Trekker CBS
Jan De Nul

Status
Uitgevoerd

Planning
Startdatum: 01-01-2020
Einddatum: 31-12-2025

(Budget) Jaarrekening

Rekening 2021 MJP 2021 NIEUW
Exploitatie
Totaal Exploitatie -11.704,12 -15.280,00



Toelichting

De varkenskopverkoop of Sint-Antoniusviering georganiseerd in Iddergem i.s.m. de werkgroep Erfgoed, kon in 2021 niet plaatsvinden omwille van de coronacrisis. 

Als lokaal bestuur verleenden we onze medewerking aan het Centrum voor Agrarische Geschiedenis voor een mogelijke erkenning van de Sint-Antoniusvieringen op de Vlaamse Inventaris immaterieel erfgoed. Er wordt een overzicht samengesteld van de bestaande Sint-Antoniusvieringen in Vlaanderen en het hieraan verbonden erfgoed. Het uiteindelijke doel zou een erkenning zijn op de Vlaamse Inventaris Immaterieel erfgoed. In onze regio gaat het om twee vieringen, in Herdersem en Iddergem. Het traject wordt voor ons opgevolgd door Erfgoedcel Denderland, in overleg met de Heemkundige Kring Iddergem. 

Het fotoproject in de stationstunnel werd verder uitgewerkt, i.s.m. fotograaf Yves Nevens. Hierbij werden zwart-wit foto's genomen van bekende, minder bekende en beruchte Denderleeuwenaren, voorzien van een woordje uitleg. Samen met de werkgroep Erfgoed werd een overzicht gemaakt van inwoners die hier een plekje in verdienen. Door corona werd het project geïntegreerd in de alternatieve Kunstroute. Onder de naam 'Denderleeuw in Beeld 20+21' werden de foto's op diverse plaatsen in Denderleeuw tentoongesteld in een openlucht foto-expo. De expo bevatte slechts 36 van de 41 foto's. Tot eind juni kon men online iemand voordragen voor één van de resterende 5 portretten waarmee de expo werd vervolledigd. Gezien het succes van de tentoonstelling de voorbije zomer en de vele positieve reacties die de foto’s uitlokten werd de expo uiteindelijk verlengd tot eind oktober. In het voorjaar van 2022 krijgen de foto’s hun definitieve plaats in de stationstunnel waar ze te bewonderen zijn door de talrijke treinreizigers die er halt houden of op doortocht zijn in het station van Denderleeuw. 

Op 11 november werd traditioneel Wapenstilstand gevierd. Omwille van de stijgende coronabesmettingen in Denderleeuw werd beslist om de plechtigheden in te korten. Na de hulde en het neerleggen van een bloemenkrans op de begraafplaats in Welle onder begeleiding van de Harmonie Sint-Cecilia Welle werd de misviering gehouden in de Sint-Annakerk in Leeuwbrug . De optocht, gevormd door de brandweer, Koninklijke Harmonie de Dendergalm, het schepencollege, de raadsleden en het Rode Kruis, ging vervolgens naar de begraafplaats van Denderleeuw. Twee authentieke legerjeeps zorgden voor de begeleiding van de optocht naar de begraafplaats. Aan het monument ter nagedachtenis van Dr. Cochez en het gedenkteken voor de gesneuvelde soldaten aan de Sint-Amanduskerk werd eveneens een bloemenkrans neergelegd. De receptie in Den Breughel werd door corona geannuleerd. 

Ook organisatoren NSB Iddergem en de Heemkundige Kring beslisten om de viering rond wapenstilstand in Iddergem in te korten. Na de eucharistieviering in de kerk werd een optocht gehouden naar de begraafplaats, gevolgd door een kransneerlegging. De receptie en de maaltijd in de parochiezaal werden afgelast. 

G

Kwaliteit

G

Tijd

G

Geld