G
Terug
A10410 Inzetten van opbouwwerkers in wijk Hemelrijk
Trekker CBS
Sofie Renders
Status
In uitvoering
(Budget) Jaarrekening
Rekening 2021 | MJP 2021 NIEUW | ||
Exploitatie | |||
Totaal Exploitatie | -95.450,00 | -103.505,00 |
Toelichting
Het opbouwwerk versterkt de wijkwerking via drie sporen:
COMMUNITY BUILDING
- In de zomervakantie werden drie zomerbarmomenten georganiseerd, telkens met een ander thema. Deze activiteit wordt steeds meer gedragen én georganiseerd door vrijwilligers. De vraag dringt zich stilaan op of deze Zomerse Wijkbar niet stilaan het wijkgebonden karakter ontgroeit gezien burgers van buiten de wijk een glaasje mee komen drinken en zich zelfs als vrijwilliger aanbieden. Tegelijk klinkt vanuit de buurt de vraag of de wijkbar op een andere, meer centrale locatie kan doorgaan zoals aan de blokken.
- De rommelmarkt, getrokken door een buurtbewoner, kon wegens corona in 2021 niet worden georganiseerd. Bedoeling is in 2022 een doorstart te nemen en dit evenement te koppelen aan de 50ste verjaardag van de wijk. De rommelmarkt zal plaatsvinden op 18 april 2022.
- Met de aanleg van een petanqueveld werd ingezet op het kleine ontmoeten tussen jong en oud.
RUIMTE
- Speelruimte: De ancien-buurtopbouwwerker merkt duidelijk een verschil t.o.v. de beginjaren van het buurtwerk in 2019. Volgens hem zijn er geen adolescente jongeren meer in de wijk die het te bont maken tussen de appartementsblokken van de Meiboomlaan. Veel van deze jongeren hebben hun weg gevonden naar de Hang-Out in de Palaver en het jeugdopbouwwerk op de sportvelden. In de schoolvakanties komen er enkel nog signalen binnen van 'overlast' mbt spelende kinderen jonger dan 12 jaar. De opbouwwerker komt hierin niet tussen, maar tracht ouders en bewoners met elkaar in gesprek te laten gaan.
Vanuit het opbouwwerk wordt gewert rond safe spaces voor jonge kinderen in de publieke ruimte aan en rond De Palaver. Kinderen zijn er welkom om te spelen, kunnen er gebruiken maken van wifi, hebben ruimte om te skaten, maken gebruik van zitbanken om te praten en hebben sanitair in de buurt (Palaver). Het autoluw maken van de parking tijdens de zomermaanden, draagt bij aan deze veilige speel- en 'zijn'-plek. Eens de kinderen ouder worden, stromen ze automatisch door naar het jeugdopbouwwerk van Uit De Marge vzw. Velen kunnen bijna niet wachten tot ze mogen deelnemen aan de activiteiten in en rond de Hang-out.
- Afval en invulling publieke ruimte: op 16 oktober 2021 organiseerde Woonclub Hemelrijk een buurtbabbel met de bewoners in en rond de appartementsblokken van de Hemelrijklaan en Meiboomlaan. De aanleiding hiervoor was de introductie van gewogen DIFTAR door Ilva. De opbouwwerker stelde vast dat de ILVA-afvalcontainers steeds vaker in de publieke ruimte bleven staan. Op de buurtbabbel polsten de Woonclub en ons lokaal bestuur naar eventuele alternatieven om dit probleem op te lossen. De idee van een collectieve ondergrondse afvalcontainer werd gedragen door de aanwezige buurtbewoners en buurtbewoners die de opbouwwerkers via hun deur-aan-deur-contacten hadden bereikt. Er wordt bekeken wat mogelijk is.
GRONDRECHTEN
- Wonen: naast gewogen diftar besprak de Woonclub Hemelrijk ook de publieke ruimte rond de appartementen van de Meiboomlaan / Hemelrijklaan en het masterplan inzake renovaties van Dewaco in de wijk Hemelrijk. Bij de zelfevaluatie gaven de leden aan dat ze ondanks de slechte omstandigheden (coronamaatregelen) toch flink wat werk hebben verzet. Dit motiveert de club om de kerngroep uit te breiden en er volgend jaar minstens even hard in te vliegen.
- Gezondheid: vanuit het outreachend werk in de wijk werden regelmatig vragen over corona ontvangen. Inwoners willen hun verhaal of twijfel kwijt. Waar nodig wordt doorverwezen naar een huisarts.
- Sociale bescherming: zowel tijdens de onthaalmomenten in de Palaver als op straat of huisbezoek wordt de buurtopbouwwerker aangesproken met grote en kleine vragen van bewoners. Vragen rond financiële noden, huisvestigingsproblemen en vragen m.b.t. verblijfsstatuut worden zorgzaam doorverwezen. De meeste doorverwijzingen gebeuren naar de sociale dienst, CAW of CGGZ. Andere vragen neemt de buurtopbouwwerker zelf op.
G
Tijd
G