Trekker CBS
Jan De Nul
Jo Fonck

Status
In uitvoering

Planning
Startdatum: 01-01-2020
Einddatum: 31-12-2025

(Budget) Jaarrekening

Rekening 2021 MJP 2021 NIEUW
Investering
Totaal Investering 0,00 0,00



Toelichting

Vanaf 1 januari 2021 werkt de Erfgoedcel Denderland waartoe ons lokaal bestuur behoort volgens een nieuw beleidsplan. De Erfgoedcel zette verschillende acties op rond ons lokaal erfgoed:

  • De inventarisatie van het religieus roerend erfgoed in de Sint-Annakerk in Leeuwbrug en in de kerk van Huissegem werd in het voorjaar van 2021 afgewerkt door een team van vrijwilligers, onder begeleiding van de Erfgoedcel. Dit kadert binnen een breed inventarisatieproject waarbij het religieus erfgoed van heel Denderland (Denderleeuw, Aalst, Ninove, Haaltert, Lede en Erpe-Mere) in kaart wordt gebracht.
  • Communicatie rond de meester-leerling trajecten die in de vorm van verschillende mini-documentaires in beeld werden gebracht door de Erfgoedcel. De trajecten konden worden opgezet met Vlaamse subsidies. De Erfgoedcel bracht hun leertraject in beeld. Specifiek voor Denderleeuw werd een meester-leerling traject opgezet rond glasrestauratie onder begeleiding van Marc De Neve van Vitrotech.
  • Lancering van het fotoboek 'Kerkschatten op straat' in het voorjaar van 2021 waarin unieke religieuze objecten op een moderne en blijvende manier in het straatbeeld werden gebracht. In Denderleeuw kwam het beeld van Sint-Anna te Drieën aan bod in het fotoboek. Dit beeld werd in 2020 in de kijker gezet met een moderne interpretatie in de vorm van een speeltuig op het grasplein nabij het administratief centrum.
  • De krant De Wellenaar werd gedigitaliseerd en online ontsloten voor het publiek via de website Made in Denderland.
  • Met het Priester Daens-fonds en andere partners werd een samenwerkingsverband opgezet om het Daensistische erfgoed op een blijvende manier in de kijker te zetten. Er wordt gewerkt aan een educatief pakket voor de scholen en de plaatsing van erfgoedborden. Voor Welle, Iddergem en Denderleeuw krijgen de borden stilaan vorm. Dit wordt uitgerold in 2022.
  • De Erfgoedcel implementeerde in de eerste helft van 2021 een vernieuwde subsidielijn voor erfgoedprojecten en communiceerde hierover in onze Schakel om dit te promoten.
  • Daarnaast werd een nieuwe ondersteuningslijn ontwikkeld in de vorm van begeleidingstrajecten om atypische doelgroepen actief aan de slag te laten gaan met cultureel erfgoed op een vernieuwende manier.
  • Sinds het voorjaar van 2021 wordt een extra promokanaal (Hullaballoo, een blog rond industrieel erfgoed) ingezet voor de verkoop van de gids 'Stroom, erfgoed langs spoor en Dender'. Ook Denderleeuw werd op die manier mooi in beeld gebracht als onderdeel van wandel- en fietstrajecten.
  • Begin 2021 is een traject opgestart om de traditie van de Sint-Antoniusvieringen in heel Vlaanderen te laten erkennen als immaterieel erfgoed. Bedoeling is te komen op de Inventaris Vlaanderen van het immaterieel cultureel erfgoed als officiële erkenning. In onze regio gaat het om 2 bloeiende vieringen, namelijk in Herdersem én Iddergem waar deze oude traditie sinds enkele jaren nieuw leven werd in geblazen. Het traject wordt opgevolgd door Erfgoedcel Denderland, in overleg met de Heemkundige Kring Iddergem.
  • Begin 2021 werd de IOED Denderland (intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst voor Aalst, Erpe-Mere, Haaltert, Lede, Denderleeuw en Ninove) officieel opgericht. Dit is het resultaat van een samenwerking tussen Erfgoed Denderland, Solva en Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen. Deze dienst staat in voor een regionale onroerend erfgoedwerking met steun van de Vlaamse overheid. Intussen werd een expert bouwkundig erfgoed aangeworven bij de IOED. De actualisatie van de inventaris bouwkundig erfgoed werd opgestart. Daarnaast is er binnen Solva een archeologische component en bij Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen expertise over landschappelijk erfgoed.
  • De Academie voor Carnavalskunsten is een initiatief van de Stad Aalst dat al enkele jaren bestaat. In 2021 werd het aanbod van deze academie onder impuls van de Erfgoedcel sterk uitgebreid met een lezingenreeks over de geschiedenis van carnaval, workshops rond ruitenschilderen en kostuums maken, ... Dit aanbod werd ook in onze gemeente gepromoot en kon ook deelnemers uit de Denderleeuwse carnavalswereld aantrekken.
  • Eind 2021 werd het Transitdepot Denderland in Aalst geopend met een digitaal Erfgoedcongres. Dit is een tijdelijk depot voor erfgoedcollecties uit het werkingsgebied van Erfgoedcel Denderland. In het conservatieatelier kunnen collecties worden binnengebracht, om te reinigen/behandelen, inventariseren, fotograferen en - indien aangewezen - verpakken. Daarna keren de erfgoedobjecten terug naar de collectiebeheerder die ze dan op een betere manier kan bewaren. Vrijwilligers spelen een vitale rol in het transitdepot. In 2021 werd hiervoor een nieuw team van vrijwilligers opgeleid die vanaf 2022 wekelijks in het depot aan de slag zullen gaan. In het erfgoedatelier kregen zij vormingen rond behoud en beheer van erfgoed, textiel, behandeling van verschillende materialen en objectfotografie. Eén van de mensen die zich hiervoor engageerde is afkomstig uit Welle.

In 2021 was er ook een volgend participatiemoment met de inwoners van Iddergem rond de toekomstplannen voor de kerk van deze deelgemeente in het kader van de herbestemming van het gebouw (zie ook A40231). 

G

Kwaliteit

G

Tijd

G

Geld