Thesauriebeheer

Thesaurietoestand en liquiditeitenprognose

Thesaurietoestand en liquiditeitenprognose

Terug naar navigatie - Thesaurietoestand en liquiditeitenprognose

 

 

 

 

Quick ratio, of acid test ratio, is een kengetal om de financiële toestand en specifiek de liquiditeit van een bedrijf te meten. Het geeft de mate aan waarin de verschaffers van het kort vreemd vermogen uit de vlottende activa kunnen worden betaald. Hier worden alleen de voorraden, in tegenstelling tot de current ratio, niet meegerekend. Deze kunnen vaak niet in zijn geheel verkocht worden, omdat daarmee de continuïteit van de onderneming in gevaar komt. Bovendien zal verlies van waarde bij gedwongen verkoop van de voorraden niet uit te sluiten zijn. De quick ratio wordt met de volgende formule berekend:

Quick ratio = Vlottende activa - voorraden + liquide middelen/kort vreemd vermogen

Een gezonde waarde is 1 of hoger. Wel moet er rekening gehouden worden met de betalingstermijnen. Als die van debiteuren langer is dan crediteuren kan men bij een waarde van 1 toch in gevaar komen.

 

Werkkapitaal (ook wel nettowerkkapitaal of nettobedrijfskapitaal) is het verschil tussen de vlottende activa (voorraden, debiteuren, liquide middelen) op de balans van een onderneming en de vlottende passiva (crediteuren en overige kortlopende schulden). 
Het nettobedrijfskapitaal wordt berekend aan de hand van de volgende formule:

nettobedrijfskapitaal = vlottende activa – kort vreemd vermogen
of:
nettobedrijfskapitaal = (eigen vermogen + voorzieningen + lang vreemd vermogen) – vaste activa

De eerste benadering wordt meestal gebruikt bij de voorstelling van het nettobedrijfskapitaal als een liquiditeitsmaatstaf. De liquiditeit is voldoende indien de vlottende activa groter zijn dan het vreemd vermogen op korte termijn.
De tweede benadering evalueert de liquiditeit van de onderneming op basis van de financieringswijze van de vaste activa. Een positieve waarde van het nettowerkkapitaal betekent dat er meer eigen vermogen en lang vreemd vermogen is aangetrokken dan dat er nodig is om de vaste activa te financieren. Dit geeft een solide beeld weer van de huidige situatie van de onderneming. 

 

Evolutie voornaamste inkomsten en uitgavenstroom