A10030 Uitwerken visie op sociaal wonen rekening houdend met behalen bindend sociaal objectief en het groeipad van het Sociaal verhuurkantoor (SVK)
Status
In uitvoering
In 2007 liet de Vlaamse overheid een nulmeting uitvoeren waaruit bleek dat Denderleeuw over 327 sociale huurwoningen beschikte. Net als de andere lokale besturen kreeg Denderleeuw een bindend sociaal objectief (BSO) opgelegd. Dit BSO is een richtlijn om het sociaal woonaanbod in Vlaanderen uit te breiden en ook evenwichtig te spreiden. Tegen 2025 zou elke gemeente op haar grondgebied een aantal bijkomende sociale huurwoningen moeten realiseren. Concreet voor Denderleeuw betekende dit: tegen 2025 125 nieuwe sociale huurwoningen, ofwel 452 woningen in totaal, realiseren. In tegenstelling tot de ons omliggende gemeenten heeft Denderleeuw deze doelstelling al bereikt. Daarom besliste het bestuur dat er voorlopig geen nieuwe sociale huurwoningen meer zullen bijkomen op ons grondgebied.
Daarnaast houden we de vinger aan de pols bij het groeipad van het Sociaal Verhuurkantoor (SVK) dat eigenaars stimuleert om hun woning tegen een meer bescheiden huurprijs aan te bieden op de markt in ruil voor tal van voordelen via het SVK. Het doel van een sociaal verhuurkantoor is zoveel mogelijk kwalitatieve gezinswoningen te kunnen aanbieden op de huurmarkt. Als lokaal bestuur zorgen we mee voor de promotie van het SVK bij onze inwoners.
Op initiatief van SOLVA zal onze gemeente toetreden tot een intergemeentelijke samenwerking ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid. Één van de activiteiten zal zijn om een visie op sociaal wonen uit te werken, door o.a. de lokale woningmarkt in kaart te brengen, een partnerschap waar te maken met het sociaal verhuurkantoor dat actief is in de gemeente, ...
Toelichting
Na het organiseren van een webinar eind 2020 is de werking van het SVK toegelicht op de gemeenteraad van januari 2021. In de loop van 2021 zal er verder communicatie worden voorzien via de Schakel, website, FB, ...
Eén van de doelstellingen in het IGS-project Woonbeleid is het opstellen van een lokale visie op sociaal wonen. De gemeente werkt een visie uit, rekening houdend met het bestaande sociaal woonaanbod van de lokale sociale woonactoren (met spreiding, typologie, ligging t.o.v. voorzieningen) en zet dit af tegen de wachtlijsten. De verkoop- en renovatieplanning van de sociale huisvestingsmaatschappij(en), het groeipad van het sociaal verhuurkantoor, geplande nieuwe sociale woonprojecten, strategische keuzes van de sociale huisvestingsmaatschappij, de woonnoden en vragen van specifieke doelgroepen,... worden mee in beschouwing genomen.
Bedoeling is deze lokale visie op sociaal wonen eind 2021 ter goedkeuring voor te leggen op de raad.