Verplichte adviezen

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Aan de opmaak van een nieuw meerjarenplan voor de periode 2020-2025 gaat een heel traject vooraf op het vlak van beleidsvoorbereiding. Dit traject werd niet alleen door ambtenaren en mandatarissen afgelegd, maar op heel wat momenten werden inwoners en adviesorganen uitgenodigd om hieraan mee te werken:

  • het belevingsonderzoek ‘Kinderen en jongeren in de nevelstad’ door Kind & Samenleving (2015)
  • het Startrapport kinderarmoede van VZW Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen (2015)
  • het project ‘Ouder worden in je buurt’ waarbij senioren per wijk de kans kregen om deel te nemen aan verschillende gesprekssessies rond eenzaamheid, de knelpunten bij het ouder worden in je thuisomgeving… (2015-2016)
  • de burgerbevraging rond onze dienstverlening door C-Smart (2016)
  • alle bevragingen in het kader van het traject rond kindvriendelijkheid (2016-2017)
  • de Klimaattafels in voorbereiding van het Klimaatplan (2017)
  • de Buurtbabbel waarbij inwoners uit de stationsbuurt en de leden van het lokale buurtinformatienetwerk aan gesprekstafels plaatsnamen (2017)
  • het Beleidscafé waarbij inwoners en leden van adviesraden specifiek werden samengebracht in het kader van onze omgevingsanalyse (2018)

Door de organisatie van deze verschillende inspraakmomenten werd de kans geboden aan alle lokale actoren en belanghebbenden om deel te nemen aan de beleidsvoorbereiding op het meerjarenplan 2020-2025. Niet alleen de belanghebbenden die verplicht betrokken moesten worden in de opmaak van het meerjarenplan, zoals lokale actoren op vlak van cultuur, sociaal beleid en integratie, werden uitgenodigd op 1 of meerdere van deze inspraakmomenten. Ook leden van adviesraden of actoren die niet verplicht betrokken moesten worden, zoals bv. de leden van de GROS, kregen de kans om hun mening te laten horen.


Voor sommige sectoren volstaat de mogelijkheid tot inspraak in het proces van opmaak van het meerjarenplan niet, en wordt een formeel advies vereist als documentatie bij het meerjarenplan. Dit is het geval voor de cultuurraad (art. 52 van het decreet van 6 juli 2012 betreffende het lokaal cultuurbeleid) en voor de jeugdraad (art. 5, §3 van het decreet van 6 juli 2012 houdende ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid).

Formeel advies van de cultuurraad

Terug naar navigatie - Formeel advies van de cultuurraad

Op 11 september 2019 ontving het college van burgemeester en schepenen een positief advies van de gemeentelijke cultuurraad van Denderleeuw over de opstart van een nieuwe vorm van vrijetijdsparticipatie vanaf 2020, hetgeen de ontbinding van de cultuurraad in zijn huidige vorm inhoudt. Deze timing maakte dat het ongepast zou zijn om in die omstandigheden een beleidsadvies te vragen. In het najaar van 2019 kunnen de leden van de voormalige cultuurraad en andere inwoners ingaan op de oproep van ons lokaal bestuur om zich kandidaat te stellen voor het nieuwe ‘Vrijetijdsforum’. Vanuit deze volledig vernieuwde adviesraad kunnen zij systematisch beleidsadvies geven over lopende en toekomstige projecten binnen het meerjarenplan, en waar nodig nieuwe beleidssuggesties doen. De VVSG juicht ons initiatief alvast toe om vanaf 2020 op deze vernieuwende manier met beleidsparticipatie om te gaan.


Gezien het voorontwerp van meerjarenplan pas op 25 oktober 2019 volledig werd afgewerkt, was het onmogelijk deze ontwerpversie nog voor te leggen aan de cultuurraad.


Evenmin gaf de cultuurraad eerder advies over beleidsaccenten die volgens hen in het meerjarenplan moeten worden opgenomen. Leden van de cultuurraad namen wel deel aan het Beleidscafé in 2018, waar zij meewerkten aan de omgevingsanalyse als basis voor opmaak van het meerjarenplan.

