A10842 Bestaande veiligheidstools beter bekend maken bij onze inwoners
Status
In uitvoering
In noodsituaties van gelijk welke omvang is het van belang dat burgers terecht kunnen bij de noodcentrale en er goed geïnformeerd worden. De federale overheid werkte de toepassingen BE-Alert en de app 112 uit. BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee de overheid burgers verwittigt in een noodsituatie. De app 112 is een alternatief om de hulpdiensten te contacteren. De hulpverleningszone lanceerde ook de Wespentelefoon om burgers te helpen bij de ontdekking van een wespennest. We willen deze toepassingen, de algemene noodnummers 100, 101 en 112 en de speciale Wespentelefoon breder bekend maken bij onze inwoners door er promotie rond te maken via onze informatiekanalen en evenementen die door de gemeente worden georganiseerd. In het geval van BE-alert worden er regelmatig testberichten gestuurd.
Toelichting
Op 11 februari 2021 was het Europese Dag van het Noodnummer 112. Van deze dag werd gebruik gemaakt om het noodnummer 112 en de bijhorende app te promoten via de gemeentelijke informatiekanalen.
In de Schakel van april 2021 werd opgeroepen om in te schrijven voor BE-Alert. Er wordt ook verwezen naar BE-Alert wanneer de informatie over de federale coronamaatregelen vanuit het Nationaal Crisiscentrum wordt gedeeld via de gemeentelijke kanalen.
De wespentelefoon van de brandweer werd gepromoot in De Schakel van mei 2021. Ook het nummer 1722 voor stormschade of wateroverlast werd gepromoot via onze sociale media om het noodnummer 112 te ontlasten voor dringende interventies.
Ook de lokale veiligheidsdiensten worden regelmatig in de schijnwerpers geplaatst in ons gemeentelijk infoblad De Schakel. Zo werd in januari een artikel gewijd aan de controles van de lokale politie tijdens de coronacrisis. In maart werd de dienstverlening van de dienst Veiligheid uitgebreid toelicht, met speciale aandacht voor de taak van de gemeenschapswachten.