrug zetten we via onze partner SAAMO een buurtopbouwwerker in.  Het buurtopbouwwerk werkt rond community building, rechtenrealisatie en het publiek toegankelijk maken van ruimte. 

* Presentie en outreaching
Voor elke opbouwwerker is het belangrijk om deel te worden van de wijk zodat bewoners makkelijk een vraag kunnen stellen, een bezorgdheid kunnen delen en ideeën kunnen aanleveren om van de wijk een plek te maken waar het goed (samen)leven is. Opbouwwerker Wendy ging bij elke inwoner van kern Leeuwbrug langs om zichzelf en de functie van het opbouwwerk voor te stellen. Wekelijks vind je de opbouwwerker op straat, in gesprek met een passant, of doelgericht op stap met bewoners om signalen te verkennen. 

De zomervakantie werd vooral gebruikt om bewoners aan te sporen deel te nemen aan door de buurtopbouwwerker georganiseerde activiteiten (zie verder).

Sinds oktober ‘22 heeft de buurtopbouwwerker een vaste uitvalsbasis aan de Sint-Annakerk: Ontmoetings- en Renovatiecentrum De Cement. Van hieruit kan de buurtopbouwwerker, samen met 2 andere collega’s (een SAAMO-opbouwwerker voor sociale begeleiding en een renovatiebegeleider van RenoseeC) het project ‘Leeuwbrug beweegt’ verder vorm geven. 
De combinatie van het zomeraanbod gericht op jong en oud en de meer ingebedde, actieve aanwezigheid van SAAMO en Renoseec in de wijk zorgen duidelijk voor een betere connectie met buurtbewoners en een laagdrempeliger contact. We kunnen al voorzichtig spreken van een nuldelijnsfunctie: de opbouwwerkers worden sneller gevonden, mensen uit de buurt springen sneller binnen voor een babbel. Sinds september is het aantal individuele vragen van bewoners toegenomen. 
Omdat een opbouwwerker vooral 'samen' met de inwoners bouwt aan de wijk Leeuwbrug, werden ook de eerste buurtvrijwilligers gezocht en gevonden. Buurtbewoners denken mee na over activiteiten voor het zomerprogramma, soep op de stoep, een vast aanbod op woensdagnamiddag,...

 

* Signaal- en brugfunctie
Taskforce Leeuwbrug, dat een aantal keer per jaar wordt georganiseerd, is het ideale platform voor de brug- en signaalfunctie van de opbouwwerker en om de voortgang van de projecten binnen Leeuwbrug Beweegt te bespreken. 

Signalen van bewoners worden gebundeld en overgemaakt aan de betreffende diensten. Zij kunnen op hun beurt beroep doen op de buurtopbouwwerker om informatie aan wijkbewoners te bezorgen. Zo werkt de opbouwwerker aan een sterkere brug tussen het lokaal bestuur en haar inwoners en wordt er geïnvesteerd in het sociale weefsel van de wijk.
Er wordt ingezet op samenwerking en netwerking met buurtbewoners en gemeentelijke/ lokale actoren (bvb. vzw De Geburen,  politie, buurtcomputer, Pin vzw, onderwijsopbouwwerker Basis, wijkschooltje ’t Landuiterke, ... ).

Voor vragen van buurtbewoners (gericht aan het buurtopbouwwerk of vanuit het Wijkverbeteringstraject) kan in veel gevallen d.m.v. een gerichte doorverwijzing een oplossing geboden worden. Vaak kunnen signalen collectief aangepakt worden, soms is er ook individuele ondersteuning nodig. Voor bvb. garantstelling, mensen zonder wettig verblijf, uithuiszetting, opvang, problemen met verhuurders, vragen van handelaars, … en de complexere antwoorden hierop wordt vaak samen met de opbouwwerker contact gezocht met de nodige diensten.

In Leeuwbrug wonen heel wat senioren: wie beperkt is in mobiliteit of eenzaam is, krijgt af en toe een bezoekje vanuit het opbouwwerk.  