Formeel advies van de jeugdraad

Terug naar navigatie - Formeel advies van de jeugdraad

Op 20 februari 2019 zond Pano een reportage uit over de uitslag van de gemeenteraads-verkiezingen in de Denderstreek. Naar aanleiding daarvan organiseerde jeugdbeleidsraad Chaud, in samenwerking met de leerlingenraden van het secundair onderwijs in Denderleeuw, een Pano-debat in zaal Den Breughel op dinsdag 12 maart 2019. Op basis van deze avond formuleerde de jeugdbeleidsraad in het kader van de opmaak van het meerjarenplan een beleidsadvies onder de titel “Samen Leren, Samen Leven”. 

Het bestuur wil graag waardering uitdrukken voor zowel (de kwaliteit van) het advies als de manier waarop het tot stand kwam. De weg die het advies aflegde, onder andere via een druk bijgewoond openbaar debat, is een prachtig visitekaartje voor een kersverse adviesraad. Het is goed om te zien dat jonge mensen begaan zijn met de Denderleeuwse samenleving en hier ook hun steentje aan willen bijdragen.

Als kindvriendelijke gemeente heeft het bestuur het advies van de jeugdbeleidsraad maximaal opgenomen in de opmaak van het meerjarenplan 2020 – 2025. Hieronder wordt geschetst op welke wijze de beleidsadviezen van de jeugdbeleidsraad concreet worden omgezet in de praktijk de komende jaren. Er wordt telkens verwezen naar de overeenstemmende beleidsdoelstelling/actieplan/actie uit het meerjarenplan. Bij gebrek hieraan wordt uitgelegd op welke wijze het bestuur de komende jaren uitwerking wil geven aan het beleidsadvies in kwestie.

1. Veranderende samenleving

Zet in op evenementen die een breed publiek aanspreken. Neem hierin elementen op uit verschillende culturen.

BD109 – Werken aan samenleven in diversiteit

AP1090 - Inzetten op expertise, verbinding en participatie

A10901 - Inzetten op partnerschappen en samenwerking met lokale verenigingen die zich inzetten voor de thema's 'Samenleven in diversiteit', 'Integratie' en/of 'Samenlevingsopbouw'

BD303 – Een uitdagende en plezante mix aan evenementen en activiteiten

AP3030 - Een kwalitatief gemeentelijk vrijetijdsaanbod voor iedereen

A30300 - Organisatie culturele activiteiten en vormingsaanbod voor een breed publiek
A30301 - Ontwikkeling en uitrol visie evenementenbeleid
A30302 - Viering van feestelijkheden met aandacht voor vernieuwing
A30303 - Een sterk jeugdaanbod met bijkomende aandacht voor 12+
A30305 - Organisatie sportactiviteiten voor een breed publiek
A30306 - Specifiek vrijetijdsaanbod voor (jong)senioren
A30308 - Organisatie van bibliotheekactiviteiten voor jong en oud

Blijf benadrukken dat de criminaliteitscijfers in Denderleeuw niet hoger zijn dan op andere plaatsen in Vlaanderen. Jongeren voelen zich niet onveilig in Denderleeuw, maar ook niet altijd welkom.

BD302 – Troeven van onze gemeente in de kijker

AP3022 - Communiceren op maat van doelgroepen via optimale kanalenmix

A30224 - Aandacht voor helder taalgebruik en weerspiegeling van de diversiteit in de samenleving in de gemeentelijke communicatie
A30225 - Investeren in imagoversterkende communicatie om zo Denderleeuw op de kaart te zetten als aantrekkelijke gemeente bij inwoners, bezoekers en ondernemers

2. Anderstaligheid en onderwijs

Het onderwijs is dé plek waar kinderen en jongeren elkaar ontmoeten, over alle verschillen heen. Deze functie kan via brede school worden uitgebreid naar andere doelgroepen.

