Trekker CBS
Sofie Renders

Status
In uitvoering

Planning
Startdatum: 01-01-2020
Einddatum: 31-12-2025

Het startpunt voor het opzetten van een buurtopbouwnetwerk is het opmaken van een omgevingsanalyse. Deze analyse gebeurt op basis van cijfermateriaal, lectuur, interviews, informatie van onze diensten, actieve verenigingen, buurtbewoners, ... Er zal worden ingezet op drie vlakken: sociale grondrechten helpen garanderen voor de bewoners en zo de opwaartse sociale mobiliteit beogen; nastreven van community building voor meer binding met de buurt door gebruik te maken van het aanwezige potentieel en inzet van een buurtopbouwwerker op het terrein; een nieuwe wijkdynamiek stimuleren door de publieke ruimte te herdefiniëren met het oog op het collectief en solidair gebruik ervan. Hierbij zal o.m. nagegaan worden of de inrichting van een ontmoetingshuis in de buurt een antwoord biedt op de behoeften van de inwoners van de wijk Leeuwbrug en zo ja, of hier ook effectief panden voor beschikbaar zijn.



Toelichting

Een voltijds buurtopbouwwerker voor Leeuwbrug via vzw Samenlevingsopbouw ging aan de slag met de inwoners zelf en zette in op toekenning rechten, open ruimte en ontmoeting. Vzw Samenlevingsopbouw zette met eigen middelen een extra 60% buurtopbouwwerker in op Leeuwbrug om o.a. een gebiedsanalyse uit te werken. 

GEBIEDSANALYSE
In het voorjaar van 2020 werd een reeks diepte-interviews met wijkbewoners (13) afgenomen, met extra aandacht voor het bereiken van bewoners die minder gekend en genetwerkt zijn. De nadruk lag op hun woonbeleving: waarom ze in Leeuwbrug wonen, hoe ze Leeuwbrug ervaren en wat hun noden en verwachtingen voor de wijk zijn. In de groep gingen 7 inwoners en ex-inwoners in gesprek over Leeuwbrug vroeger en nu. Tot slot waren er heel wat kleinere spontane gesprekken op een bankje, aan de deur, op straat, ... die bijdroegen tot het onderzoek.
In het voorjaar werd ook de reeks interviews met professionals (huisvestingsambtenaar, politiediensten) verdergezet. In totaal werden een 40-tal inwoners bevraagd en beluisterd net voor de coronacrisis uitbarstte. De analyse was klaar in de herfst van 2020. De presentatie aan het college van burgemeester en schepenen, de diensthoofden, de buurtbewoners, ...  is voor 2021.

PRESENTIE en OUTREACHING
In het voorjaar stond de aanwezigheid van de opbouwwerker in de wijk nog in het teken van individuele relatieopbouw met de inwoners en het verkennen van samenwerking met sleutelfiguren en organisaties. Vanaf maart 2020 kreeg de outreaching een heel specifieke dimensie in het kader van de coronapandemie. In de wijk Leeuwbrug brachten we huis-aan-huisbezoeken bij alle +75-jarigen, vervolgens ook bij alle 15- tot 17-jarigen. In het najaar van 2020 werden alle alleenstaande ouders met minderjarige kinderen verblijd met een bezoekje aan de deur. Belrondes werden tussendoor uitgevoerd om te horen of alles goed ging met de wijkbewoners waarmee de opbouwwerkers reeds een band opgebouwd hadden. Ondanks corona zagen we in 2020 dus enorm veel mensen in de wijk, zij het wel veilig aan hun deur.

WIJKIDENTITEIT
2020 startte met een aantal acties die de wijkidentiteit van Leeuwbrug moeten versterken, zoals een krijtbus-spuitactie op de straten die toegang geven tot de wijk. In diezelfde periode werd in de hele wijk een kaartje bezorgd met informatie over de wijk en ter promotie van de naam van de wijk. Een verder programma werd reeds bedacht, met onder meer een avondvullende activiteit rondom het historische verleden van Leeuwbrug (de Buurtliving), maar kon door corona niet doorgaan.

