Bevoegde schepen
Yves De Smet

Status

In uitvoering

Stand van zaken (indicator)

G

Stand van zaken (toelichting)

Denderleeuw wil een aantrekkelijke gemeente zijn en legt de lat hoog op het vlak van beeldkwaliteit. Elk project of elke ingreep moet passen binnen de bestaande ruimtelijke context. Om dit te bereiken kan op vandaag al gebruik gemaakt worden van een intensieve toets aan de goede ruimtelijke ordening dat voorhanden is via het vergunningscriterium ex artikel 4.3.1 VCRO waarbij de overheid nagaat of het project inpasbaar is in haar omgeving en dit naar schaal, ruimtegebruik, functionele inpasbaarheid, bouwdichtheid en visueelvormelijke elementen toe. Het zijn deze criteria van de goede ruimtelijke ordening die samen moeten zorgen voor een ‘inpasbaarheid’ in het straatbeeld.

Maar met enkel het aspect van de ‘goede ruimtelijke ordening’ hebben we als vergunningverlenende overheid een minder grote overtuigingskracht dan wanneer de beleidslijnen staan uitgeschreven in stedenbouwkundige verordenende voorschriften. Om de beeldkwaliteit te vrijwaren is de toets aan de goede ruimtelijke ordening niet voldoende gebleken, en is een stedenbouwkundige verordening vereist.

 

Op de GECORO van 16 juni 2022 werd de algemene stedenbouwkundige verordening reeds in voorontwerp voorgelegd. Op die manier werden verschillende insteken vanuit de GECORO al voorafgaandelijk verwerkt aan de initiatie van de vaststelling van de verordening. Er kan verwezen worden naar het verslag van de GECORO van 16 juni 2022 waaruit bleek dat de verordening als een welgekomen en rechtszekerheid biedend instrument onthaald werd. Er waren enkele inhoudelijke opmerkingen die verwerkt werden. 

Op 15 november 2022 besliste het college van burgemeester en schepenen tot de opmaak van een verordening en het nemen van alle nodige maatregelen daartoe. Conform de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening moeten immers een aantal stappen doorlopen worden. Zo moet het ontwerp voor advies worden voorgelegd aan het departement, de deputatie en de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening. Bij volgende instanties werd advies gevraagd en verkregen:

  • Agentschap Natuur en Bos
  • Agentschap Onroerend Erfgoed
  • Agentschap Wegen en Verkeer
  • De Vlaamse Waterweg
  • Departement Landbouw en Visserij
  • Departement Mobiliteit en Openbare Werken
  • Departement Omgeving
  • Deputatie provincie Oost-Vlaanderen
  • Dienst Integraal Waterbeleid provincie Oost-Vlaanderen

Ondertussen is de adviestermijn voorbij en werden de inhoudelijke opmerkingen die in de adviezen waren geformuleerd, in de verordening ingeschreven en aangepast. 

In 2023 verwachten we de beslissing over de ontheffing van de planMER-plicht naar aanleiding van de overgemaakte adviezen en de gemaakte plan-MER-screening. Hierna zal op de GECORO de herwerkte verordening worden voorgelegd voor advies en kan het openbaar onderzoek georganiseerd worden. De definitieve vaststelling van de algemene stedenbouwkundige verordening wordt voorzien in de loop van 2023. Hiervoor zitten we op schema. 

Tijd (indicator)

G

Tijd

Geld (indicator)

--

Geld

(Budget) Jaarrekening 2022

Rekening 2021 Rekening 2022 MJP 2022 NIEUW