BD200 – Onderwijsspeler in de regio

AP2002 - Netoverschrijdende samenwerking tussen basisscholen en secundaire scholen met speciale aandacht voor gelijke onderwijskansen

A20021 - Schoolteams ondersteunen in het omgaan met een groeiende groep leerlingen uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen

BD202 – Huis van het Kind als wegwijzer voor ouders en kinderen

AP2021 – Zorg voor een kwalitatieve buitenschoolse kinderopvang

A20211 - Inzetten op partnerschappen in kader van brede school

Werk, in samenwerking met de scholen, een coherent taalbeleid uit.

BD300 – Nederlands als gemeenschappelijke taal

AP3001 - Taalbeleid implementeren in onze gemeente

A30010 - Intern communiceren en opvolgen van een taalbeleid en medewerkers versterken in het communiceren met anderstalige inwoners
A30011 - Uitwerken taalcampagne om inwoners te sensibiliseren

Kijk voorbij taalkennis als het gaat om het ontdekken en/of erkennen van talenten van leerlingen.

De scholen zijn autonoom in het uitwerken van een beleid waarin het ontdekken en/of erkennen van de talenten van de leerlingen, los van taalkennis, centraal kan staan. Als inrichtende macht ondersteunen wij het pedagogisch project van de gemeenteschool waarin specifiek wordt gesteld dat ‘Het kind zich moet kunnen ontwikkelen zonder belemmerende factoren zodat ze voldoende kansen krijgen om al hun TALENTEN te laten renderen. De school streeft een harmonische persoonlijkheidsvorming na’.

Daarnaast investeren wij in een extra schoolopbouwwerker, deze keer specifiek voor het secundair onderwijs. Zo creëren we een platform waarop onze 2 secundaire scholen, met onze ondersteuning, naar oplossingen kunnen zoeken voor gezamenlijk ervaren knelpunten zoals taal.

Organiseer Nederlandse lessen voor anderstalige ouders tijdens en/of na de schooluren en op school.

BD200 – Onderwijsspeler in de regio

AP2003 – Ouders als onderwijspartners

A20030 - Scholen en ouders ondersteunen inzake ouderbetrokkenheid en zo drempels wegwerken in contacten tussen scholen en maatschappelijk kwetsbare ouders
A20031 - Ouders versterken in het realiseren van een stimulerende thuiscontext voor de schoolloopbaan van hun kind

BD300 – Nederlands als gemeenschappelijke taal

AP3000 - Nederlandse taal promoten en stimuleren

A30000 - Bekijken hoe de toeleiding naar Nederlandse lessen kan opgevolgd en versterkt worden
A30001 - Jaarlijks overleg organiseren rond het Nederlands taalaanbod met alle partners om vraag en aanbod te optimaliseren

Daarnaast ondervinden we dat voor veel gezinnen en alleenstaande vrouwen het vinden van kinderopvang een belangrijke drempel is om te kunnen deelnemen aan Nederlandse lessen of oefenkansen in een traject naar re-integratie in de arbeidsmarkt. Specifiek in het kader van leefloners is daarom een actie hieraan gewijd:

BD203 – Extra zorg voor wie het nodig heeft

AP2033 – Leefloners alle kansen bieden om arbeidsactief te worden door het wegwerken van drempels

A20330 – Drempels op vlak van taal en kinderopvang wegwerken voor leefloners in functie van re-integratie op de arbeidsmarkt

3. Armoede

Maak werk van een ontmoetingshuis in de stationsbuurt / wijk Leeuwbrug, zoals de Palaver in Wijk Hemelrijk.

BD103 – Naar een aantrekkelijke stationsomgeving als centrum van bedrijvigheid

AP1032 – Nieuwe wijkdynamiek stimuleren

A10320 - Inzetten van een buurtopbouwwerker in wijk Leeuwbrug

Maak duidelijk dat de kansen en de regels voor mensen in kwetsbare situaties voor iedereen dezelfde zijn.