KANSEN CREËREN VOOR KLEINE ONTMOETINGEN
Het mekaar goeiedag zeggen is de ultieme vorm van wijkcontact waaraan velen in de wijk veel belang hechten. Daarom verspreidden we over de hele wijk ‘goeiemorgen’-kaartjes om stimuleren om (nog) vaker de andere wijkbewoners te begroeten. Om het kleine wijkontmoeten te faciliteren werden bovendien 4 data geprikt waarop we een lokaal zitbankje ‘pimpten’ en op die plek een ontmoetingsmoment met koffie, choco en taart of aperitief organiseerden. Door corona konden helaas maar 2 van de 4 zitbankjesdagen doorgaan.

BURENFRICTIES
Relatieopbouw met wijkbewoners betekent ook dat opbouwwerkers gaandeweg aangesproken worden over het soms moeilijke samenleven met buren. Bij de inclusieambtenaar van Denderleeuw werd de noodzaak aan burenbemiddeling bepleit & mee op poten gezet. Dit wordt aanzien als noodzakelijke methodiek om burenfricties in Leeuwbrug aan te pakken.

CORONA-INZET
De buurtopbouwwerkers namen een actieve rol op in het hulpplatform 'Denderleeuw helpt'. De eerste informatiebrief, en burenkaartjes ‘ik wil helpen’ en ‘ik heb hulp nodig’ kwamen in nauwe samenwerking tot stand, alsook meerdere flyer- en inforondes in de wijk (basismaatregelen, lockdown, mondmaskerplicht, toeleiding naar hulp). Ze werkten ook actief mee aan het bedelen van voedsel- en spelpakketten. Buurt- en schoolopbouwwerk werkten bovendien nauw samen tijdens de coronacrisis en verbonden zich als brugfiguur tussen april en juni aan de wijkscholen Atheneum en wijkafdeling ‘t Landuiterke en gingen langs bij de moeilijk te bereiken ouders (met huiswerkbundels, om hen te informeren over de heropstart, om door te verwijzen naar hulp- en dienstverlening).

DENDERLEEUW HELPT – BUREN VOOR BUREN
Via Denderleeuw helpt werden hulpbieders en hulpvragers aan elkaar gematcht en opgevolgd. Eind juni toen de versoepelingen het hulpplatform overbodig maakten, werd Denderleeuw Helpt stopgezet. Als experiment werd in het voorjaar getracht om een netwerk tussen buren van de Visserstraat op te zetten zodat zij elkaar beter zouden leren kennen en konden ondersteunen bij coronanoden, en wie weet post-corona elkaar konden vinden in gedeelde noden. Deze werden door corona nog niet aangepakt.

In november 2020 , toen de maatregelen terug verstrengden, herhaalden we het concept Denderleeuw Helpt , maar dan op wijkniveau. Het project Buren voor buren werd gelanceerd. 10 vrijwilligers en 3 inwoners met een vraag meldden zich aan en mogelijke matches werden gelegd.

RUIMTE VOOR KINDEREN
In de zomer werd de parking aan de Sint-Annakerk als speelruimte ingericht. 5 woensdagen na elkaar konden kinderen genieten van een spelaanbod in de wijk, begeleid door animatoren van Uit De Marge en de twee buurtopbouwwerkers in de wijk. Plein Air, zoals dit project heet, was een enorm succes in de wijk .

Ruimte voor kinderen in de wijk is schaars. Tegelijk is nabijheid van De Wellemeersen een enorme troef. In de kerstvakantie lokten we gezinnen naar de Wellemeersen met een leuke zoektocht.

WARME SAMENLEVING
Met kleine acties zoals het bussen van kerstkaartjes in de volledige wijk en de straatactie ‘wees een lichtje voor elkaar’ in de Visserstraat, bouwen we in kleine stappen aan een warme buurt.

G

Kwaliteit

G

Tijd

--

Geld