Bevoegde schepen
Andy Depetter

Status

In uitvoering

Stand van zaken (indicator)

G

Stand van zaken (toelichting)

Lokaal bestuur Denderleeuw is samen met de steden Ronse en Zottegem trekker van de TOP-20 maatregel "bedrijven en organisaties in de tertiaire sector en middenstand aanzetten tot het nemen van maatregelen m.b.t. energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en rationeel energieverbruik" binnen het regionaal klimaatplan Zuid-Oost-Vlaanderen

Op 10 augustus 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen tot deelname aan het project ‘Energiecoaching voor KMO’s te Denderleeuw’.  Op 20 augustus 2021 diende Solva hiervoor een aanvraagdossier in bij de provincie Oost-Vlaanderen in het kader van het subsidiereglement ‘Energieambassadeurs’. Op 25 november 2021 besliste de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen om voor het project ‘Energiecoaching voor KMO’s te Denderleeuw’ een toelage toe te kennen van 10 000 euro.

In de eerste helft van 2022 werd gestart met het opmaken van communicatiemateriaal en de aanbestedingsprocedure om een energiecoach aan te stellen door SOLVA en de werkgroep Denderleeuw - Ronse - Zottegem. Op 10 mei 2022 keurde het college van burgemeester en schepenen de toetreding tot het raamcontract van Solva goed, waarbij de opdracht 'Aanstellen van een energiecoach' werd toegewezen aan Zero Emission Solutions BV (ZES).

Vanaf juni werd gestart met de communicatie en werving van KMO's, onder meer via https://www.denderleeuw.be/energiecoaching-voor-kmos.

  • Een eerste oproep werd begin juni per brief breed uitgestuurd naar 1541 ondernemers in Denderleeuw.
  • Op 16 juni 2022 vond een workshop plaats georganiseerd door Unizo Denderleeuw met 40 aanwezigen. Zij werden over het project geïnformeerd en ontvingen een flyer. Een aantal onder hen zijn potentieel geïnteresseerd.
  • Op het netwerkevent voor lokale ondernemers van 19 juni 2022 werd eveneens het aanbod bekend gemaakt.

De kmo’s binnen de doelgroep van minimaal verbruik konden zich inschrijven tot 1 september 2022 volgens het first-come-first-serve principe. Indien zij een lager verbruik hadden, zouden zij op een wachtlijst gezet worden en in volgorde van het hoogste verbruik kunnen toetreden indien er nog plaatsen over waren. Hoewel het project zo breed mogelijk gecommuniceerd werd, bleek de interesse vanuit de kmo’s laag. Actieve werving (via telefoon) bleek dus noodzakelijk en werd opgestart door ZES in oktober 2022. De werving loopt nu nog steeds volop.

Het project loopt nog tot 31 december 2023. Gemikt wordt op 10 deelnemende KMO's . Het halen van de doelstelling zal afhankelijk zijn van de bereidwilligheid van KMO's in Denderleeuw om deel te nemen aan het project. Het ontbreekt KMO's vaak aan menskracht en expertise om zelf energiebesparende maatregelen te detecteren en uit te voeren. De deelnemende KMO's zullen begeleid worden door een energiecoach, die een energiescan uitvoert resulterend in een adviesrapport met verschillende maatregelen en het terugdringen van het energieverbruik. De energiecoach begeleidt de KMO's in de uitvoering van de maatregelen zodat er effectief investeringen en CO2-reducties volgen.

Ondertussen heeft één deelnemer bevestigd en de provisie betaald, en wordt de energiecoaching via ZES opgestart. In het voorjaar van 2023 wordt een overleg belegd met meerdere geïnteresseerden om verdere vragen te beantwoorden en de meerwaarde van het traject concreet toe te lichten.

  2022 2023
Aantal deelnemende KMO's rond energiecoaching 1  

Tijd (indicator)

O

Tijd

Risico-aspect is de bereidwilligheid van KMO's tot deelname. Dit wordt verder opgevolgd. 

Geld (indicator)

G

Geld

(Budget) Jaarrekening 2022

Rekening 2021 Rekening 2022 MJP 2022 NIEUW
Exploitatie
Uitgaven 1.000,00 0,00 0,00
Totaal Exploitatie -1.000,00 0,00 0,00