Trekker CBS
Jan De Nul
Jo Fonck

Status
In uitvoering

Planning
Startdatum: 01-01-2020
Einddatum: 31-12-2025

Vanuit het archief lanceren we jaarlijks een oproep naar onze inwoners om waardevol archiefmateriaal bij hun thuis, bij de vereniging, ... eventueel over te dragen aan het gemeentelijk archief of zeker goed te bewaren en/of te ontsluiten binnen de familie, organisatie, ... Zodoende kunnen waardevolle documenten, foto’s, filmpjes, voorwerpen, ... bewaard worden voor het nageslacht - al dan niet verwerkt in een tentoonstelling of erfgoedproject.

In onze gemeente zijn er een groot aantal oud-strijdersgraven, verspreid over de drie kerkhoven. Deze dateren zowel van de Eerste als van de Tweede Wereldoorlog. Gelet op het permanent karakter van deze graven, neemt de gemeente de verantwoordelijkheid van het oud-strijdersperk op zich. De gemeente wil het oud-strijdersperk opwaarderen zodat de boodschap die deze graven geven nooit mag vergeten worden: ‘Nooit meer oorlog’.

De Erfgoedcel Denderland geeft vorming aan onze heemkundige kringen en/of verenigingsleven om binnen deze organisaties te werken aan het valoriseren van het lokale erfgoed.

Op initiatief van SOLVA en de Erfgoedcel Denderland zal onze gemeente toetreden tot een intergemeentelijke samenwerking rond onroerend erfgoed. In eerste instantie zal het de bedoeling zijn om een inventarisatie op te stellen van het waardevol onroerend erfgoed dat ons grondgebied rijk is. Mogelijks kunnen er via deze samenwerking ook adviezen ingewonnen worden om omgevingsvergunningsaanvragen beter te kunnen beoordelen voor wat betreft het waardevol onroerend erfgoed.



Toelichting

In 2020 werden verschillende acties opgezet rond ons lokaal erfgoed:

  • Op 12 februari 2020 was er een participatiemoment met de inwoners van Iddergem rond de toekomstplannen voor de kerk van deze deelgemeente. Omwille van de herbestemming van de kerk van Iddergem wordt er een oplossing gezocht om het roerend religieus erfgoed te waarderen. Hiervoor zal een samenwerking worden opgezet met de Erfgoedcel Denderland.
  • De inventarisatie van het roerend religieus erfgoed van de Sint-Amanduskerk in Denderleeuw i.s.m. de Erfgoedcel is bijna volledig voltooid.
  • In april 2020 werd het infobord met erfgoedfoto's geplaatst en onthuld op de Schiptrekkersbrug i.s.m. de Erfgoedcel.
  • In juni 2020 zijn we gestart met een geschiedkundig onderzoek naar de familie De Boom. Deze familie ligt begraven onder een indrukwekkende grafsteen vlak naast de Sint-Amanduskerk te Denderleeuw. Dit onderzoek is nog gaande.
  • Vanaf september 2020 hebben we op regelmatige basis oude foto's gedeeld op de facebookpagina van de gemeente Denderleeuw. Deze foto's zijn ook steeds terug te vinden op de website van de Erfgoedcel Denderland. Zo promoten we het gebruik van de website, alsook de vele prachtige oude foto's die betrekking hebben op Denderleeuw en onze deelgemeenten.
  • Ook via intergemeentelijke samenwerking zet de gemeente in op onroerend erfgoed. Zo werd de nieuwe intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst (IOED) Denderland (samen met Aalst, Erpe-Mere, Haaltert, Lede en Ninove) dit voorjaar goedgekeurd door de Vlaamse minister van Erfgoed. Dit is het resultaat van een samenwerking tussen Erfgoedcel Denderland, Solva en Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen. 
G

Kwaliteit

G

Tijd

G

Geld