A40102 Onthaal van nieuwe medewerkers, door- en uitstroom herbekijken. Inzetten op talent
Omschrijving (toelichting)
Alleen al vorig jaar verwelkomden gemeente- en OCMW-bestuur samen zo’n 39 nieuwe (ook tijdelijke) personeelsleden. Onder het motto ‘je krijgt maar één kans om een goeie eerste indruk te maken’ moet een bijgestuurd onthaalbeleid de positie van de gemeente en OCMW verstevigen in de strijd om talent, en tegelijk vormt dit de basis van het retentiebeleid. Er is al een onthaalbeleid met checklists en onthaalgesprekken: deze worden onder de loep genomen, getoetst aan de praktijk en verbeterd waar mogelijk. Zo moet er nog meer aandacht komen voor thema’s als veiligheid op het werk en informatieveiligheid.
Het is de bedoeling ook voor door- en uitstroom een duidelijk beleid uit te werken met checklists en doorstroom- of exitgesprekken. Formele procedures voor door- en uitstroom ontbreken voorlopig immers. Het is een uitdrukkelijke vraag vanuit het informatieveiligheidsplan om hier werk van te maken.
Vanuit de dienst Personeel moet bovendien een proces georganiseerd worden om personen die al heel wat jaren in een job zitten te vragen hoe ze hun functie zien, wat ze liever zouden doen, wat hen energie geeft of kost. Niet met de angst of de verplichting om te veranderen, maar om de nieuwsgierigheid aan te wakkeren daar waar het mogelijk is binnen de contouren van een lokale overheid. Dit proces geeft de nodige ruimte om zicht te krijgen op wat we in huis hebben om de steeds wijzigende rollen en functies binnen een lokaal bestuur in te vullen. Duurzame inzetbaarheid is de sleutel en daarin speelt levenslang leren een cruciale rol. Een goed uitgewerkt vormingsbeleid is een meerwaarde in het proces van levenslang leren. Inzicht in het screenen en benutten van talent aanwezig in de organisatie is bovendien een kerncompetentie binnen de dienst Personeel.
(Budget) MJP overzicht Aanpassing 2023
MJP 2023 OUD | MJP 2023 NIEUW | MJP 2024 OUD | MJP 2024 NIEUW | MJP 2025 OUD | MJP 2025 NIEUW |