Trekker CBS
Sofie Renders

Status
In uitvoering

Planning
Startdatum: 01-01-2020
Einddatum: 31-12-2021

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen schieten zogenaamde ‘stekken’ uit de grond om sociale bescherming te versterken vanuit de buurt. Ook De Palaver werd opgericht als laagdrempelige basisvoorziening voor inwoners in een maatschappelijk kwetsbare situatie. Mensen lopen er makkelijk binnen, worden goed onthaald en ontmoeten elkaar. Het is een plek waar mensen dingen leren, de weg vinden naar hulp- en dienstverlening en ijveren voor betere sociale bescherming. De Palaver is vrij toegankelijk voor alle inwoners van Denderleeuw en biedt aan de wijk Hemelrijk een plek waar er aan de slag wordt gegaan met bewonersgroepen.



Toelichting

UITBOUWEN VAN DE FUNCTIES

ONTMOETEN

In dit coronajaar is de groepswerking van De Palaver sterk beperkt geweest door veel en vaak gewijzigde federale, gewestelijke en lokale maatregelen ter preventie van besmettingen. Inwoners elkaar laten ontmoeten, in groep samenkomen of samen leren waren amper toegestaan. Vanaf midden maart tot begin juni was er een volledige lockdown waarbij de deuren van De Palaver gesloten waren voor zowat elke groepswerking / partner in De Palaver. Vanaf juni waren er versoepelingen en maakten heel wat werkingen een doorstart met een stevig coronadraaiboek onder de arm. Zo was er tijdelijk terug wekelijks Samenspel, Ruilwinkel, Rap Op Stap, Ontmoetingscafé, Babbelonië, zitdagen FONS en Hang-Out. Echter waren er terug lokaal verstrengingen in juli 2020 die ertoe leidde dat deze groepswerkingen in augustus opnieuw volledig stil kwamen te liggen en dit tot het einde van het resterende werkjaar.

De verstrengingen inspireerden tot het indienen van het project “Camping quarantaine” binnen toerisme Vlaanderen. De opbouwwerkers van Uit de Marge en de coördinator van de Palaver gingen in augustus met een 12-tal jongeren op kamp. Dit versterkte de relatie tussen de Hang-out en de Palaver.

VERWIJZEN

In het najaar is De Palaver wel permanent open gebleven voor individueel onthaal van inwoners met allerhande vragen of noden. Men kon nog steeds terecht in De Palaver voor een deugddoend gesprek, om vragen te stellen inzake sociale bescherming, gebruik maken van de Buurtcomputer, op afspraak gebruik te maken van Rap Op Stap, Ruilwinkel of een zitdag met FONS.

SOCIALE BESCHERMING

De opbouwwerkers konden wel nog kleine groepen gericht ontvangen binnen de geldende veiligheidsvoorschriften. Zo was er nog de opstart van “Woonclub Hemelrijk”. Een groep bewoners van de wijk die zich willen groeperen en inzetten om de woon- en leefkwaliteit in Hemelrijk te verbeteren.

In het kader van de internationale dag van het verzet tegen armoede, werden inwoners met ervaring in armoede samengebracht. Even later kwam de armoedebarometer uit, waarbij Denderleeuw opviel door de sterkst stijgende cijfers van Oost-Vlaanderen. Het OCMW en vzw Samenlevingsopbouw dachten samen na over de inzet van de extra coronamiddelen, nieuwe maatschappelijk werkers kregen een vorming van vzw Samenlevingsopbouw waarbij de 'binnenkant van armoede' werd belicht en plannen werden opgemaakt om in 2021 een inleefweek armoede te organiseren. 


CORONA-INZET

OUTREACH

Gezien het feit dat ‘ontmoeten’ in de Palaver maar zeer beperkt kon doorgaan tijdens de pandemie werd er door de opbouwwerkers ingezet op outreachen. We gingen deur aan deur bij senioren, alleenstaande ouders, een groot aandeel van de alleenwonende twintigers om te horen hoe het met hen gaat.

Tijdens de tweede coronagolf werd ingezet op samen op wandel gaan. Er werden bij de verschillende diensten (bib, OCMW, Huis van het kind, AC) flyers verspreid met daarop wandelroutes in de verschillende wijken in Denderleeuw (Hemelrijk, Leeuwbrug, Landuit). Op die manier konden inwoners zelfstandig de wandelingen volgen. Mensen konden ook samen op wandel gaan met een opbouwwerker. Dit gaf ons de kans om nog dieper in te gaan op hun verhaal en nog meer signalen op te vangen.

DENDERLEEUW HELPT

Alle opbouwwerkers en de medewerkers van de dienst Samenleven werden ingezet voor het hulpplatform Denderleeuw Helpt. Dit platform liep van maart tot juni. Hierbij werden vrijwilligers gematcht aan een hulpvragende inwoner. De hulpverlening tijdens de eerste coronagolf was voornamelijk ter ondersteuning bij boodschappen, 'hoe gaat het met u'- telefoontjes enz...  Alle senioren kregen vanuit Denderleeuw Helpt een telefoontje of een veilig deur-aan-deur-bezoekje. Bovendien werd er contact gehouden met de  doelgroep van de Palaver via smsjes, whatsapp-berichtjes enz...

SOEP OP DE STOEP

Het volledig voorbereid initiatief ‘soep op de stoep’ waarbij vzw Samenlevingsopbouw in de wintermaanden buiten bij een tas soep, één op één in gesprek wilde doen met inwoners over héél grondgebied Denderleeuw, met bijkomend doel het bereik vanuit de Palaver vergroten, werd niet weerhouden door de corona-veiligheidscel. 

G

Kwaliteit

G

Tijd

--

Geld