Trekker CBS
Jan De Nul
Sofie Renders

Status
In uitvoering

Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2021

Een kind dat in een gezin opgroeit, put vanzelfsprekend uit het voorhanden zijnde gezinskapitaal dat bestaat uit het financieel kapitaal, sociaal kapitaal, cultureel kapitaal, gezondheidskapitaal en het psychologisch kapitaal. Met de hulp van een schoolopbouwwerker versterken we ouders binnen de thuiscontext zodat het gezinskapitaal verhoogt. Dit doen we door ouders maximaal te informeren over het onderwijsgebeuren en de verwachtingen die het onderwijs ten aanzien van hen heeft. Ook willen wij ouders hun school-gerelateerde administratieve competenties helpen verhogen, ondersteunen we hen bij het digitaal aanmelden en het gebruik van smartschool. We bestrijden sociale onderbescherming, leiden actief toe tot het vrijetijdsaanbod, onderzoeken hun recht op financiële tegemoetkomingen en verwijzen door naar hulp- en dienstverlening waar nodig.



Toelichting

G

Kwaliteit

JONGLEREN
• Versterken van kinderen
Bij JongLeren versterken vrijwilligers kinderen op een speelse manier. We werken rond basisvaardigheden (taalontwikkeling, rekenen) en welzijn (vertrouwen, motivatie). We maken ouders en kinderen wegwijs in het huiswerkbeleid van de school. We zetten kinderen van het 3de kleuterklas, 1ste en 2de leerjaar en hun ouders op weg, zodat ze in de daaropvolgende jaren zelfstandig verder kunnen in het opvolgen en aanmoedigen van de schoolloopbaan.

In 2021 werden een 20-tal vrijwilligers ingezet die in totaal iets minder dan 30 kinderen begeleidden. Omwille van de Covid-19 maatregelen schakelden we over van  begeleiding aan huis naar begeleiding  op locatie. Deze begeleiding op locatie heeft voor - en nadelen. Een voordeel is dat er op locatie meer rust aangeboden kon worden, wat de concentratie van kinderen bevordert.  Een nadeel was het gemis aan contact met de ouders, waardoor er minder samen met de ouders ingezet werd op huiswerkbegeleiding.

• Brugfunctie voor ouders
De vrijwilligers ondersteunen een vlotte communicatie van de school naar de ouders en omgekeerd: ze helpen bij het vertalen van brieven, het overlopen van de agenda, en het in orde brengen van administratie.

Vaak hebben ouders vragen die breder gaan dan het begeleiden van de kinderen in hun schoolloopbaan. De vrijwilligers proberen zo veel mogelijk de brug te maken naar het vrijetijdsaanbod en het hulp- en dienstverlenend aanbod in Denderleeuw. Meer complexe vragen worden doorverwezen naar de onderwijsopbouwwerker.

• Leren van elkaar
In het verleden was er bij JongLeren een oudergroep waar ouders ervaringen uitwisselden en ook leerden van elkaar. De oudergroep kwam tweemaandelijks bij elkaar. Binnen de oudergroep werden ouders geïnformeerd over het aanbod in de gemeente. In het voorjaar van 2021 kon de groep door de gekende omstandigheden niet bij elkaar komen. In de toekomst willen we de oudergroep heropstarten.

BRUGFUNCTIE ONDERWIJSOPBOUWWERKER
We merken dat er vaker beroep gedaan wordt op de onderwijsopbouwwerker. Zowel vanuit de vrijwilligers van Jongleren als vanuit zorgcoördinatoren, Huis van het kind en het OCMW worden gezinnen toegeleid naar de onderwijsopbouwwerker die hun vraag verkent en hen verder op weg helpt.  Eind april kwam er nog een collega bij.  Ook de rechtenverkenner van Samenlevingsopbouw ondersteunt gezinnen met kinderen t.e.m. 12 jaar in het verkennen én realiseren van hun rechten.  Deze gezinnen worden bereikt door toeleiding vanuit collega's en partners, maar ook door rechtstreeks contact vb. aanwezigheid in de Palaver.

ONDERSTEUNEN VAN DIGITALE AANMELDINGEN
Sinds 2019 gebeuren de inschrijvingen voor de basisscholen via een centraal aanmeldingssysteem. De onderwijsopbouwwerker informeert en ondersteunt kwetsbare ouders bij de gehele procedure. De opbouwwerker speurt proactief ouders op die op het einde van de aanmeldingsperiode nog niet hadden aangemeld. Ze ondersteunt hen indien gewenst om nog aan te melden. Ook na de aanmeldingsperiode komen er vragen van ouders: vb. bij het ontvangen van hun ticket voor inschrijving, ouders die na de aanmeldingsperiode verhuizen naar Denderleeuw en een school zoeken.
Daarnaast is de opbouwwerker lid van de disfunctiecommissie, waar klachten van ouders worden besproken.

ONDERSTEUNENDE ACTIES

  • Schoolmateriaalactie
    De onderwijsopbouwwerker en de opbouwwerker kinderarmoede zamelen jaarlijks schoolmateriaal in. Van zwemzak tot pennenzak, geodriehoek tot passer. Eind augustus en begin september kunnen ouders in de Palaver terecht om deze materialen op te halen en is de opbouwwerker aanwezig om hun vragen te beantwoorden. 
  • Speelgoedbeurs
    Voor vele gezinnen is het aankopen van speelgoed duur. Bovendien geraken kinderen speelgoed ook beu en gaat het stuk. Om het aanbod van speelgoed uit te breiden en te verwisselen, bereidden we een speelgoedbeurs voor. Alle materialen staan klaar, maar de geplande beurs van 7 november 2020 kon helaas niet doorgaan omwille van corona. Deze beurs wordt dan ook uitgesteld naar  november 2021.
G

Tijd

Vertraagd

--

Geld