 

* Dossier wijkverbeteringscontract
Dit goedgekeurde subsidiedossier laat toe om eigenaars te ondersteunen bij het renoveren van de woonst in de wijk Leeuwbrug. Dit project werd voorbereid met onder meer de aanwerving van een technische ondersteuner vanuit RenoseeC en een opbouwwerker met outreachend profiel vanuit SAAMO.  Na een infosessie en mond-tot-mond reclame hebben al een 18-tal bewoners een beroep gedaan op het aanbod van het wijkverbeteringscontract: na een vraagverkenning, integrale woonscan en inventariseren van renovatienoden werden aan het einde van 2022 de eerste offertes voor bewoners opgevraagd. Opbouwwerker Ciel van Saamo zorgt voor de sociale omkadering en ontzorging bij dit renovatietraject. Nauwe samenwerking met de sociale dienst en de dienst Wonen is hierin cruciaal.

Voorbereidend werk werd verricht om in 2023 infomomenten en workshops omtrent ‘duurzaam wonen’ te organiseren: energiebesparingen, energiebewust wonen/ handelen, leegstand, hoe kosten besparen bij renovaties, infomomenten voor huurders rond rechten en plichten, groene geveltuintjes, …

Via de stuurgroep Wijkverbeteringscontract en de Taskforce Leeuwbrug wordt dit project opgevolgd en bijgestuurd waar nodig.

 

* Ontmoeting
Om tot ontmoeting te komen en je buren beter te leren kennen, zijn er gelegenheden nodig.  De buurtopbouwwerker heeft het afgelopen jaar ingezet op een breed activiteitenaanbod in Leeuwbrug:

Carnaval 09/03: in het Koetshuis werd een namiddag voor kinderen en gezinnen in het thema Carnaval georganiseerd. Samen met het Snuffelhoekje, prinses carnaval Daisy en jeugdprinses Xanté werd er gezongen, gedanst en geknutseld. 
Paasactiviteit 07/04: in de paasvakantie kon je aan het Koetshuis terecht voor volksspelen.
Buurtcafé met Beweging.net 14/05: een buurtbabbel met gratis pannenkoeken en koffie/chocomelk op de parking van de Sint–Annakerk. Bewoners werden gevraagd om hun wijk punten te geven van 0-10 en de score toe te lichten. Enkele signalen: weinig contact met de buren, probleem van sluikstorten, geen plaats om te spelen, ... 
Kermis weekend 11/06 & 12/06: al jarenlang wordt Kermis Leeuwbrug georganiseerd door The Corner en het bestuur Kermis Leeuwbrug. Dit jaar bood het opbouwwerk ondersteuning bij de voorbereidende taken. De opbouwwerker organiseerde ook eigen activiteiten zoals poppentheater en salsa op zaterdag. Op zondag werd een garageverkoop georganiseerd. Om deze garageverkoop te realiseren, gaf de opbouwwerker deur aan deur (130 huizen/app) uitleg aan de bewoners van de 4 straten. Het doel was een kermis te organiseren voor iedereen in de wijk. De opkomst op onze activiteiten was zeer divers. Een geslaagde samenwerking dus. 
Spel in de J. Verhavertstraat: de nood aan activiteiten voor kinderen klonk luid in de J. Verhavertstraat. Daar spelen kinderen vaak op straat en kan de (verkeers-)veiligheid niet gegarandeerd worden. De buurtopbouwwerker is regelmatig langsgegaan om samen met hen te spelen en veiligere (speel)plekken te verkennen. 
o  Plein Air/ Spel op Wielen: Samen met Uit De Marge en/of de collega-opbouwwerker Kinderarmoede werden aan de Sint-Annakerk of in de tuin van het Kasteeltje tijdens de zomer spelnamiddagen georganiseerd voor kinderen tussen 4 en 12 jaar.
o  Buurtwandeling met hapje en drankje op 09/07: samen met de bewoners hebben we een verkorte wandeling door de Wellemeersen gedaan. Na de wandeling konden we samenzitten op het St-Annapleintje.
Potluckpicknick op 30/07 op de parking van de St-Annakerk was opnieuw een gezellig samenzijn met bewoners. Aansluitend zijn we met wie zin had naar de tuin van het kasteeltje getrokken voor het feest van de convivialiteit.
Zitbankjesdagen, 22/07 & 13/08: gericht op het ontmoeten op straatniveau. Deur aan deur werden de bewoners van de omliggende straten uitgenodigd voor een hapje en een drankje.
Openlucht Filmavond op 12/08: op de parking van de St-Annakerk werd in openlucht een tekenfilm aangeboden aan jong en oud. 
Autoloze zondag 18/09: naast een aanbod vanuit de gemeente werden initiatieven i.s.m. buurtbewoners georganiseerd: er werden yogasessies gegeven, muziekoptreden van accordeon/ viool, skategebeuren, mogelijkheid tot rommelmarkt, etc…
o  Ondanks de inzet op presentie in de wijk, zichtbaarheid en connectie met bewoners merken we dat er minder ouders bereikt worden. Daarom werden in het late najaar schoolpoortbezoeken ingepland op woensdag. Koffie, thee en warme chocoladenmelk werden uitgedeeld in ruil voor een praatje met de ouders. Voorjaar 2023 worden deze bezoekjes geëvalueerd samen met de schooldirectie. 
o   Op aangeven van een buurtbewoner werd op 15/12 & 20/12  Soep en Ontmoeting georganiseerd onder de spoorwegbruggen in Leeuwbrug. Gemiddeld 16 bewoners per bezoek hebben ervan genoten om zo hun buren beter te leren kennen.

