Trekker CBS
Sofie Renders

Status
In uitvoering

In De Palaver is er momenteel een aanbod naar ontmoeting in de vorm van een ontmoetingscafé, naar vrijetijdsbesteding met ons Rap op stap-kantoor, naar pedagogisch samenspel tussen ouders en kind via Samenspel, een aanbod tweedehandskledij in onze ruilwinkel en een aparte tienerruimte ‘De Hangout’. Verder is er ruimte voor het organiseren van zitdagen allerhande en gebruiken verenigingen de ruimte ook voor hun eigen activiteiten. De buitenruimte werd ingericht als ontmoetingsplek met het aanbod van een volkstuintje.

Nog meer inwoners kunnen het aanbod in de Palaver komen ontdekken. Gerichte acties kunnen hiervoor worden opgezet (bijvoorbeeld met een kerstbrunch, zomerdrink, ...). De meeste activiteiten komen er door van onderuit te werken en in te spelen op de noden die (kwetsbare) inwoners signaleren.

In en rond de Palaver werken hulpverleners, sociaal-cultureel werkers, opbouwwerkers als partners samen. De strijd voor meer sociale bescherming is een gedeelde verantwoordelijkheid. Elke partner brengt deskundigheid in, draagt verantwoordelijkheid voor een kwalitatief aanbod en het bereiken van de doelgroep. De stuurgroep Palaver zorgt voor de afstemming van het aanbod met de verschillende actoren.



Toelichting

Doorheen het werkjaar werd er gezocht naar hoe we de partnerschappen in de Palaver konden uitbreiden en versterken:

• Om de afstemming tussen de vaste bewoners van de Palaver te verbeteren, werd een gebruikersoverleg in het leven geroepen. Hierop wordt gezocht naar samenwerking (vb. Plein AIR), worden zowel inhoudelijke discussies uitgeklaard als praktische afspraken rond het dagelijks reilen en zeilen gemaakt.

• Binnen de Palaver ijveren we al langer naar een goede samenwerking met het CAW. In september werden de gesprekslijnen weer geopend, met zicht op inzet van een onthaalhulpverlener vanuit het CAW in de Palaver vanaf najaar 2021.

De Palaver wordt niet alleen gevormd door het netwerk van partners dat er tot stand komt. De Palaver wordt bovenal gemaakt door haar bezoekers en vrijwilligers. Om het aanbod en de wijze van werken voldoende van onderuit vorm te laten krijgen, kwam er vanuit Samenlevingsopbouw vzw vanaf midden augustus een halftijdse opbouwwerker bij. Daarnaast werkt de opbouwwerker ook aan het uitbreiden van het doelgroepbereik en het vergroten van participatiekansen binnen de Palaver.

CORONA

Dit jaar stond in het teken om de Palaver zo maximaal mogelijk open te houden tijdens de coronacrisis. Dat betekende draaiboeken schrijven en toegankelijke procedures ontwikkelen om de veiligheid te garanderen.

Waar in het voorjaar De Palaver gesloten werd voor het publiek, kon tijdens de tweede golf De Palaver wel  in de mate van het mogelijke een aantal dienstverleningen openen. De onthaalwerking, de jeugdwerking, de Ruilwinkel, de zitdagen van Fons, het inschrijvingsmoment van vzw Geburen en Rap Op Stap konden doorgaan mits een aangepaste werkwijze .

In het najaar werd intens samengewerkt tussen gemeentelijke diensten en vzw Samenlevingsopbouw en vzw Uit de Marge om inwoners te informeren, te motiveren, eenzaamheid tegen te gaan en toegang tot basisnoden te garanderen. Een opsomming van de verschillende acties die in samenwerking plaatsvonden:

• Burenkaartjes: het burenkaartje zorgde ervoor dat je je buur of een persoon die bijstand nodig had, je hulp aanbieden. 
• #flyerrondes:  een flyer i.v.m. de basismaatregelen, de mondmaskerplicht, en belangrijke hulplijnen tijdens corona werden rondgedragen in de wijken Hemelrijk, Leeuwbrug en Huissegem.  
• Belronde en drempelbezoeken senioren: we bereikten oudere inwoners met een persoonlijk telefoontje of een drempelbezoek 
• Denderleeuw Helpt-telefoonlijn: inwoners konden op elke weekdag terecht met hun vragen over corona, over hulp die ze nodig hadden of wilden bieden, over steunmaatregelen die er vanuit de gemeente waren. Een mooi staaltje samenwerking binnen dienst Samenleven.
• Denderleeuw Helpt-vrijwilligersplatform: op het platform Denderleeuw Helpt werd een aanbod gelanceerd om inwoners tijdens de lockdown te ondersteunen (boodschappendienst, naar de apotheek, Babbellijn, een brief, kaartje of tekening sturen o.a. naar de woonzorgcentra, mondmaskers maken met stof te verkrijgen via de gemeente, thuisonderwijs en opvang ondersteunen, naar de bibliotheek of post gaan. Inwoners konden laten weten of ze beroep wilden doen op dit aanbod, of zich wilden engageren als vrijwilliger. In totaal werden meer dan 40 matches gemaakt.
• Wereldtuin: genieten van spelen en samenzijn in je bubbel, in een tuin op afspraak. Een samenwerking tussen Samenlevingsopbouw en de Wereldboom.
• Kerstkaartje: een bemoedigende boodschap in Leeuwbrug, Hemelrijk en Landuit-Huissegem.
• Op wandel: korte wandelingen in Leeuwbrug, Hemelrijk en Landuit-Huissegem. Een extra motivatie omdat gezonde buitenlucht en in beweging zijn onze veerkracht verhoogt. Deze wandelingen werden ook georganiseerd in groepjes van 4.
• Wandelzoektocht in de Wellemeersen: in samenwerking met Natuurpunt konden gezinnen vanaf de kerstvakantie genieten van een kinderzoektocht in de Wellemeersen.
• Organisatie van voedselbedeling + ondersteuning : toen de voedselbedeling van vzw De Ge buren geen voeding kon bedelen organiseerde het lokaal bestuur samen met Samenlevingsopbouw een voedselbedeling. 
• Spelpakket voor kinderen in een kwetsbare situatie: In samenwerking met dienst vrije tijd, het OCMW, het onderwijsopbouwwerk, de opbouwwerker kinderarmoede en de zorgcoördinatoren, kregen een brede groep gezinnen in een kwetsbare situatie met kinderen in het basisonderwijs, een spelpakket aan huis.

Tijdens de hele coronacrisis werd er nauw samengewerkt met dienst Samenleven (senioren, integratie,...), vzw Samenlevingsopbouw, vzw Uit de Marge en tal van gemeentelijke diensten.

G

Kwaliteit

G

Tijd

--

Geld