Trekker CBS
Yves De Smet

Status
In onderzoek

Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2023

(Budget) Jaarrekening

Rekening 2021 MJP 2021 NIEUW
Investering
Totaal Investering -23.533,18 -100.000,00



Toelichting

G

Kwaliteit

RUP Centrum: focus herinrichting dorp

In 2011 werd het masterplan centrum principieel goedgekeurd. Dit masterplan voorziet voor het centrum een ambitieus inrichtingsvoorstel dat de dorpskern van Denderleeuw een nieuwe structuur en uitstraling moet geven. Voor de concrete uitwerking van dit masterplan werd vervolgens het RUP Centrum opgemaakt dat definitief werd vastgesteld en goedgekeurd in 2012.

In het algemeen beoogt dit RUP de versterking van de publieke functies, de uitbouw van het handelsapparaat in de dorpskern, de herinrichting van het publiek domein en de opwaardering van de relatie tussen de dorpskern en het Denderlandschap, om het centrum van Denderleeuw te laten heropleven. 

In het RUP worden verschillende projectzones gedefinieerd, waarvan er enkele zeer concreet op het Dorp en haar inrichting betrekking hebben.

Project De Schakel + Herinrichting Openbare Ruimte

Binnen de projectzone P1 ‘stedelijke schakel’ wordt de doelstelling van het RUP geconcretiseerd door de inplanting van vier volumes, geclusterd rond een centrale publieke verblijfsruimte.

Er wordt in een privéontwikkeling voorzien waarbij appartementsgebouwen met een multifunctioneel gelijkvloers worden voorzien. De centrale publieke ruimte van de stedelijke schakel clustert deze volumes en organiseert de toegangen naar de publieke functies en de ondergrondse parking. Onder de volledige ‘zone voor pleinen’ en aangrenzende bestemmingzones kan volgens het RUP Centrum een parkeergarage met bijhorende toegangen en aanhorigheden worden ingericht. De mogelijkheid een ondergrondse parking in te richten betreft aldus onder meer de volledige projectzone P1, en niet enkel de zone onder de publieke ruimte. Zowel de functie en invulling van de pleinen als de parkeergelegenheid zijn vastgelegd in het RUP Centrum. Om de parkeerdruk weg te nemen op de nieuwe pleinen schrijft het RUP voor dat parkeren verplicht ondergronds moet, zowel voor de bewoners van de nieuwe gebouwen als voor bezoekers van het centrum.

Uit deze clustering van private en publieke functies blijkt reeds dat de projectzone P1 één globaal project betreft, dat enkel op samenhangende wijze ontwikkeld kan worden.

Dit geldt verder in de eerste plaats op technisch vlak, bv. voor de realisatie van de parking onder private en publieke eigendom. Dit geldt echter ook op stedenbouwkundig en architectonisch vlak, nu het RUP bij elke stedenbouwkundige aanvraag de indiening van een ‘globaal richtplan’ vereist. Gelet op de doelstellingen van algemeen belang van het RUP en de concrete voorschriften die het RUP daartoe bevat, is voor de uitvoering van het RUP een samenwerking tussen de verschillende in de projectzone betrokken partijen onontbeerlijk. Bijgevolg hebben partijen, ook rekening houdend met de specifieke eigendomsstructuur, de opportuniteit en de mogelijkheid onderzocht om gezamenlijk te streven naar de ontwikkeling van de projectzone P1 ‘stedelijke schakel’. 

Ter voorbereiding en opstart van het project werd er eind 2020 al een afsprakenkader met Solva en private partner ODC goedgekeurd door de gemeenteraad.

De concrete uitwerking hiervan werd opgestart in 2021. Zowel een raadsman als mobiliteitsexpert werden aangesteld om het project in verdere goede banen te leiden. Dit enerzijds om het ontwikkelingsproces en de omgevingsaanvraag via ODC te faciliteren maar anderzijds om de mobiliteitsproblematiek rond dit project en het hele gebied in kaart te brengen. De start van de uitvoering van deze werken is voorzien in 2022-2023.

Dit alles resulteerde in een samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente Denderleeuw, ONTWIKKELING DENDERLEEUW CENTRUM NV, in het kort ODC NV en SUSTAINABLE DEVELOPMENT MATTERS NV, in het kort SDM NV.  Deze samenwerkingsovereenkomst werd eind 2021 goedgekeurd door de gemeenteraad. Hierover werd zowel via de website als de pers uitgebreid gecommuniceerd. 

In de loop van 2022 zullen de noodzakelijke omgevingsvergunningsaanvragen voor het private project worden ingediend. 

Daarnaast werden simultaan de eerste stappen gezet om een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met de intercommunale Solva voor de heraanleg van het openbaar domein. Hierbij is het de bedoeling om ons als lokaal bestuur te laten begeleiden door Solva voor de opmaak van een lastenboek tot aanstellen ontwerper. Dit lastenboek evenals de samenwerkingsovereenkomst met Solva zal begin 2022 geagendeerd worden op de gemeenteraad.

Project Denderlink

Als deel van de uitvoering van het RUP Centrum zal een trage verbinding gecreëerd worden tussen de Guido Gezellestraat en de Fonteinstraat, en de Fonteinstraat en het Denderpark. De gemeenteraad keurde het wegtracé zoals voorgesteld in de vergunningsaanvraag van Smarthome goed op 29 april 2021. Dit project Denderlink werd definitief vergund op 25 mei 2021 door het schepencollege. Zowel het ontwerp van het project Denderlink als het wegtracé is de resultante van doorgedreven en succesvolle voorbesprekingen tussen gemeente en ontwikkelaar op basis van de mogelijkheden geboden door het RUP.

Dit zal de eerste daadwerkelijke opwaardering zijn in het centrum die zichtbaar zal zijn in het straatbeeld met de bouw van 17 woongelegenheden, 2 commerciële ruimtes, een ondergrondse parkeergarage en 3 eengezinswoningen, met aandacht voor woon - en leefkwaliteit in ons centrum. 

Ontwerp A2S-Architecten

G

Tijd

G

Geld