Trekker CBS
Marnick Vaeyens

Status
In uitvoering

Planning
Startdatum: 01-01-2020
Einddatum: 31-12-2025

(Budget) Jaarrekening

Rekening 2021 MJP 2021 NIEUW
Exploitatie
Totaal Exploitatie -45.225,74 -45.000,00



Toelichting

G

Kwaliteit

In de voorbije jaren werden er een 30-tal bloemenmanden geplaatst over het hele grondgebied. Het schepencollege besliste eind 2019 om meer bebloeming te voorzien in Denderleeuw, door ook bloemenmanden te plaatsen in onder andere de Hoogstraat, De Nayerstraat, Regentiestraat, ... Dit om onze toegangswegen naar het centrum en de dorpskernen nog meer op te fleuren. Zo verdriedubbelde het aantal manden op 1 jaar tijd. Voor het dienstjaar 2022 zullen 30 bloemmanden minder in het straatbeeld gehangen worden. Dit omdat het jaarlijks budget verminderd werd naar 40.000 euro. 

Als lokaal bestuur zetten we ook al enkele jaren in op een gevarieerde beplanting met vaste planten, om meer variatie te creëren in hoogte en verschillende bloemensoorten en -kleuren. Van de vroege lente tot de late herfst kan je in verschillende borders in onze gemeente kleurrijke bloemenparels ontdekken. Dit is interessant voor bijen en andere bestuivers, dus ideaal in het kader van biodiversiteit. Ook in 2021 werden nieuwe borders met prairiebeplanting aangelegd op de parking van Site Veldstraat, ter hoogte van rusthuis Sint-Rafaël in de Kasteelstraat, de troostplek in de Broekstraat en de Spoorweglaan.

In 2020 tekenden we in op het Bomencharter. Hierbij werd het engagement aangegaan om zoveel mogelijk bijkomende bomen aan te planten. In 2021 werden er 145 extra bomen aangeplant, waaronder 61 fruitbomen, op locaties als het kerkhof van Denderleeuw, het speelplein Patrijzenlaan en Braamland, het Broekpark, de Kasteelstraat, Spruitjeshof, ... De extra fruitbomen en kleinfruit dat werd aangeplant, vormt nu een plukroute in de gemeente langsheen verschillende speelpleintjes en het Broekpark.

Om dit in de kijker te plaatsen namen we dit jaar opnieuw deel aan de 'Openbaar groen-awards'. Dit is een wedstrijd van de Vereniging van openbaar groen waarop lokale besturen kunnen inschrijven met projecten in het kader van groenaanleg. Ons bestuur behaalde in 2020 een verdiende award en wacht nu de resultaten voor 2021 af.

Jaarlijks organiseren we als lokaal bestuur ook een bebloemingswedstrijd met mooie prijzen. In onze dichtbebouwde gemeente is de aanleg van openbaar groen immers niet altijd overal mogelijk. Sommige straten ogen daardoor vaak vrij kleurloos. Inwoners kunnen een handje helpen om hun buurt of straat op te fleuren door gevelbebloeming te plaatsen of een voortuin en/of geveltuintje in te richten. De bebloemingswedstrijd wil deze groene benadering stimuleren en bewijzen dat we allemaal ons steentje kunnen bijdragen tot een kleurrijk, fleurig Denderleeuw.

  2020 2021 2022 2023 2024 2025
Aantal deelnemers bebloemingswedstrijd 20 30        

 

Op 29 juni 2021 keurde de gemeenteraad een reglement goed rond de aanleg van straatgeveltuinen. Dit is een concrete uitvoering van ons klimaatplan. Straatgeveltuinen hebben immers klimaatadaptieve positieve effecten op de omgeving. Ze nemen CO2 op, zorgen voor verkoeling, zorgen voor buffering van water, een betere luchtkwaliteit, vergroten de biodiversiteit én zorgen voor kleurrijke, sfeervolle straten. Als lokaal bestuur maken we nu budget vrij om de aanvragers van een straatgeveltuin te ontzorgen door de voorbereidende werken door onze diensten te laten uitvoeren, plantgoed te voorzien en de nodige klimhulp te bezorgen. De aanvrager staat zelf in voor de aanplanting. 

  2021 2022 2023 2024 2025
Aanvragen straatgeveltuintjes
(waarvan eentje waarbij eigenaar uiteindelijk niet overging tot realisatie en eentje die wordt meegenomen bij de werken in de Moreelstraat)
       
Realisatie straatgeveltuintjes 8
(6 aan privéwoningen + 2 aan panden van ons lokaal bestuur)
       

 

Begin 2021 werd het onthardingsproject van de verkeerseilandjes opgestart. Onze eigen wegen- en groenploeg zorgden voor de uitvoering. Het asfalt op de aansteek naar het pleintje aan Hoogsteenveld werd vervangen door een graszone, op de rotonde Lindestraat-Dwarsstraat kwam prairiebeplanting, aan de Grooten Moortelhoek-Beekstraat werden de bestaande rijbaan en parkeerstroken vervangen door een groenzone met prairiebeplanting en bomen plus een fietsdoorsteek, ... De komende jaren zal er stapsgewijs verder gewerkt worden aan de ontharding van kleine stukjes op ons grondgebied.

G

Tijd

O

Geld