Trekker CBS
Sofie Renders

Status
In uitvoering

De omgevingsanalyse voor wijk Hemelrijk is bijna afgewerkt. Hieruit zullen een aantal gerichte acties voortkomen. We maken in de buurt werk van: sociale grondrechten helpen garanderen (in een eerste fase het recht op behoorlijke huisvesting) en zo de opwaartse sociale mobiliteit beogen; nastreven van community building voor meer binding met de buurt door blijvend gebruik te maken van het aanwezige potentieel en inzet van een buurtopbouwwerker op het terrein; een nieuwe wijkdynamiek stimuleren door de publieke ruimte te herdefiniëren met het oog op het collectief en solidair gebruik ervan.

De jeugdopbouwwerker draagt actief bij aan het bouwen van bruggen tussen de jongeren en andere bevolkingsgroepen in wijk Hemelrijk. Door verschillende groepen met elkaar kennis te laten maken, het stimuleren van ontmoetingen en te bemiddelen wanneer het minder goed loopt, wordt het wederzijds begrip versterkt. Dit is een goede basis om ook het samenleven te versterken.



Toelichting

De eerste gefinaliseerde gebiedsanalyse van de wijk werd door vzw Samenlevingsopbouw voltooid in maart 2020. 

Het opbouwwerk versterkt de wijkwerking via drie sporen:

COMMUNITY BUILDING:

De buurtwerker ving via zijn dagelijkse aanwezigheid in de wijk het signaal op dat enkele alleenstaande mannen het mentaal zeer zwaar hadden door de coronamaatregelen, zelfs tot suïcidale gedachten toe. De buurtwerker organiseerde daarom een daguitstap naar Gent met deze mannen. 1 persoon die het mentaal zeer zwaar had is sindsdien ook bijna dagelijks aan De Palaver gestopt om een babbeltje te slaan en gezelschap op te zoeken.

Er is even geopteerd om een rommelmarkt te organiseren. Hier werden reeds enkele voorbereidingen voor getroffen, maar gezien de grote onzekerheid over de coronamaatregelen is er besloten om dit  uit te stellen naar een latere datum.

In juni kwamen de wijkbewoners die de Zomerbar organiseren terug samen om de voorbereidingen te treffen. De groep is verdubbeld en bestaat ondertussen uit 10 vrijwilligers. Er zullen 3 zomerbars georganiseerd worden door deze vrijwilligersgroep in de zomervakantie 2021.

De moestuin aan De Palaver kon covid-veilig met vrijwilligers onderhouden worden. Er was één samenkomst buiten waar werd voorgezaaid en mensen elkaar leerden kennen.

RUIMTE:

Jongeren blijven moeilijkheden ondervinden om aanwezig te mogen zijn in het straatbeeld, dit werd nog versterkt door de coronacrisis. De Palaver was geruime tijd de enige plek waar ze zich welkom voelden en waar ze mochten aanwezig zijn (binnen & buiten), hoewel ook steeds met inperkende coronamaatregelen. De buurtwerker trachtte hen zo goed mogelijk op te vangen.

Gezien de sportkooi op het Walleken afgesloten bleef, zochten deze jongeren steeds vaker andere oorden op, veelal buiten de gemeentegrenzen. 

In het voorjaar 2021 zijn  voorbereidingen getroffen om van de straat en parking aan de voorzijde van De Palaver opnieuw een grote publieke ruimte te maken die ter beschikking komt van het publiek en dit jaar aangevuld wordt met een petanquebaan.

GRONDRECHTEN:

Met de Woonclub Hemelrijk zijn er sinds 2021 tweewekelijkse samenkomsten in de Palaver, voornamelijk om te onderzoeken wat de structurele problemen zijn rond huisvesting in de wijk. Regelmatig worden er externe professionelen uitgenodigd om de leden correct te informeren over rechten en procedures. Door de coronamaatregelen waren huisbezoeken niet mogelijk. Toch is de opbouwwerker bij enkele schrijnende woonsituaties langsgegaan. Deze bewoners werden doorverwezen naar de dienst Huisvesting om een onderzoek woonkwaliteit aan te vragen. 

Begin 2021 kondigde SHM Dewaco een groot renovatieplan aan. Dit leidde tot heel wat ongenoegen bij huurders, zeker bij de senioren die al 30 tot 40 jaar in de wijk wonen. Zij zullen hun huidige woning moeten verlaten om naar een woning te verhuizen op maat van hun huidige gezinssamenstelling. Samen met de dienst Huisvesting en de schepen voor Sociale huisvesting werd onderzocht om het recht op wonen te garanderen voor deze wijkbewoners. Tot op heden kan echter geen zekerheid geboden worden. Het huidig Vlaams Decreet rond sociale huisvesting staat lijnrecht tegenover beloftes die in het verleden zijn gemaakt t.a.v. de huurders, zijnde “levenslang huren”. Er zijn gesprekken geweest met SHM Dewaco en met het kabinet van de minister van Wonen. Hieruit blijkt dat er een grote woningnood is, zeker wat betreft sociale huisvesting in de regio. Het concept van “optimale bezetting” dat vervat zit in het huidig Vlaams Decreet heeft in deze lokale context haar limieten bereikt. Sterker nog, de vergroening van de wijk zal in principe via dit decreet nog scherp toenemen de komende jaren. Met mogelijks effecten op jeugd(op)werk, onderwijs en publieke ruimte.

G

Kwaliteit

G

Tijd

G

Geld