Trekker CBS
Sofie Renders

Status
In uitvoering

Planning
Startdatum: 01-01-2020
Einddatum: 31-12-2021

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen schieten zogenaamde ‘stekken’ uit de grond om sociale bescherming te versterken vanuit de buurt. Ook De Palaver werd opgericht als laagdrempelige basisvoorziening voor inwoners in een maatschappelijk kwetsbare situatie. Mensen lopen er makkelijk binnen, worden goed onthaald en ontmoeten elkaar. Het is een plek waar mensen dingen leren, de weg vinden naar hulp- en dienstverlening en ijveren voor betere sociale bescherming. De Palaver is vrij toegankelijk voor alle inwoners van Denderleeuw en biedt aan de wijk Hemelrijk een plek waar er aan de slag wordt gegaan met bewonersgroepen.



Toelichting

In de bestaande werking van de laagdrempelige ontmoetingsplaats De Palaver in wijk Hemelrijk zetten we in op het uitbouwen van de verschillende functies:

ONTMOETEN
Door corona was er geen Samenspel in De Palaver mogelijk, waardoor de buurtopbouwwerker Kinderarmoede Mary de verschillende wijken introk om met de kinderen te spelen en ouders te ontmoeten. Ieder woensdag in mei - juni 2021 was zij terug te vinden op een andere speel- of ontmoetingsplek. Hierdoor ontmoette zij heel wat nieuwe kinderen en ouders en kon zij hen zo informeren over de werking van De Palaver en het buurtopbouwwerk.

In samenspraak met alle betrokken partners nam Samenlevingsopbouw vzw het initiatief om een gezinsvakantie, genaamd 'Solo Slim' te organiseren in de zomer 2021. Samenlevingsopbouw vzw en een maatschappelijk werker gaan op vakantie met alleenstaande ouders en hun kinderen. Via dit project willen we ouders even ontlasten en een aangename tijd bezorgen. We focussen ons op ouders die nog nooit of amper op vakantie geweest zijn. Via dit project bereiken we ook mensen die de Palaver en zijn werking nog niet kennen.

Naast de gezinsvakantie organiseert Samenlevingsopbouw vzw samen met het jeugdopbouwwerk vanuit vzw Uit De Marge 2 jongerenkampen in de zomer 2021, onder de naam 'Camping Quarantaine'. 

Zodra de horeca-maatregelen het weer toelieten werd begin mei 2021  het ontmoetingscafé in De Palaver terug opgestart. We zagen heel wat gekende bezoekers terug, voornamelijk senioren uit Denderleeuw en volwassenen uit Hemelrijk. Dit is niet verwonderlijk gezien de openingsmomenten tijdens de werkuren.

Daarnaast werd ook het project ‘op wandel’ gelanceerd. Mensen konden zelfstandig uitgestippelde wandelroutes volgen in de verschillende wijken in Denderleeuw. Bovendien hadden ze ook de kans om samen op wandel te gaan met een opbouwwerker. Tijdens een 1 op 1 gesprek gingen we dieper in op hun verhaal en signalen.

VERWIJZEN

Het gesubsidieerde project Kinderkansen loopt nog tot eind augustus 2021. Dit is een samenwerking tussen OCMW Denderleeuw, OCMW Ninove en OCMW Geraardsbergen waar wordt ingezet op rechtenverkenning bij gezinnen met jonge kinderen. Er werd in het voorjaar 2021 reeds uitgekeken hoe we deze werking vanaf september kunnen verankeren in onze bestaande werking in Denderleeuw.  Bij de opmaak van de samenwerkingsconvenant met vzw Samenlevingsopbouw voor opbouwwerk kinderarmoedebestrijding, werd een luikje rechtenverkenning voorzien. In april 2021 wierf Samenlevingsopbouw vzw specifiek hiervoor een opbouwwerker aan.  

De opbouwwerker Kinderkansen nam reeds een start in:

  • de werking van het project Kinderkansen leren kennen
  • het GBO-verhaal ('geïntegreerd breed onthaal') regio Aalst verkennen
  • een doorverwijskaart opmaken
  • een aanmeldingsformulier opmaken dat zal worden ingevuld bij het eerste gesprek met het gezin

De rechtenverkenning werd intussen ook voorgesteld aan een aantal partners (toeleiders), zoals Huis van het Kind, CAW, Uit de Marge, De Geburen, enz.. Voor de scholen zal een informatiemoment voorzien worden eind augustus.  Momenteel zijn er zo’n 14 dossiers opgestart ism Kinderkansen en sociale dienst OCMW als warme overdracht.

De Woonclub Hemelrijk komt om de 14 dagen samen met de kerngroep en biedt basisdienstverlening (verwijzen) aan wijkbewoners met vragen rond huisvesting. Gaande van herstelaanvragen bij de sociale huisvestingsmaatschappijen, inschrijvingen als kandidaat-sociale huurders bij het OCMW, tot doorverwijzing naar de dienst Huisvesting in geval van slechte woonsituaties en doorverwijzing naar de huurdersbond voor advies,...

IJVEREN VOOR SOCIALE BESCHERMING

In maart 2021 organiseerde Samenlevingsopbouw in samenwerking met Welzijnszorg de Inleefweek Armoede. Met deze inleefweek willen we het armoedebeleid van Denderleeuw versterken. Zowel leden van het college, medewerkers van het lokaal bestuur als enkele inwoners gingen de uitdaging aan om een week met een zeer beperkt budget te leven. In Denderleeuw engageerden zich in totaal 12 deelnemers voor de inleefweek. We kozen bewust voor een kleine groep deelnemers, die elk vanuit hun positie verschil kunnen maken in het armoedebeleid. We zien de inleefweek als start voor verder gesprek en dialoog over armoedebestrijding in Denderleeuw.

PARTNERSCHAPPEN VERSTERKEN
Dit eerste semester vonden meerdere gesprekken plaats tussen Samenlevingsopbouw/De Palaver en het CAW met als doel een partnerschap verder vorm te geven. De medewerkers van het CAW kwamen ook langs in de Palaver om kennis te maken met de werking. In het najaar zal een onthaalhulpverlener vanuit het CAW aanwezig zijn in De Palaver (zie A10401).
We versterken de bestaande samenwerking tussen de sociale dienst en de buurtopbouwwerkers van Samenlevingsopbouw vzw. Zo verzorgde een hoofdmaatschappelijk werker van het OCMW mee de intake van de inleefweek en gaat er een maatschappelijk werker mee op gezinsvakantie.
Het gebruikersoverleg biedt een platform aan de verschillende partners voor overleg en afstemming.

PARTICIPATIE VERSTERKEN
In de strenge coronaperiode werkten de opbouwwerkers vooral met drempelbezoeken. Ze capteerden signalen en leidden mensen toe naar de passende dienst- en/of hulpverlening. Vanuit de noden die de opbouwwerkers hoorden tijdens de drempelbezoeken, startten ze verschillende projecten op (bv. de gezinsvakantie 'Solo Slim'). Alle acties die hierboven in detail werden omschreven onder 'ontmoeten', dragen sowieso bij tot een versterkte participatie in de buurt.

G

Kwaliteit

G

Tijd

G

Geld