A40215 Bekijken van mogelijke samenwerkingsverbanden en aanboren van extra fondsen om problematieken die onze draagkracht overstijgen, aan te pakken op een hoger niveau
Status
In uitvoering
De toename van het aantal bevoegdheden kan ook een aanzet zijn om meer in te zetten op samenwerkingsverbanden met andere lokale besturen om zo de leefbaarheid van ons bestuur te verzekeren. Met dit soort schaalvergroting creëren we meer ruimte voor specialisaties en kan er mogelijk efficiënter gewerkt worden.
Ook het belang van lobbywerk door onze lokale politici en vanuit overkoepelende organisaties zoals VVSG om bijkomende middelen te vragen voor lokale besturen met een voorstedelijke context of om bepaalde projecten binnen te halen, neemt toe aan belang. Dit geldt ook voor het actief opvolgen van mogelijke subsidiekanalen.
Toelichting
Onder begeleiding van SOLvA werd in 2020 een overlegplatform opgestart met 7 Dendergemeenten (Geraardsbergen, Ninove, Liedekerke, Denderleeuw, Aalst, Lebbeke en Dendermonde). Dit gebeurde met het specifieke doel om subsidies te proberen binnenhalen van Vlaams, nationaal en Europees niveau, meer bepaald ter voorbereiding op calls die nog niet waren opengesteld. In eerste instantie (november 2020) dienden alle besturen hun eigen insteek te geven. Op basis van deze input werden ‘gemene delers’ gezocht (december 2020). Verder overleg in dit kader vond plaats zowel op ambtelijk (algemeen directeurs) vlak als op politiek vlak (burgemeesters). Betreffende de inhoudelijke grootste gemene delers werd overeenstemming gevonden. Aangezien een aantal van de betrokken gemeenten niet tot het werkingsgebied van SOLvA behoren, diende de intercommunale DDS (Dender, Durme en Schelde - waartoe o.a. Dendermonde behoort) te worden betrokken. Er werd ook de vraag gesteld of we de groep van kerngemeenten niet dienden uit te breiden tot de grotere Denderregio, maar dit werd niet weerhouden. Eventueel wel ad hoc per subsidieopportuniteit ook de andere besturen informeren. SOLVA bekijkt ook met DDS hoe de structuur en het financieel model er kan uitzien voor de organisatie van “subsidie engineering”. Dit zijn de volgende stappen die werden afgesproken:
- Deze zomer: voorbereiding van een financieel model, voorbereiding van een gemeenteraadsbesluit + eventueel overleg op de gemeenteraad voorstellen, overleg met Vlaanderen inplannen ifv regiovorming
- Najaar 2021: financieel plan ter goedkeuring + voorbereiding van de structuur ‘subsidie engineering’
- Najaar 2021 / voorjaar 2022: voorbereiding branding/communicatie (er wordt niet gesproken over een charter, maar wel over intergemeentelijke samenwerking)