Niet alleen in de missie en visie, maar ook in de strategische doelstellingen ‘Bouwen aan buurten’ en ‘Iedereen mee’ wordt duidelijk ingezet op een verhaal van rechten en plichten voor iedere inwoner. De diversiteit van inwoners die zich kunnen bevinden in kwetsbare situaties weerspiegelt zich onder meer in de concrete formulering van acties onder het actieplan ‘gelijke kansen voor mensen in kwetsbare situaties’:

BD203 – Extra zorg voor wie het nodig heeft

AP2032 – Gelijke kansen voor mensen in kwetsbare situaties

A20321 - Verenigingen die zich inzetten op vlak van armoedebestrijding en maatschappelijke dienstverlening ondersteuning bieden op maat
A20322 – Verdere uitbouw van het jeugdopbouwwerk om jongeren in kwetsbare situaties te versterken
A20323 - Onderzoeken van mogelijkheden rond informatieverstrekking en opvolging bij vrijwillige terugkeer
A20324 - Blijvende aandacht voor de toeleiding naar socioculturele participatie voor mensen in kwetsbare situaties
A20325 - Onderzoek naar fysieke, psychische en sociale kwetsbaarheid van ouderen in de eigen woon- en leefomgeving
A20326 - Organisatie van basiscomputerinitiaties en vrije inloop om digitale kloof te verkleinen
A20327 - Initiatieven organiseren rond ontwikkelingssamenwerking en goede doelen in eigen land

Zet in op transparante, eerlijke communicatie. Benoem samenlevingsproblemen en licht toe welk pad u wil bewandelen om die problemen te verkleinen. Blijf benoemen wat goed gaat in onze gemeente, zonder de mindere kantjes uit het oog te verliezen.

Zowel in de formulering van missie en visie van het lokaal bestuur Denderleeuw, als in de strategische doelstelling ‘Bouwen aan buurten’, worden ook de moeilijkere aspecten van onze samenleving niet uit de weg gegaan of verdoezeld. Het is de ambitie van het bestuur om te werken aan deze moeilijkheden en daarnaast de positieve krachten binnen onze gemeente in de verf te zetten en te versterken.

BD302 – Troeven van onze gemeente in de kijker

AP3022 - Communiceren op maat van doelgroepen via optimale kanalenmix

A30225 - Investeren in imagoversterkende communicatie om zo Denderleeuw op de kaart te zetten als aantrekkelijke gemeente bij inwoners, bezoekers en ondernemers

Zet in op laagdrempelige, toegankelijke communicatie, ook voor anderstaligen. Wil je verbinden, dan is het belangrijk dat iedereen de boodschap begrijpt.

BD302 – Troeven van onze gemeente in de kijker

AP3022 - Communiceren op maat van doelgroepen via optimale kanalenmix

A30223 - Inzetten op beeldcommunicatie
A30224 - Aandacht voor helder taalgebruik en weerspiegeling van de diversiteit in de samenleving in de gemeentelijke communicatie

Verlaag de drempels en wederzijdse vooroordelen en creëer opening om tot dialoog te komen. Laat dit advies gelden als een uitgestoken hand om verschillen tussen mensen te overstijgen en tot een constructief samenlevingsproject in Denderleeuw te komen.

Zowel in de missie en visie als in de strategische doelstelling ‘Bouwen aan buurten’ staan dialoog en samenleven, samen ‘buurten’, centraal. Het zou ons te ver leiden hier alle acties op te sommen die hiermee verwant zijn: alleen al alle initiatieven die genomen zullen worden in het kader van speel- en ontmoetingsweefsel en op vlak van buurtopbouwwerking, creëren van wijkdynamieken en participatie zijn hier op hun plaats, los nog van alle andere acties die opgenomen zijn rond het versterken van sociale cohesie en ontmoetingskansen.

4. Toekomst

Als je wil weten hoe je samenleeft in een diverse setting, gebruik jongeren dan gerust als ervaringsdeskundigen. We doen het elke dag.

