Bevoegde schepen
Andy Depetter

Status

In uitvoering

Stand van zaken (indicator)

G

Stand van zaken (toelichting)

Door de goedkeuring van het erosiebestrijdingsplan enkele jaren geleden heeft Denderleeuw recht op subsidies voor het aanstellen van een erosiecoördinator en het uitvoeren van kleinschalige erosiebestrijdingswerken. Steunpunt Erosie van de provincie Oost-Vlaanderen heeft een grote expertise opgebouwd in het domein van de erosiebestrijding en stelt deze expertise ter beschikking van de gemeenten. Het uitvoeren van de maatregelen uit het erosiebestrijdingsplan biedt ook mogelijkheden inzake het verhogen van de lokale natuur- en landschapskwaliteit.  

Op 7 december 2021 keurde het college van burgemeester en schepenen een ontwerp afsprakennota en ontwerp samenwerkingsovereenkomst voor het aanstellen van een erosiecoördinator goed. Een subsidieaanvraag voor deze gemeentelijke erosiecoördinator in het kader van het Erosiebesluit werd aangevraagd voor 31 december 2021. Bij de behandeling van deze aanvragen liep de provincie enige vertraging op. Begin 2023 verwachten we hierover meer nieuws.

De erosiecoördinator zal samen met de gemeente werken aan de uitvoering van de erosiebestrijdende maatregelen vermeld in het gemeentelijk erosiebestrijdingsplan. De samenwerkingsovereenkomst start van zodra de subsidieaanvraag is goedgekeurd voor een periode van 3 jaar (en wordt daarna jaarlijks stilzwijgend verlengd). Telkens aan het begin van het jaar wordt door de erosiecoördinator een activiteitenrapport opgesteld waarin de werkelijke prestaties voor dat jaar vermeld zullen staan. 

Op 9 juni 2022 werd een overleg en een plaatsbezoek georganiseerd met de erosiecoördinator van het Steunpunt Erosie. De 14 knelpunten uit het erosiebestrijdingsplan werden in detail doorgenomen. Er zijn geen actuele problemen te melden. Het sluiten van de overeenkomst heeft in eerste instantie tot doel de samenwerking met het steunpunt erosie te officialiseren, om op afroep snel te kunnen handelen in geval van meldingen van erosieproblemen.

In een besluit van het college van burgemeester en schepenen van 28 juni 2022 werden de volgende actiepunten  goedgekeurd: 

  • Een pagina aanmaken over erosie op de gemeentelijke website met meldingsmogelijkheid en opladen van het erosiebestrijdingsplan. 
  • Eigen diensten aanspreken om oog te hebben voor erosieproblemen en fotomateriaal te verzamelen.
  • Aanspreken van verenigingen (Natuurpunt, wandelclubs) om oog te hebben voor erosieproblemen en hier melding van te doen.
  • Sensibilisering via de Landbouwraad. 

De 2 eerste acties werden opgenomen in het najaar van 2022. De andere acties worden ingepland in het voorjaar van 2023.

Tot op vandaag zijn er geen meldingen gecapteerd inzake erosieproblemen. De erosiecoördinator bezorgt ons begin 2023 het jaarrapport van haar activiteiten in 2022.

Tijd (indicator)

G

Tijd

Geld (indicator)

O

Geld

Er moet een bedrag vastgelegd worden om de gepresteerde uren van de erosiecoördinator te vergoeden. Deze kosten kunnen 100% gesubsidieerd worden maar moeten wel geprefinancierd worden door de gemeente. Begin 2023 verwachten we meer nieuws over onze subsidieaanvraag in dit kader.

Voor het uitvoeren van kleinschalige erosiebestrijdingswerken verleent het Erosiebesluit een subsidie van 75% van de totale kosten. Deze wordt verleend op basis van de kostenraming vóór de aanbesteding. Naast een forfait van 7% voor algemene kosten van de aanneming, komen de kosten van grondinname en van vergoeding van de gebruikers ook in aanmerking voor subsidiëring. Het budget nodig om erosiebestrijdingswerken uit te voeren is afhankelijk van verschillende (moeilijk in te schatten) factoren. Voor het uitvoeren van effectieve werken dient mogelijk wel budget te worden vrijgemaakt. 

(Budget) Jaarrekening 2022

Rekening 2021 Rekening 2022 MJP 2022 NIEUW