Trekker CBS
Jo Fonck

Status
In uitvoering

Communicatie is een aparte discipline (D5) binnen de noodplanning en een belangrijke factor in de preventie, behandeling en nazorg van noodsituaties (in de ruime zin). Net als voor de andere disciplines kan ook voor discipline 5 een apart monodisciplinair noodplan opgesteld worden, in het verlengde van en in overeenstemming met het algemene nood- en interventieplan. In dit interventieplan informatie (IPI) of crisiscommunicatieplan komen de algemene principes van de crisiscommunicatie aan bod, de werkwijze en actiekaarten en de concrete afspraken.

Discipline 5 wil in de komende bestuursperiode een zogenaamd Interventieplan Informatie (IPI) opmaken en laten valideren in de gemeentelijke veiligheidscel. Ook wordt aandacht besteed aan oefeningen op basis van dit crisiscommunicatieplan. Onder meer voor de promotie en het gebruik van het alarmeringsplatform BE-Alert zal twee keer per jaar een test gehouden worden.



Toelichting

Het basisontwerp voor een nieuw crisiscommunicatieplan is al min of meer uitgewerkt. De opmerkingen en ervaringen na de treinrampoefening Amandus en zeker ook van de huidige coronacrisis worden nog mee verwerkt in het crisiscommunicatieplan. 

De huidige coronacrisis is naast een volksgezondheidscrisis ook in aanzienlijke mate een 'communicatie-crisis', waarbij informatieverstrekking en communicatie cruciale factoren zijn in de beheersing van de noodsituatie. De coronacrisis vergt dan ook enorm veel inspanningen van het lokale team D5, en dan in het bijzonder van de communicatiedienst. Er werden binnen Teams (een nieuwe Microsoft-tool die in het eerste kwartaal van 2020 in sneltempo werd opgezet, deels ook als gevolg van de crisis en de verplichting tot thuiswerken) aparte Teams voor de beheersing van de crisis opgezet, oa. teams voor de crisiscel, voor het team D5, voor de interne exitstrategie en rond vaccinatie. Het lokale team D5 volgt de campagnes van het nationale crisiscentrum op de voet en rolt die mee uit binnen de gemeente, zoals vastgelegd in de nationale communicatiestrategie. Waar mogelijk worden ze ook 'vertaald' naar de plaatselijke situatie. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de bewonersbrieven, de videoboodschappen van de burgemeester en van viroloog Steven Van Gucht uit Denderleeuw, en zeker ook de campagnes rond de verspreiding van de mondmaskers en rond de actie '6 gouden regels, 11 miljoen redenen'. Bij deze laatste campagne werden korte video's gemaakt van 10 Denderleeuwenaren die elk hun reden opgaven waarom zij de regels volgen. Deze werden verspreid via sociale media en zijn nog te bekijken op ons YouTube-kanaal (https://youtube.com/playlist?list=PLggytbIa-q8fNT6V6lJPcePA66yWwks4y). Ook de webpagina's op de gemeentelijke website (https://www.denderleeuw.be/corona) worden continu bijgewerkt en aangevuld. Omdat de lokale economie het zeer hard te verduren krijgt in deze periode, werd bovendien een aparte campagne rond #ik(ver)kooplokaal gelanceerd en een gloednieuwe campagnewebsite gemaakt: https://www.shopindenderleeuw.be/. Hier vinden shoppers en handelaren elkaar en wordt informatie meegegeven over de veiligheidsrichtlijnen en over de (ver)koopmogelijkheden bij onze plaatselijke ondernemers. Eind 2020 werd ook de Denderleeuwbon gedigitaliseerd, gekoppeld aan een zeer uitgebreide communicatiecampagne rond deze digitale geschenkenbon.  

Oefenen is een belangrijk aspect van noodplanning. Zo zijn er regelmatig responsoefeningen vanuit de noodcentrale, waarbij ook ons team D5 een bericht krijgen via telefoon of sms om de reactiesnelheid te meten.   

Als lokaal bestuur nemen we jaarlijks deel aan de nationale alarmeringsoefening via Be-Alert. Op 1 oktober 2020 was Denderleeuw een van de 94 deelnemende gemeenten in het land. De test verliep vlot en zorgde opnieuw voor een toename aan abonnees. De oefening werd voorafgegaan door een opfriscursus van de alerttool, die in 2020 in een nieuw jasje gestoken werd. Hiervoor volgde het lokale D5-team ook al een infosessie Be-Alert en ICMS in het voorjaar van 2020. 

Be-Alert werd overigens ook vaak ingezet tijdens de coronacrisis. Het initiatief ging hierbij meestal uit van het nationale crisiscentrum (met verzending naar alle abonnees in het land). Voor de provinciale maatregelen werd ook een alert uitgestuurd en Denderleeuw heeft eveneens 2 keer een alert uitgezonden ivm de plaatselijke maatregelen (op 13/03/2020 met een verduidelijking van de algemene coronamaatregelen en op 27/07/2020 over de mondmaskerplicht in Denderleeuw). 

Daarnaast blijven we een heel jaar door campagne voeren voor Be-Alert, de app 112, het noodnummer 1722 en het e-loket van de brandweerzone voor niet-dringende interventies...,  via alle gemeentelijke communicatiekanalen.  

G

Kwaliteit

G

Tijd

--

Geld