 

* Ruimte
Meerdere signalen omtrent mobiliteit/snelheid in de wijk Leeuwbrug  via het opbouwwerk, werden vanuit het lokaal bestuur al aangepakt:

o  Te hoge snelheid in de J. Verhavertstraat ; meldingen hebben geleid tot snelheidsmetingen. De resultaten daarvan werden tussen de schepen en een aantal bezorgde bewoners besproken.
o  De A. Rodenbachstraat werd ondertussen éénrichtingverkeer voor fietsers omwille van de veiligheid, er werd een extra zebrapad aangebracht.
o  Het veelvuldige stoepparkeren is al een aantal keer besproken op  overlegmomenten.

Van de zomer tot eind november werd op het braakliggend pleintje op de hoek A. Rodenbachstraat en Sint-Annastraat, een tijdelijke invulling voorzien: Pro Natura en het lokaal bestuur zorgden na een participatiemoment met buurtbewoners, georganiseerd door de buurtopbouwwerker, voor diverse houten constructies en picknickbanken. Niet alleen het pleintje, ook de tijdelijke kruidenpluktuin werd vlot gebruikt en aangesproken. 

Pand Stationsstraat 33-35: na deelname aan de interactieve workshop (de Profploeg), het actief bevragen van enkele buurtbewoners en het belang van participatie van de buurt te benadrukken, duimen we op een positieve evolutie voor de toekomst en invulling van dit pand. 

De opbouwwerker capteert vragen van handelaars aan het station en volgt de werken aan het station en eventuele problemen in de stationsomgeving op. Zo werken de buurtopbouwwerker van SAAMO, de jeugdwerker van Uit De Marge, vzw Bolingo, de gemeentelijke veiligheidsdienst en de politiediensten samen om een aantal problemen rond hangjongeren, overlast en zwerfvuil aan te pakken. Jongeren worden sinds kort gesensibiliseerd, er wordt geprobeerd om de rust terug te brengen. 

Wijkschool 't Landuiterke heeft gebrek aan ruimte: de opbouwwerker heeft er kunnen voor zorgen dat enkele buurtbewoners de school hierin ondersteunen. Zo werd al een ongebruikt perceel en een moestuin opengesteld voor de peuter/kleuters van de  school i.f.v. omgevingsleren.  

Tijd (indicator)

G

Tijd

Geld (indicator)

G

Geld

(Budget) Jaarrekening 2022

Rekening 2021 Rekening 2022 MJP 2022 NIEUW
Exploitatie
Uitgaven 34.500,00 66.497,12 67.000,00
Totaal Exploitatie -34.500,00 -66.497,12 -67.000,00