BD201 – Inwoners en verenigingen spreken mee

AP2010 - Participatieve reflex versterken binnen de organisatie

A20101 - Kinderen en jongeren engageren bij het beleid en waken over het kindvriendelijk karakter van beslissingen

Ondersteun initiatieven van onderuit, zij geven weer wat er leeft in Denderleeuw.

BD201 – Inwoners en verenigingen spreken mee

AP2010 - Participatieve reflex versterken binnen de organisatie

A20100 - Uitwerken en uitvoeren van een gemeentelijk participatiereglement
A20101 - Kinderen en jongeren engageren bij het beleid en waken over het kindvriendelijk karakter van beslissingen

AP2011 - Burgers betrekken in beleidsadvies via specifieke overlegplatformen

A20110 - Oprichting van een Vrijetijdsforum om een vernieuwend vrijetijdsbeleid uit te denken
A20111 - Oprichting van een nieuw Mobiliteitsplatform om een consequent en toekomstgericht mobiliteitsbeleid vorm te geven
A20112 - Oprichting van een Klimaatraad om belanghebbenden maximaal te betrekken bij de uitvoering van het Klimaatplan
A20113 – Onderzoek naar het ter beschikking stellen van een wijkbudget in het creëren van een positieve wijkdynamiek

BD103 – Naar een aantrekkelijke stationsomgeving als centrum van bedrijvigheid

AP1032 – Nieuwe wijkdynamiek stimuleren

A10320 - Inzetten van een buurtopbouwwerker in wijk Leeuwbrug

BD104 – De Palaver als kruispunt van ontmoeting

AP1040 - Ontmoetingshuis De Palaver uitbouwen als geïntegreerde basisvoorziening (STEK)

A10400 - De Palaver uitbouwen tot een plek waar leren, ontmoeten, onthalen en sociale bescherming centraal staan in het aanbod
A10401 - De Palaver maximaal ontsluiten op vlak van samenwerking en doelgroepbereik
AP1041 – Nieuwe wijkdynamiek stimuleren
A10410 - Inzetten van opbouwwerkers in wijk Hemelrijk
A10411 - Uitvalsbasis voor jeugdopbouwwerk in De Palaver verder uitbouwen
A10412 – Inrichten van de bovenverdieping van De Palaver als Huis van het Kind en polyvalente zaal ten dienste van onze inwoners

BD105 – Meer woon- en leefkwaliteit in Huissegem

AP1052 – Nieuwe wijkdynamiek stimuleren

A10520 - Inzetten van een buurtopbouwwerker in wijk Landuit

BD109 – Werken aan samenleven in diversiteit

AP1090 - Inzetten op expertise, verbinding en participatie

A10901 - Inzetten op partnerschappen en samenwerking met lokale verenigingen die zich inzetten voor de thema's 'Samenleven in diversiteit', 'Integratie' en/of 'Samenlevingsopbouw'

Ondersteun de mayonaisebeweging en ga op zoek naar het bindmiddel tussen Denderleeuwenaren. Wij jongeren staan te springen om hieraan mee te werken en bruggen te bouwen.

Zowel in de missie en visie als in de strategische doelstelling ‘Bouwen aan buurten’ staat dialoog en samenleven, samen ‘buurten’, centraal. Het zou ons te ver leiden hier alle acties op te sommen die hiermee verwant zijn: alleen al alle initiatieven die genomen zullen worden in het kader van speel- en ontmoetingsweefsel en op vlak van buurtopbouwwerking, creëren van wijkdynamieken en participatie zijn hier op hun plaats, los nog van alle andere acties die opgenomen zijn rond het versterken van sociale cohesie en ontmoetingskansen.

BD201 – Inwoners en verenigingen spreken mee

AP2010 - Participatieve reflex versterken binnen de organisatie

A20101 - Kinderen en jongeren engageren bij het beleid en waken over het kindvriendelijk karakter van beslissingen

Bijlage 'Advies samen leren samen leven in Denderleeuw' kan u hier terugvinden.