A10712 Ontwikkeling van kindlint, speelkaart en speelkoffer voor speelstraten i.k.v. verkeersveiligheid, beweging en vrije tijd
Status
In uitvoering
In het kader van de strategie Kindvriendelijke Gemeente wordt binnen het speel- en ontmoetingsweefsel bijzondere aandacht besteed aan het ontwikkelen van een kindlint. Dit vormt de kindvriendelijke ‘rode draad’ doorheen het weefsel en wijst kinderen en andere inwoners de meest veilige weg langsheen trage wegen doorheen de gemeente. Eenmaal het kindlint gerealiseerd is, wordt een speelkaart opgemaakt die het volledige speel- en ontmoetingsweefsel en kindlint in beeld brengt.
Verder willen we inwoners nog meer motiveren om een speelstraat aan te vragen tijdens schoolvakanties. Een nieuw aanbod in de vorm van een speelkoffer met divers sport- en speelmateriaal moet hierbij een extra stimulans vormen.
Toelichting
In samenspraak met de dienst Openbare ruimte inventariseerde de jeugddienst de straten en trage wegen waarlangs kinderen zich op een veilige manier kunnen verplaatsen binnen onze gemeente. Het zogenaamde 'kindlint' verbindt alle plekken die belangrijk zijn voor onze jonge inwoners zoals speelpleintjes, de bibiotheek, de Academie, scholen, het Huis van het Kind, ... De ontwikkeling van het kindlint sluit aan bij de uitwerking van het beleid rond trage wegen (zie ook A10710 & A10711). Het trage wegenplan van Welle werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 25 februari 2021. Daarna volgt het plan voor Denderleeuw. De ontwikkeling van het kindlint en de speelpleintjesroute werd goedgekeurd door het schepencollege van 2 maart 2021. Dit laatste zal in het najaar van 2021 door de jeugdconsulent omgevormd worden tot een Kindlintkaart.
Op 23 maart 2021 keurde het schepencollege de projectfiche rond speelstraten goed. Het potentieel van het concept speelstraten wordt immers onderbenut. Het coronavirus zorgde voor uitstel bij het implementeren van de speelkoffer voor speelstraten. De procedure voor de aanvraag van een speelstraat werd vereenvoudigd door het schepencollege van 11 mei 2021. Vanaf 1 juni 2021 is het door deze wijziging niet meer noodzakelijk om als aanvrager een bewonersenquête te organiseren. Deze taak wordt voortaan opgenomen door de jeugddienst. Als meer dan 1/3de van de inwoners in de straat niet akkoord is met de speelstraat, kan de speelstraat niet ingericht worden. De inwoners die niet akkoord gaan, moeten binnen de 2 weken aan de jeugddienst laten weten dat ze niet akkoord gaan. De aanvraagprocedure werd gedigitaliseerd en vereenvoudigd zodat we als kindvriendelijke gemeente meer inwoners kunnen warm maken om een speelstraat in te richten zodat kinderen kunnen genieten van extra verkeersveilige speelruimte.
2020 | 1e semester 2021 | |
Goedgekeurde aanvragen speelstraten | 3 (Bloemendaal, Esdoorn & Klarestraat) |
4 (Bloemendaal, Jan Verhavertstraat, Esdoorn & Haagbeuk) |