Trekker CBS
Sofie Renders

Status
In uitvoering

Planning
Startdatum: 01-01-2020
Einddatum: 31-12-2025

Denderleeuw zet in op preventieve gezondheidszorg en heeft daarvoor het charter Gezonde Gemeente ondertekend voor de periode 2019-2024. Dit beleid biedt iedereen, en de meest kwetsbaren in het bijzonder, kansen en stimuleert hen om gezond te leven in een gezonde omgeving. Een Gezonde Gemeente streeft ernaar om een omgeving te creëren die iedere inwoner, bezoeker en werknemer optimaal stimuleert om gezond te leven. Een gezonde woon-, speel-, werk- en zorgomgeving dus, waarin gezondheidsverschillen vrijwel onbestaande zijn.

In de stuurgroep Gezonde Gemeente wordt jaarlijks besproken rond welke thema’s gewerkt wordt in onze gemeente. Dit keer werd gekozen om de gezonde publieke ruimte in de kijker te zetten, gecombineerd met het project generatie rookvrij en het project bewegen op verwijzing waarbij we gaan aansluiten bij het kleinstedelijk gebied Aalst.



Toelichting

G

Kwaliteit

Het project 'Bewegen op verwijzing' is ingediend bij het Vlaams Instituut Gezond leven op 25 mei 2020. Met dit project gaan we voor duurzame gezondheidswinst bij volwassenen waarbij de huisarts een verhoogd gezondheidsrisico vaststelde dat verminderd wordt door sedentair gedrag tegen te gaan en voldoende te bewegen. In 2020 zijn alle voorbereidingen getroffen om in Denderleeuw effectief van start te gaan met het project 'Bewegen op verwijzing' vanaf 1 januari 2021. Er werd een BOV-coach aangesteld die zal starten vanaf januari 2021. Door covid-19 zal er tijdelijk ook geen verwijsbrief van de huisarts nodig zijn en kunnen personen met verhoogd risico rechtstreeks contact opnemen met de coach.

Vanuit de dienst Openbare ruimte werd bij nieuwe projecten ruime aandacht besteed aan de principes van een gezonde publieke ruimte.

Generatie rookvrij wordt uitgesteld tot 2022 en zal door de dienst Vrije tijd mee opgenomen worden in het kader van trage wegen - speelweefsel - kindlint.

Omwille van preventieve gezondheidszorg in het kader van de coronacrisis werd eind mei vanuit de huisartsenkring een medische triagepost opgestart in het Liedekerkse jeugdcentrum voor personen met ziektesymptomen. Verschillende medewerkers ondersteunden de huisartsen ter plaatse voor administratieve taken.

Van begin april tot midden mei konden onze inwoners ook terecht in het zogenaamde schakelzorgcentrum in Aalst om de mogelijke toevloed van coronapatiënten op te vangen. Net als heel wat andere lokale besturen zorgden we mee voor de financiële inbreng.

Een team van medewerkers bezorgde elke inwoner (12+), elke collega bij ons lokaal bestuur en alle leerkrachten van de Denderleeuwse scholen een herbruikbaar, meerlagig mondmasker met filter. Daarnaast stonden we als gemeente ook verschillende keren in voor de verdeling van de federale strategische stock aan zorgverleners (huisartsen, vroedvrouwen, tandartsen, ...) op ons grondgebied.

Gedurende de hele coronacrisis hebben we sterk ingezet op sensibilisering en communicatie rond corona via bewonersbrieven, persberichten, sociale media, borden in het straatbeeld, inzet van buurtwerkers, ... om de maatregelen te volgen, om te waarschuwen voor stijgende besmettingscijfers, om de medewerking aan contact tracing te promoten, ...
Op de meest uiteenlopende domeinen leverden onze medewerkers enorme inspanningen en toonden ze heel veel flexibiliteit en creativiteit in het belang van onze inwoners, ondernemers, verenigingen, ... om hen door deze crisis te loodsen.

Omwille van de coronacrisis werd de nieuwe bureaukalender voor alle medewerkers van ons lokaal bestuur eind 2020 ingevuld rond het thema 'Gezonde gemeente'. Hiermee plaatsen we in 2021 iedere maand een onderdeel van Gezonde gemeente in de kijker in onze organisatie.

G

Tijd

Het project 'Bewegen op verwijzing' start vanaf januari 2021.

--

Geld