Trekker CBS
Andy Depetter
Yves De Smet

Status
In onderzoek

(Budget) Jaarrekening

0,00 0,00



Toelichting

Sedert decennia tracht lokaal bestuur Denderleeuw de Vlamovensite een meer waardevolle invulling te geven. Deze visie kadert binnen het beleid om het open landbouwkarakter van de kouter te behouden en zelfs te versterken, met aandacht voor natuur en recreatie. 

Reeds in 2003 werd de eerste officiële stap gezet met de opmaak van een Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan. Het plan stelde onder meer dat spontane natuurontwikkeling in de uitgegraven zones moet worden gerespecteerd en dat landbouwgronden maximaal moeten worden gevrijwaard. Onze organisatie kreeg toen echter een negatief antwoord van het Agentschap Landbouw. 

Op 23 juli 2010 stelde de Vlaamse Regering het Bijzonder Oppervlaktedelfstoffenplan Vlaamse Leemstreek definitief vast. Hierin blijft het bestaande ontginningsgebied van 17 hectare behouden. De voorgenomen uitbreiding van 30 hectaren werd niet opgenomen, dankzij de succesvolle actie ‘Red de Kouter’ die door ons lokaal bestuur samen met inwoners en verenigingen werd op poten gezet. 

Eind 2015 probeerde Denderleeuw om de Vlamoven aan te kopen. Op basis van de schattingsprijs moest de gemeente het afleggen tegen private firma’s. Sindsdien is een spel van kat en muis aan de gang, met verschillende aanvragen voor omgevingsvergunningen voor de verdere uitbreiding of opvulling van de site, waartegen het lokaal bestuur telkens bezwaar aantekent.

Zo was er ook in 2020 nog een omgevingsvergunningsaanvraag van 2 firma's. Ondanks een eerdere weigering en de bezwaren van ons lokaal bestuur verleende de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen uiteindelijk wel een vergunning aan beide firma’s voor de opvulling en uitbreiding van de leemgroeve. Waarop onze organisatie een beroepsprocedure in gang zette bij de bevoegde minister.

De Vlaamse regering weigerde in maart 2021 de vergunningsaanvraag om de Vlamovenput op te vullen en heeft op 6 oktober 2021 ook het vergunningsbesluit van de Oost-Vlaamse deputatie om het bestaande leemontginningsgebied in de Vlamovenkouter uit te breiden formeel opgeheven. Hiervoor werden lokaal bestuur Denderleeuw en de firma gehoord tijdens de gewestelijke omgevingsvergunningencommissie. Deze volgde onze argumentatie inzake verkeersveiligheid, stofhinder, volksgezondheid, ... en gaf een ongunstig advies. Bovendien gaf de commissie ook aan dat de milieu-effecten van de nieuw voorgestelde transportroute in het aanvraagdossier niet onderzocht werden en dat er dus een nieuw milieueffectenrapport nodig is. Hierop heeft Vandersanden op 20 september zijn aanvraag voor een omgevingsvergunning ingetrokken. Waarna dus ook de Vlaamse regering het besluit van de Oost-Vlaamse deputatie formeel opgeheven heeft

Delegatie planningsbevoegdheid

Op 21 april 2021 duwde het Lokaal Bestuur Denderleeuw het dossier in een nieuwe stroomversnelling door de delegatie van planningsbevoegdheid voor het opmaken van een gemeentelijk RUP aan te vragen. In het Ministerieel Besluit van 11 november 2021 wordt deze planningsbevoegdheid gedelegeerd aan lokaal bestuur Denderleeuw. Dit betekent dat de site via een GRUP kan worden herbestemd op initiatief van het lokaal bestuur. Wel moeten de nodige overgangsmaatregelen opgenomen worden voor het verderzetten van de vergunde leemontginning. 

Parallel wordt er via provinciaal initiatief een PRUP Dender Wind opgestart. 

Er wordt in de loop van 2022 bekeken op welke manier de beide ruimtelijke ontwikkelingsinitiatieven het best met elkaar verzoend kunnen worden. Het herbestemmingsinitiatief kan nadien opgestart worden. 

G

Kwaliteit

G

Tijd

G

Geld