Trekker CBS
Jan De Nul

Status
In uitvoering

Planning
Startdatum: 01-01-2020
Einddatum: 31-12-2025

De raad voor lokale economie is enerzijds de spreekbuis van de lokale handelaar maar anderzijds ook een bruggenbouwer tussen het bestuur en de plaatselijke middenstand. Ze is samengesteld uit ondernemers van Denderleeuw en geeft aan het lokaal bestuur advies in materies die rechtstreeks een impact hebben op de lokale handel.
De raad voor lokale economie krijgt een jaarlijkse toelage en kan ook rekenen op logistieke steun van de gemeente bij het organiseren en uitwerken van evenementen. Door regelmatig overleg waarbij ook de gemeentediensten betrokken zijn, wordt de vinger aan de pols gehouden over wat er bij de ondernemer in Denderleeuw leeft en wat de noden zijn.

Het memorandum dat de raad voor lokale economie heeft opgesteld zal een belangrijke kapstok zijn waaraan het gemeentelijk economisch beleid wordt afgetoetst.



Toelichting

In principe is er maandelijks overleg met de raad voor lokale economie. Omwille van de coronacrisis zijn een aantal vergaderingen niet kunnen doorgaan. Op 16 juli 2020 werd tijdens een overlegvergadering toelichting gegeven bij de projecten die ons lokaal bestuur in het kader van de coronacrisis en ter ondersteuning van de lokale economie heeft opgestart of uitgewerkt. Ook in het najaar waren er nog enkele (digitale) samenkomsten. Begin dit jaar was er een overleg op 18 januari en een digitale infoavond op 9 juni voor lokale ondernemers i.s.m. Unizo rond wegenwerken en de hinderpremie. 

In het kader van de impact van corona op de lokale economie werden volgende acties opgezet:

  • de invoering van een digitale Denderleeuwbon sinds eind 2020 ter vervanging van de papieren Denderleeuwbon
  • de campagne Shoppen in Denderleeuw met campagnewebsite en promomateriaal voor onze lokale handelaars
  • promotiekorting voor alle inwoners bij aankoop van een digitale Denderleeuwbon
  • consumptiebudget voor kwetsbare gezinnen in de vorm van een Denderleeuwbon
  • onderzoek naar de impact van corona op onze lokale economie
  • de uitbreiding van de terraszones tot op het openbaar domein voor horecazaken en aanpassing van de verkeerssituatie op het Dorp
  • het project Kajak op de Dender ter ondersteuning van de lokale horeca

Met het oog op het EK 2021 lanceerden we dit voorjaar een Tifogame om onze lokale handel en horeca een positieve stimulans te geven in deze coronatijden. Elke deelnemende handelszaak, vereniging of organisatie kreeg een gratis online platform met een eigen klassement waarop hun klanten of leden hun geluk konden beproeven en proberen te voorspellen welk land aan het eind van de rit de beker in de lucht mocht steken. Maar liefst 34 handelszaken en organisaties namen deel. Daarbij ook enkele verenigingen die bij wijze van teambuilding op zoek gingen naar de voetbalexpert onder hun leden. De volledige werkingskost van het project, ongeveer 6000 euro, werd door ons lokaal bestuur gedragen. Daarbovenop voorzag Denderleeuw ook nog voor meer dan 1600 euro aan prijzen. De deelnemende handelaars moesten enkel een prijs voorzien voor de winnaars in hun zaak.

G

Kwaliteit

O

Tijd

G

Geld