Denderleeuw is op relatief korte tijd sterk veranderd. De gestage instroom van (anderstalige) nieuwkomers heeft het gevoel van cohesie van binnenuit ondermijnd in de zin dat heel wat burgers het veilige thuisgevoel dat een gemeente hoort te bieden niet duidelijk meer ervaren. In plaats van met elkaar, leven mensen te vaak naast elkaar. Wederzijds onbegrip voedt het wij-zijgevoel. Wij willen opnieuw een verbindend verhaal brengen, dat bruggen bouwt tussen mensen over de diversiteit heen, en over de grenzen van buurten, wijken en deelgemeenten heen. Een verhaal dat komaf maakt met vooroordelen en focust op gemeenschappelijke thema’s die iedereen aanbelangen en weten te boeien. Thema’s die culturele, gender- en leeftijdsbarrières overstijgen, die voor iedereen herkenbaar zijn en net het wij-gevoel onderlijnen, zoals mobiliteit, vergroening, recreatie, ... Wijken zijn geen eilanden. Het zijn de kleine leefgemeenschappen die samen vormen wat we zijn: Denderleeuw.
Elke inwoner in Denderleeuw moet zich thuis voelen in zijn straat en wijk. Een echte samenleving wordt gebouwd daar waar het goed leven is. Waardering is de motor. Het is oprechte aandacht, openheid, toegankelijkheid en empathie, vanuit het principe dat iedereen gelijkwaardig is dat maakt dat mensen zich gewaardeerd voelen.
Samen bouwen aan Denderleeuw, onze deelgemeenten, onze buurten betekent concreet: inzetten op een divers, kwaliteitsvol en betaalbaar woonaanbod zodat mensen zich thuis voelen in eigen huis én onze ruimtelijke kwaliteit versterken door straten en plein te verfraaien en extra groene longen te creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. We maken slimme mobiliteitskeuzes met focus op de zwakke weggebruiker en steken de handen uit de mouwen voor een propere buurt. We maken duidelijke keuzes en afspraken op vlak van veiligheid en handhaving en plaatsen de klimaatuitdagingen hoog op onze agenda. We werken aan samenleven in diversiteit in de brede zin van het woord (jong en oud, armer of rijker, …), zetten opbouwwerkers in in enkele buurten met het specifieke doel om aan gemeenschapsvorming te doen.
We erkennen de eigenheid van elke deelgemeente en elke buurt door in te zetten op hun sterktes en door werk te maken van hun verbeterpunten: zo gaan we voor een aantrekkelijk ingerichte stationsomgeving als centrum van bedrijvigheid en zetten we een bruisende dorpskern op de kaart als centrum van dienstverlening. Met een modern ontmoetingshuis gaan we in wijk Hemelrijk voor verbinding en gemeenschapsvorming. In Huissegem werken we verder aan meer woon- en leefkwaliteit en ook in deelgemeenten Welle en Iddergem dragen we ons steentje bij tot aangename woon- en leefomgevingen voor alle inwoners. Als bestuur zullen we de komende jaren belangrijke inspanningen leveren om te bouwen aan onze buurten. Maar we kunnen dit niet alleen. Bouwen aan buurten doen we allemaal door elkaar beter te leren kennen, we roepen op om samen te gaan ‘buurten’.